vizimadarak

Finnugor hónap a TIK-ben

Lennart Meri, volt észt köztársasági elnök filmes kutatóként 1969-1988 között a finnugor népeknél folytatott expedíciókat. Munkáját dolgozza föl a finnugor népek változatos kultúráját bemutató fotókiállításunk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Lennart Meri (1929–2006) küldetésének tartotta, hogy elmesélje az észtek és nyelvrokon népeik ősi történetét, választ keresve a kérdésre: kik vagyunk, honnan jöttünk és merre tartunk. Vándorútjai elvezették a legtávolabbi szibériai falvakból egészen Magyarországig, miközben egyedülálló filmfelvételeket és fotókat készített. A beszédes fényképek mellett visszaemlékezések is olvashatók, melyeket Szegeden első ízben láthat a nagyközönség. A kiállítás anyagát a Magyarországi Észt Intézet, a Fenno-Ugria Egyesület és az Európai Lennart Meri Alapítvány jóvoltából mutathatjuk be.


lennart-plakat


„Tekereg az út, kanyarog az út” - nyelvrokonaink tárgyaik és könyveink tükrébencímmel az észt fotókiállítás mellett egy másik rendkívül érdekes kiállítás is várja az érdeklődőket: a tárlókban az SZTE Finnugor Nyelvtudományi Tanszék munkatársai által kutatóútjaik során összegyűjtött tárgyak láthatóak. Rendkívül szép és személyes tárgyakat láthatnak majd az érdeklődők: főleg népművészeti és hétköznapi használati tárgyakat, amelyek azonban közel hozzák hozzánk az oly távol élő nyelvrokonaink kultúráját.


finnugor-targyak


A megnyitót követően 2014.02.10. 15:45-től kezdődik Horváth Csilla: „Rokon népek szárazon, vízen és online” című vetítéses élménybeszámolója szibériai tanulmányútjáról.


A kiállítások 2014. február 24-ig tekinthetők meg a Klebelsberg Könyvtár nyitvatartási idejében. A látogatásuk ingyenes. A megnyitóra és azt követő vetítéses programra is minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés