2021

[1] 2 3 
2021. december 28.


Akár 150 ezer forintos ösztöndíjjal támogatja a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a tehetséges, végzős középiskolás diákokat. Az SZTE START ALAP ösztöndíjra azok pályázhatnak, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetemre, és oda felvételt nyernek.

2021. december 22.

Dobogó tetején a szegedi jogi képzés - az SZTE Állam- és Jogtudományi Kara vezeti a HVG 2022-es jogi képzéseket kínáló egyetemekről készített, oktatói kiválóság alapján összeállított rangsort.

2021. december 17.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kar vezeti azt a felsőoktatási rangsort, amelyet a HVG az oktatók teljesítménye alapján állított össze a pedagógusképzéseket kínáló egyetemekről, főiskolákról.

2021. december 15.

Felállította legújabb nemzetközi rangsorát a brit Quacquarelli Symonds (QS), amely a feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményeit értékeli. A Szegedi Tudományegyetem idén a 29. helyen végzett, így továbbra is az ország egyik legjobb egyetemének számít ezen a listán.

2021. december 15.

Hogyan tanul a sikeres egyetemista? – Tanulásmódszertani útmutató felsőoktatásban részt vevő hallgatók számára címmel jelent meg a Szegedi Tudományegyetem oktatói és dolgozói által szerzett tanulásmódszertani kézikönyv, amelyet 2021. december 10-én, az EFOP 3.4.3.-16-2016-00014 azonosító számú Európai Uniós pályázat projektzáró rendezvényén mutattak be a szerzők. A könyv egyetemisták számára nyújt széleskörű útmutatást a hatékony tanulás témájában.

2021. december 14.

A Szegedi Tudományegyetem az egyik legzöldebb felsőoktatási intézmény Magyarországon a 2021-es UI GreenMetric világrangsor szerint. Az Indonéziai Egyetem toplistáján az SZTE idén előrelépett a 85. helyre, ezzel a magyar egyetemek között a második helyen szerepel. A szegedi intézmény a legjobb magyar egyetemként végzett az „elhelyezkedés és infrastruktúra” kategóriában, valamint holtversenyben első helyen a „vízgazdálkodás” rangsorterületen.

2021. december 13.

A tudósok világsztárja lett a COVID-19 pandémia idején Karikó Katalin. A magyar biokémikus, az mRNS-alapú orvosi technológia kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó kutató, az UPenn adjunktusa, a BioNTech alelnöke, a Szegedi Tudományegyetem professzora napjait díjátadók, előadások, nyilatkozatok teszik sűrűvé. Advent idején is. Az utóbbi 3 hétben is zubogó hírfolyamból 6 tanulságos történet az „aranymosás” eredménye.

2021. december 13.

15,9 millió forint értékben négy darab AGV - automatikusan vezérelt jármű – érkezett a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának Robotika laborjába.

2021. december 10.

A Szegedi Tudományegyetem 11. alkalommal hirdeti meg a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt, amelyre 2022. január 14-ig jelentkezhetnek a kétfős csapatok, iskolánként öt.

2021. december 10.

2021 őszétől a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésével további lehetőségek nyíltak meg a tehetséges fiatalok előtt Szegeden. A tehetséggondozó intézményben már 21 SZTE-s hallgató végezte el az őszi félévet, és most további diákoknak nyílik lehetősége bekerülni a programba.

2021. december 08.

2021. december 2-án átvették az idén először megrendezett CourseRUN - Legyél te a Coursera bajnoka verseny győztesei az oklevelüket és a Coursera for SZTE ajándékcsomagokat. Az ünnepélyes átadó a Rektori Hivatal épületében zajlott, a díjakat Szakál Péter oktatási igazgató adta át.

2021. december 07.

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara szeretettel várja online nyílt napjára a középiskolás diákokat és a felsőoktatás iránt érdeklődőket!

2021. december 06.

2021. december 3-án zajlott az idei Szent-Györgyi tanulmányi verseny elődöntője, a járványhelyzet miatt a megmérettetést, online módon rendezték meg. A verseny érdekessége, hogy nemcsak az egyetem ünnepli 100 éves jubileumát, hanem az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkásságához kötődő vetélkedőt is már egy évtizede rendezik meg a középiskolások számára.

2021. december 02.

A Szegedi Tudományegyetem a magyar egyetemek közül a második azon a listán, amelyet a Stanford University és az Elsevier állított össze. Azokról a kutatókról készítettek adatbázist, akikre a legtöbbször hivatkoztak. A listán olyan neves egyetemek tudósaivalegyütt szerepelnek az SZTE-s kutatók, mint a Harvard Egyetem, a Stanford Egyetem, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT), és a Bécsi Egyetem.

2021. december 01.

Ötletversenyen ismerkedtek egymással az SZTE hallgatói portói, párizsi, müncheni társaikkal a EUGLOH háromnapos rendezvényén, amelynek házigazdája a Szegedi Tudományegyetem volt. Az Innovation Days - AI in Health elnevezésű program az első olyan esemény, amelyen személyesen is találkozhattak a partneregyetemek hallgatói és oktatói.

2021. november 30.

Pirit, kalcit, szfalerit, dolomit, pirrhotin, kvarc, kalkopirit, rodokrozit ásványokkal gazdagodott az SZTE TTIK Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszéke. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a közelmúltban a röszkei határátkelőn foglalták le az ásványokat, amelyeket a hivatalos eljárást követően 2021. november 30-án a Szegedi Tudományegyetemnek ajándékoztak.

2021. november 25.

Minden eddiginél többen kaptak idén Start ösztöndíjat: az egyetem mintegy 30 millió forinttal támogatta ebben a tanévben új hallgatóit. Az alap- osztatlan, és mesterszakos pályázók 40 és 100 ezer forint közötti egyszeri ösztöndíjban részesülhettek.

2021. november 25.

Három nap, hét csapat, egy utazás

2021. november 19.

A HVG friss felsőoktatási rangsorában az SZTE a második helyet foglalja el az összesített intézményi listán, és a legjobb egyetem a fővároson kívüli intézmények között.

2021. november 16.

Új online segédanyaggal támogatja az SZTE Alma Mater, az egyetem volt és jelenlegi hallgatóit összefogó közössége, az érettségi előtt álló középiskolás diákokat, ezzel segíti felkészítő tanáraik munkáját is.

2021. november 15.

Muzeális és a közelmúltban is használt optikai eszközökkel, a fizika törvényszerűségeire tanító játékokkal és az intézmény történetét, tevékenységét bemutató interaktív alkalmazásokkal várja az érdeklődőket a szegedi lézeres kutatóintézet, az ELI-ALPS interaktív látogatói tere, amelyet 2021. november 13-án adtak át.

2021. november 09.

Eredményesen szerepelt a Szegedi Tudományegyetem az amerikai U.S. News & World Report 2022. évi Best Global Universities felsőoktatási rangsorán. Az SZTE világ-, európai és hazai viszonylatban is előrelépett, valamint jelentős javulásokat ért el a fizika és a klinikai orvostudományok területén.

2021. november 05.

Nagyra értékeljük, hogy a jövődet a Szegedi Tudományegyetemen tervezed! Hogy megkönnyítsük a felkészülést a felvételire, majd az egyetemi életre, tarts velünk a következő hónapokban!

2021. október 25.

1986. október 25-én, 35 évvel ezelőtt írta meg a New York Times, hogy „Dr. Szent-Györgyi Albert, aki az orvosi/élettani Nobel-díjat 1937-ben kapta a C-vitamin izolálásáért, veseelégtelenségben hunyt el szerdán, Woods Hole-i (Mass.) házában, jelentették be tegnap. 93 éves volt...” A gyászhír évfordulóján Szent-Györgyi Albert interjúinak egy csokrával és szavalatának egy részletével idézzük föl az SZTE Nobel-díjas rektorának alakját és hangját.

2021. október 25.

Anthony Tattersall, a Coursera EMEA alelnöke az EFMD hasábjain a Szegedi Tudományegyetemre hivatkozott - az 1972-ben alapított, nonprofit gazdasági társaság által irányított szervezet az elmúlt években tevékenységével - azaz a vezetésfejlesztéssel - globálisan is ismerté vált. Online felülete legfrisebb cikkében, amely a koronavírus-járvány nehézségeit ismerteti a felsőoktatás szempontjából, az SZTE is szerepet kap.

2021. október 25.

A EUGLOH egyetemi szövetség (a francia Université Paris-Saclay, a svéd Lund University, a német Ludwig Maximilian University, a portugál University of Porto és a Szegedi Tudományegyetem szövetsége) 2021. október 13. és 15. között tartotta éves csúcstalálkozóját Portóban.

2021. október 20.

Megerősítette együttműködését, illetve további célokat tűzött ki a Szegedi Tudományegyetem és az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium a két intézmény közös szakmai programján. Az egyetem részéről az SZTE Junior Akadémia támogatja a Békés megyei tehetséggondozó tevékenységet – az egység Regionális Képviselő címet, SZTE Junior Akadémia Mentor Díjat valamint SZTE Junior Akadémia Tehetsége Díjat is adományozott a rendezvényen.

2021. október 19.

2021. október 19-én, kedden, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban találkozhattak a hallgatók a munkaerőpiaci szereplőkkel. A személyes jelenlétet lehetővé tevő rendezvényre nagy volt az igény a hallgatók és a kiállítók részéről is.

2021. október 19.

Herba Medica címmel immáron negyedik alkalommal szervez tanulmányi versenyt a kémia és biológia iránt érdeklődő középiskolásoknak az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara.

2021. október 13.

Nyolcadik alkalommal várják 2021. október 17-én a szegedieket az SZTE Füvészkertjébe - Tök Jó Nap és Őszi Bolygóparádé: a kicsiket és nagyokat egyaránt szórakoztató programkavalkád főszereplője az ősz egyik legnépszerűbb finomsága, a tökfélék családja lesz.

2021. október 07.

Online és jelenléti oktatásra egyaránt alkalmas, korszerű eszközökkel felszerelt előadótermet adtak át a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán. A helyiség kialakítását, berendezését az Egis Gyógyszergyár Zrt. 15 millió forinttal támogatta.

2021. október 04.

Ismét Karriernapot tart a Szegedi Tudományegyetem: 2021. október 19-én, kedden, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban találkozhatnak a hallgatók a munkaerőpiaci szereplőkkel. A Karriernap előtt Felkészítő programok várják a diákokat.

 

2021. szeptember 30.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Gellért Albert Anatómiai Múzeum emberi preparátum-gyűjteményének válogatása a József Attila Tanulmányi és Információs Központba költözött. A tárlókban torzó, alsó és felső végtagok, ér- és idegképletek is megtekinthetők. A centenáriumi kiállítás október 18-ig látogatható.

2021. szeptember 29.

A Szegedi Tudományegyetem idén több mint 300 programmal várta az érdeklődőket 2021. szeptember 24-én. A Kutatók Éjszakáján megnyíltak a laborok a látogatók előtt, akik színes és látványos kísérleteket követhettek figyelemmel. Képgaléria.

2021. szeptember 29.

A Szegedi Tudományegyetem idén is jó eredményekkel szerepel az Európai Bizottság által támogatott U-Multirank rangsorban. A rangsor 97 ország 1948 felsőoktatási intézményét, köztük 14 magyarországi egyetemet értékelt, több mint 30 indikátor szerint. Az SZTE a kutatás és a tudástranszfer területén érte el a legmagasabb értékeléseket, de több figyelemreméltó eredménye született a nemzetközi orientáció, az oktatás, valamint a regionális szerepvállalás területén is.

2021. szeptember 29.

2021. szeptember 29-én, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Aulájában ünnepélyes keretek között adta át Méri Tamás, az Access4You társalapítója és üzletfejlesztési igazgatója a szervezet akadálymentességről szóló tanúsítványát a Kar dékánjának, Dr. Kovács Péternek. Ezzel az SZTE GTK ezüst fokozatú tanúsított helyszínné vált, az elsők között a hazai felsőoktatásban.

2021. szeptember 29.

„Heuréka! – Megvan!” Ezt mikor érezte először kutatóként Karikó Katalin, aki az mRNS orvosi alkalmazási lehetőségéről először szegedi egyetemistaként hallott? Erre a kérdésre is válaszolt a Dr. Paul Janssen-díja bejelentésének napján, amikor a kitüntetést alapító J&J cég programján influenszerekkel és vakcinafejlesztőkkel találkozott.

2021. szeptember 28.

A Szegedi Tudományegyetem a Times Higher Education legfrissebb, 2022-es eddig publikált tudományterületi rangsorain továbbra is nagyszerűen szerepel. Az egyszerre megjelent 4 szakterületi értékelés alapján az egészségtudományok területén érte el a legjobb helyezést az SZTE, magyar viszonylatban holtversenyben elért második helyezésével. A pszichológia és alkalmazott területeit vizsgáló rangsorban emellett a hazai mezőnyből a harmadik helyről második helyre került az egyetem értékelése.

2021. szeptember 27.

A SZTEminárium legfrissebb számában idén is kiváló tehetségekről, ösztöndíjakról, tudományos felfedezésekről és kutatásokról, valamint sokszínű kultúráról olvashatunk. A nyomtatott kiadvány 2021-ben is ingyenesen elérhető a Szegedi Tudományegyetem kari épületeiben, valamint online formában az SZTE hírportálján. Ízelítő a tartalomból.

2021. szeptember 23.

„SZTE 100 - Egy Sportos Nap” elnevezéssel rendezett egésznapos programot a Szegedi Tudományegyetem. Sportpályává alakult a Dugonics tér szeptember 22-én, az egyetem fennállásának 100. évéhez kapcsolódó mozgásos programok miatt, amelyeknek az SZTE Sportközpont és a Sportiroda volt a főszervezője, társszervezője pedig a Testnevelési és Sporttudományi Intézet.

2021. szeptember 22.

174 helyet javított a Szegedi Tudományegyetem a Round University Ranking (RUR) orvostudományok szakterületi listáján: idén a világ legjobb 247 orvosképző intézménye közé került a tematikus rangsorban Magyarország első egyeteme. Az élettudományi listán is közel 100 helyezést javított az SZTE, és akárcsak az orvostudományi listán, itt is dobogósan végzett magyar viszonylatban.


2021. szeptember 17.

Idén szeptember 24-én és 25-én lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. A Kutatók Éjszakája alkalmából a Szegedi Tudományegyetem erre 334 lehetőséget kínál. Az Európa-szerte megrendezett, ingyenes eseménysorozat a tudományt és a kutatói életpályát népszerűsíti.

2021. szeptember 17.

Két újonnan kialakított tantermet, egy közösségi teret és egy dolgozói étkező-konyhát adtak át az SZTE ÁJTK Bocskai utcai épületében.

2021. szeptember 14.

„Az SZTE-n mindenki, mindenkire egyenrangú félként tekint” – kezdte gondolatait Mocsári Bence, paraúszó, paratriatlonista, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, akivel többek között a tokiói paralimpiáról is beszélgettünk.

2021. szeptember 13.

Open University címmel, angol nyelven, online formában folytatódik a nagysikerű előadássorozat.

2021. szeptember 10.

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy két új alapszakot indított a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem Békéscsabán. Az SZTE Mérnöki Kar gépészmérnöki alapképzésén és a Természettudományi és Informatikai Kar programtervező informatikus alapképzésére jelentkező hallgatók a sajtótájékoztató után be is iratkozhattak.

2021. szeptember 10.

Rendkívül népszerűek a Szegedi Tudományegyetem kollégiumai. Van, ahol kétszeres a túljelentkezés. A beköltözésnek nem előfeltétele a védettségi igazolvány, de a rendkívüli eljárásrend továbbra is él – tudtuk meg Szakál Pétertől, a Szegedi Tudományegyetem oktatási igazgatójától.

2021. szeptember 09.

A 2021/22-es tanévben várhatóan több mint 1000 külföldi hallgató kezdi el tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Velük összesen több mint 4000 nemzetközi hallgató tanulhat a Tisza-parti városban. A nemzetközi gólyák beilleszkedését az intézmény Orientációs héttel segíti.

2021. szeptember 04.

Dr. Karikó Katalint Doctor Honoris Causa címmel tüntette ki a Szegedi Tudományegyetem. A felsőoktatási intézmény 2021/22-es tanévnyitóját, amely egyben az Országos Felsőoktatási Tanévnyitó, valamint az SZTE Centenáriumi Rendezvénysorozatának nyitó eseményét 2021. szeptember 4-én tartották. Az ünnepség a gólyák esküjével zárult.

2021. szeptember 03.

A tradíció és az innováció jegyében szerveződött a Szegedi Tudományegyetem könyvheti program-sorozata. A 92. Ünnepi Könyvhét és a 20. Gyermekkönyvnapok olvasás- és tudománynépszerűsítő beszélgetései mellett a centenáriumi tanévét kezdő SZTE rendhagyó iskolai tanórárákat is kínál 2021 szeptemberében.

[1] 2 3 

esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták

Zadori_BenceZádori Bence – BTK – Kommunikáció-és médiatudomány

Szeged az Alföld fővárosa. Nem olyan nagy és túlcifrázott, mint Budapest, és ez az élmények, az ismerkedés javára szolgál. AZ SZTE pedig sokkal gyakorlatiasabb képzést ad a legtöbb egyetemnél, ami a választott szakom (kommunikáció- és médiatudomány) számára elengedhetetlen. És hogy miért a #sztekomm? Mert túlságosan érdekel a világ és ezt itt különösen díjazzák.

 


Frech DánielFrech Dániel – ÁJTK – jog

Úgy gondolom, hogy az egyetemen nagyon családias a légkör, nagyon közvetlenek és segítőkészek az oktatók. Nem is meglepő, hogy mindig előkelő helyeken szerepelünk az országos megmérettetéseken. Ugyanakkor Szeged miatt is érdemes ide jönni tanulni, hiszen nagyon szép, tiszta és rendezett ez a város.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *