Bezár

Az Egyetemről

Nyito_Halasz_Elod_3_az_1957_es_1958._tanevben

Virtuális kiállítás az SZTE ikonikus professzoráról, a 100 éve született Halász Elődről

Virtuális kiállítás az SZTE ikonikus professzoráról, a 100 éve született Halász Elődről

2020. október 09.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem ikonikus professzora, karizmatikus tanárszemélyisége Halász Előd. A germanista életrajzát és szegedi éveinek történeteit, a szótárszerkesztőt és – a vele készült interjúk alapján – az embert is megismerhetjük a 100 éve született Halász Előd című virtuális kiállításon. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár Egyetemi Gyűjteményének munkatársai közreadták Halász Előd válogatott bibliográfiáját és összegezték emlékezetének nyomait.

Halász Előd (1920. október 9. – 1999. június 28.) „közel négy évtizeden át oktatott és kutatott Szegeden. Mégsem csupán szegedi egyetemi körökben cseng ismerősen neve. A német nyelvtanárok és minden Magyarországon német nyelvet tanuló ember használja a nevével fémjelzett német-magyar és magyar-német szótárakat és ezeknek lassan hetven éve megjelenő kiadásait. Halász Előd bár kevésbé tartotta magát nyelvésznek, mint irodalmárnak, mindkét tudományterületen maradandót alkotott” – ajánlja „magát” a 100 éve született Halász Előd című virtuális kiállítás a látogató figyelmébe.halasz_elod_100_j

 

Virtuális kiállítás formájában fejezi ki tiszteletét az SZTE Klebelsberg Könyvtár a Szegedi Tudományegyetem ikonikus professzora, karizmatikus tanárszemélyisége, Halász Előd emléke előtt, ezzel is utat mutatva az ifjú generációk számára.

 

A 100 éve született Halász Előd című virtuális tárlat látogatójára „visszanéz” a főszereplő, hiszen a professzorról az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszerének SZTE Képtár és Médiatékájában őrzött fényképek sorjáznak a bevezető oldalon.


Egyetmi_tanacs_1965_Halasz_Elod_2_j
Balról jobbra: Szőkefalvi-Nagy Béla, a Természettudományi Kar dékánja; Halász Előd, a Bölcsészettudományi Kar dékánja; Kemenes Béla, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja; Szabó Zoltán, a JATE rektora; Tóth Károly, a SZOTE rektora; Szontágh Ferenc, az Általános Orvostudományi Kar dékánja; Novák István, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja. (Fotó: Siflis József)

 

A tárlat 7 online terében mutatkozik meg a 100 évvel ezelőtt született szegedi germanista személyisége és életműve.

Halász Előd Életrajzát, a Szegedi évek történeteit, a Szótárszerkesztés teljesítményét az ifjú generációk számára is érdekes formában mutatja be az SZTE Klebelsberg Könyvtár. A bibliotéka munkatársai a sokoldalú online tárlat „Beszélgetések Halász Előddel” részében idéznek a szegedi professzorral készített egykori interjúkból, majd összegezik Emlékezete részleteit, zárásképpen közreadják Halász Előd válogatott bibliográját.

 

*

A kiállítást Kukorelli Sándorné, Halász Előd emlékére című tanulmánya és az In memoriam Halász Előd - írások Halász Elődről című kötet alapján az SZTE Klebelsberg Könyvtár Egyetemi Gyűjteményének munkatársai készítették.

 

*

 

Halász Előd sokoldalúságára további példákat találhatunk, ha belelapozunk az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszerében az SZTE UnivHistória repozitóriumba gyűjtött intézményi kiadványokba.

Például a Szegedi Egyetem 1953. évi 12. számában az olvashatjuk, hogy Halász Előd még focizott is: „Az dei tanév tavaszán került sor első ízben az Intézetek Közötti labdarugó bajnokság lebonyolítására. Soha nem folyt ilyen sportversengés az egyetemi előadók és oktatók között Népköztársaságunknak az olimpián elért ragyogó eredményei buzdítottak arra, hogy labdarugó mérkőzéseket szervezzünk különböző egyetemek és a főiskola tan-személyzete számára. (…)

A lejátszott mérkőzéseken rendkívül sok tudományos viszonylatban is ismert „játékos” vett részt. Fodor Gábor, a szegedi Tudományegyetem rektora, Kossuth-díjas egyetemi tanár, ki csapata minden mérkőzésén és edzésén részt vett. Bajnoki mérkőzéseken szerepelt még: Halász Előd egyetemi tanár, Karácsonyi Béla Kossuth-díjas egyetemi docens, Székely Lajos adjunktus, Tari János, az Egyelemi Pártbizottság tagja, Pénzes István, a Bölcsészettudományi Kar Tanulmányi Osztályának vezetője és sokan mások. (…)”

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: SZTE Klebelsberg Könyvtár

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek