osztodo_sejtek_500x

Meghívó a TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0035 projekt Lakossági Fórumára.

Környezeti tényezők és genetikai faktorok interakciójának vizsgálata immunmediált és daganatos betegségek kialakulásában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Időpont: 2013. június 27. csütörtök, 15-16.30 óra

Helyszín: SZTE Tanulmányi és Információs Központ - Nagyelőadó terem (6722 Szeged, Ady tér 10.)

A projektet bemutatja: Prof. Dr. Kemény Lajos szakmai vezető


A világ tudományos közvéleménye által elfogadott tény, hogy a környezeti és genetikai tényezők bonyolult kölcsönhatása felelős a legtöbb gyulladásos és daganatos betegség kialakulásáért. Ezek a betegségek jelentik a legnagyobb kihívást a modern egészségügy számára.


A betegágy mellett dolgozó orvosok és alapkutatást végzők egyaránt fontos szerepet töltenek be a tudomány előrehaladásában. A közöttük történő szabad információ áramlás biztosítja a problémák felvetését, a kísérletek kidolgozását, elvégzését, új terápiás irányvonalak kidolgozását melyek lehetőséget biztosítanak a betegek életminőségének javítására.


A projekt során a betegágy mellett felmerülő, klinikai szempontból releváns kérdéseket első lépésben laboratóriumi körülmények között vizsgáljuk, hogy a jelenséget minél alaposabban megismerhessük. A kutatások során komoly figyelmet szentelünk a potenciális gyógyszer támadáspontok meghatározásának, ami a későbbi terápia lehetősét hordozza magában.


A modern, bizonyítékon alapuló orvoslás (evidence based medicine) alapján, a terápiában a gyógyító már nem hagyatkozhat pusztán a megérzéseire. Ahhoz, hogy egy új terápiás eljárást széles körben lehessen alkalmazni, hosszadalmas, többlépcsős folyamatra van szükség, mely során a lehetséges hatóanyagot, eljárást előbb in vitro körülmények között kell megvizsgálni. Ezt követik a modell organizmusokon (ecetmuslica, rágcsálók) végzett kísérletek, majd ezt követhetik a betegeken történő vizsgálatok.

 

A rendezvényre való belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük, hogy 2013. június 26-án 20 óráig az ambrus.bettina@gmf.u-szeged.hu e-mail címen jelezze.


uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés