Tudashalom

TudáShalom - Kiállítás a zsidóságról, magyar zsidókról és a jelenről

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség TudáShalom címmel tart kiállítást az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), mint hazánk második legnagyobb zsidó hitközsége a zsidó hit- és kulturális élet felpezsdítésén dolgozik.


A különböző becslések szerint Magyarországon mintegy százezer zsidó származású ember él, jelentős részüknek azonban nem adatott meg, hogy családi környezetben megismerkedjenek hagyományaikkal.


Az EMIH küldetése, hogy segítse őket abban, hogy megtalálják gyökereiket és a zsidó közösséghez vezető utat.
Az EMIH meggyőződése szerint ugyanakkor abban is van feladatunk, hogy a zsidó közösségek minél szervesebb részét képezzék a magyar társadalomnak. Mivel az előítéletek melegágya nem más, mint az ismerethiány, aktív szerepet kell vállalnunk abban, hogy nem zsidó honfitársaink megérthessék, miről szólnak a zsidó hagyományok és az ünnepek, illetve abban, hogy átérezhessék, mit jelent ma zsidónak lenni Magyarországon. Az EMIH szerint ezért a magyar holokauszt hetvenedik évfordulóján – és a közbeszédben általában – nemcsak a holokauszt borzalmairól és a felelősség kérdéséről, hanem a háború előtti pezsgő életről is beszélni érdemes. A kiállítás részben erre a békés-boldog időszakra, részben pedig a jelenre fókuszál: a múlt büszkeségeit ugyanúgy bemutatja, mint a ma is virágzó zsidó közösségeket, vagy a sok ezer éves ünnepeket és szokásokat. A kiállítás a Civil Alap 2014 támogatásával valósult meg.


A kiállítás 2015. Április 02-18 között lesz látható.


 


Kinek szól a kiállítás?


Azoknak, akik semmit nem tudnak a zsidó vallásról, hagyományokról, illetve azoknak, akik – úgy hiszik – mindent. Azoknak, akik nem sejtik, mi mindent köszönhet Magyarország zsidó származású honfitársainak, és azoknak, akik még a dalai lámáról is tudni vélik, hogy anyai ágon askenázi felmenői vannak. Hallottál már Guttmann Arnoldról? Ha úgy mondom, Hajós Alfréd, már ismerős? Tudtad, hogy ki találta fel a golyóstollat? Gondoltad volna, hogy a világ újságírói mind egy Makón született emberről elnevezett díjról ábrándoznak? Na és annak mi lehet az oka, hogy az öltözködésükre sokat adó zsidók tornacipőben járnak imádkozni a legnagyobb ünnepükön? Volt olyan kérdés, amire nem tudtad a választ? Gyere el, nézd meg interaktív kiállításunkat! Ha csípőből jöttek a válaszok, akkor is megígérjük, hogy fogunk tudni újat mondani a helyszínen! Ha mégsem, Kérdezd a Rabbit!


A dobozba zárt világ


3 izgalmas box vár Rád. Az elsőben megismerheted A könyv népét. Világhírű magyar íróink, költőink közül sokan sajnos csak rövid, de annál színesebb életét éltek. Radnóti Miklós , Örkény István, Rejtő Jenő, Zelk Zoltán - és még sorolhatnánk. Ismerd meg a Bibliát, Mózes öt könyvét, amit úgy hívnak: Tóra! Másolj saját Tóra részletet az örökmécses alatt!


A második box a 19-20. századi Kiemelkedő alakjait mutatja be: sportolókat, művészeket, színészeket, a politikai és gazdasági élet szereplőit. Mik voltak és hogyan hatottak az 1928-tól megjelenő és fokozatosan szigorodó zsidó törvények. A harmadik boxban bebarangolhatod a Zsidó negyedet. Ismerd meg ezt az olykor misztikus mégis hétköznapi világot, a mikvétől, a Gozsdu udvar kocsmájáig.


Menő a vonal


Építs nekem Szentélyt! Kiderül, ki tervezte az Erkel Színházat, ki volt a magyar design atyja, és kit hívnak a „magyar Chagallnak”?


Bölcsek és tudósok. Tudtad, hogy Thomas Mann és Sigmund Freud is nagy csodálója volt Szondi Lipótnak? Mi lenne George Lucassal és a Csillagok Háborújával, ha Gábor Dénes nem fedezi fel a hologramot?


Ismerkedj meg a zsidó élet állomásaival, az Élet fájával: miért metéljük körül nyolcnaposan az újszülött fiúkat? Vajon fáj ez nekik? Miért törünk poharat az esküvőn? Nem ér ez majd rá 20 év házasság után? Majd Beszéld el fiaidnak, hogy nagytakarítás után miért dugjuk el a morzsát a lakásban! 613 vagy csak 10 parancsolat van? 7, 8 vagy 9 ágú a hanukai gyertyatartó?

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés