2022. augusztus 11., csütörtök

szenszunet

Szénszüneti összefoglaló, azaz mennyit takarított meg az SZTE TIK és az Egyetem

Az előzetes tájékoztatásoknak megfelelően a tavaly decemberi 814 millió forintos költségvetési zárolásra reagálva a Szegedi Tudományegyetem két hetes szénszünetet hirdetett meg. 2012. december 21-től 2013. január 6-ig épületeit bezárta, működésüket szüneteltette, kivéve azon intézményeket, ahol egészségügyi vagy közoktatási feladat ellátás folyik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

 

A szénszünet pontos okairól, és szükségességéről az SZTE TIK Igazgatósága egy blogbejegyzés keretében már tájékoztatta az olvasókat.


Save-ElectricityDr. Majó Zoltán gazdasági és műszaki főigazgató által közölt beszámoló szerint a két hetes szénszünet idején 800 ezer köbméter gázzal, 550 ezer kWh árammal és 12 ezer köbméter vízzel kevesebbet használt a Szegedi Tudományegyetem, mint 2010-2011 évfordulójának hasonló időszakában, ezzel mintegy 160 millió forint megtakarítást realizálva. A pontos összeg az egyetemi mérőórák teljes körű leolvasása és a januári energiaszámlák megérkezése után állapítható meg.
ME_tik017.jpg

A Tanulmányi és Információs Központ műszaki munkatársai a szénszünetet követő hét során szakaszosan ellenőrizték a nagy légtechnikai gépeket, egyéb berendezéseket, kijavították vagy karbantartókkal kijavíttatták azokat a hibákat, amik egy 16 napos leállás során természetesnek mondhatók egy ekkora épületben. Ezt követően a múlt héten már sor tudott arra kerülni, hogy a pontos megtakarítás mértékét számolják a kollegák. A kapott adatok meghaladták az előzetes kalkulációkat, melyhez a biztonsági szolgálat folyamatos ellenőrzése, az azonnali hibaelhárítás és a kedvező időjárás is hozzásegített. Ily módon közel 4 millió forintot takarított meg a Központ.


Az egyetemi megtakarítások szemléltetésére használt analógia szerint, mely a megtakarítás mértékét egy átlagos munkavállaló járulékokkal együtt számolt éves bérével számolja, az SZTE TIK a szénszünet ideje alatt nagyjából két munkahelyet tartott meg, míg az SZTE szintjén számolva ez a szám már közel 75.


Az SZTE TIK szénszünet alatti intézkedéseiről részletesen ITT tájékozódhatnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés