szepciganynak_lenni_kezdo

Szépcigánynak lenni - Schild Tamás fotókiállítása Szegeden

A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium tisztelettel meghívja Önt Schild Tamás fotográfus, Szépcigánynak lenni című kiállításának megnyitójára 2014. május 14-én 19 órakor. 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium tisztelettel meghívja Önt Schild Tamás fotográfus, Szépcigánynak lenni című kiállításának megnyitójára 2014. május 14-én 19 órakor.


A Szokeresz célja olyan, többségében roma származású, elkötelezett keresztény értelmiségiek nevelése, akik egyfelől a legmagasabb szintre törekednek szakmájukban, másfelől hitelesen képviselik népcsoportjukat, annak kultúráját és hitüket. Kollégiumunk olyan fiatalokat kíván támogatni, akik kimagasló eredményt nyújtva – társadalmi problémákra érzékeny emberként – a cigányság felemelkedését és a cigány-nem cigány együttélést segítik elő.


szepciganynak_lenni_meghivo


A fent összefoglalt küldetést szem előtt tartva azSzokeresz a szakkollégiumi keretek között zajló oktatás és műhelymunka mellett nagy hangsúlyt fektet kulturális rendezvények szervezésére is.

A hagyományos roma értékeket bemutató rendezvénysorozat kiemelkedő pontja az a kiállítás, amelyet Schild Tamás, budapesti fotográfus alkotásaiból rendez a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium.

„Szépcigánynak lenni – vajon milyen lehet?” Schild Tamás fotográfus erre a kérdésre kutatta a választ a dél-dunántúli településeken élő roma közösség tagjai között. Alkotásai nem szokványos módon mutatják meg a romákat; az embert, az egyént keresi a cigány közösségekben és természetes, hétköznapi gesztusait, rezdüléseit kívánja láttatni. Schild Tamás, a perc gyönyörűségét megragadó, Európa-szerte ismert, 40 fotóból álló sorozatát először tekintheti meg Szegeden a közönség.

Schild Tamás Budapesten él, eredeti szakmáját tekintve angol tolmács. Fotózással ötven évesen kezdett el komolyabban foglalkozni. Magyarországon 2008-ban a„Hommage a Van Gogh” képpel megnyerte a Sajtófotó Pályázat Művészet kategóriájának első díját, ugyanezen a szemlén 2010-ben „Szépcigánynak lenni” sorozatával nyert díjat. Magyarországi, luxemburgi és varsói bemutatkozások mellett 2011-ben több kiállítása volt Brüsszelben is.

Schild Tamás, Szépcigánynak lenni című kiállítása a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium szervezésében megtekinthető május 14. és május 28. között a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

 

Program:

A megnyitó időpontja: 2014. május 14., 19 óra

A vendégeket köszönti: Schild Tamás fotográfus

A fotósorozatot méltatja: Simor Márton szobrász

A kiállítást megnyitja: Antal István, a Jezsuita Roma Szakkollégium rektora

Helyszín: SZTE TIK, 6722 Szeged, Ady tér 10.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés