„A vonalon belüli füstmentes világ” kampány lezáródik

2012. április 1-jétől vége a türelmi időszaknak. 2012. április 1-jétől 20-50.000 Ft-ig bírságolható az a magánszemély, aki nem a kijelölt helyen dohányzik a közintézmények területén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Erre a tényre hívta fel a figyelmet „A vonalon belüli füstmentes világ” kezdeményezés, amelyet a Tanulmányi és Információs Központ Igazgatósága indított el. A kampány lezárásával elkészült a gyakran ismételt kérdéseket (GYIK) tartalmazó dokumentum, amely összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a szabályozással kapcsolatban. Kérjük, mindenki tájékozódjon, hogy elkerülhesse a pénzbüntetést.

 

A dokumentum itt tekinthető meg


Gyakran ismételt kérdések összefoglalása a nemdohányzók védelméről szóló törvény TIK látogatóira és munkatársaira vonatkozó részeiről.

 

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

a 1999. évi XLII. törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól

 

Hogyan rendelkezik az állam a dohányzásról?

 

Jelenleg érvényben van az 1999. évi XLII. törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól, amely hatályos 2012. január 1-jétől.

A törvényből az SZTE TIK-re és a látogatóira vonatkozó bekezdés:

Nem szabad dohányozni:

„a) közforgalmú intézménynek a nyilvánosság számára nyitva álló helyiségeiben,

b) közforgalmú intézmények zárt légterű helyiségeiben,

c) munkahelyek zárt légterű helyiségeiben.”

 

Ki ellenőrzi az intézményt?

 

A kijelölt dohányzóhelyek törvényben előírt rendelkezéseknek való megfelelőségét az egészségügyi államigazgatási szerv, tűzvédelmi szempontoknak való megfelelőségét a tűzvédelmi hatóság ellenőrzi.

 

Ki ellenőrzi a látogatókat, munkatársakat az SZTE TIK részéről?

 

Az ellenőrzésre jogosult személy a létesítményüzemeltetési főmunkatárs, aki a dohányzásra vonatkozó korlátozást megsértőt (dohányzót) a jogsértés (dohányzás) haladéktalan befejezésére köteles felhívni. A felhívás eredménytelensége esetén az ellenőrzésre jogosult az érintett személyt felszólítja, hogy a közforgalmú intézményt hagyja el, és eljárás lefolytatását kezdeményezi, amely jegyzőkönyv felvételét jelenti az esetről. Az SZTE TIK Biztonsági Szolgálatának munkatársai járőrözésük során szintén figyelmeztethetik a tiltott helyen dohányzókat.

 

Pontosan hol lehet dohányozni?

 

A bejárattól számított 5 méteres sugarú körön belül tilos a dohányzás, dohányozni kizárólag kültéren, a kijelölt helyeken lehet.

 

Ki bírságolható?

 

Aki 14. életévét betöltötte, és saját jövedelemmel rendelkezik. 14. életévét betöltött tanuló esetében, aki az intézményre vonatkozó dohányzási tilalmat megsérti, és felszólításra nem hagyja abba a jogsértő magatartást, a rendelkezésre jogosult személy kezdeményezi a fegyelmi eljárás lefolytatását.

 

Mekkora a kiszabható bírság összege?

A bírság mértéke:

§ a természetes személlyel szemben, aki tiltott helyen dohányzik 20.000-50 000 Ft

§ a törvény betartásáért felelőssel szemben 100.000-250.000 Ft

§ az intézmény, szervezet, üzemeltető vagy gazdasági társaság esetében 1.000.000-2.500.000 Ft

 

Az intézményt miért bírságolják meg?

 

A törvény értelmében az intézményeknek mindent el kell követniük a nemdohányzók védelme érdekében: egyértelműen jelölni kell a dohányzási tilalmat matricákkal, feliratokkal, meg kell határozni a dohányzásra kijelölt helyet, biztosítani kell felelőst, aki a törvény betartásáért és betartatásáért felel.

 

Ki fog ellenőrizni?

 

A 2012. januártól bevezetett szigorításokat az egészségügyi államigazgatási szerv (a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei) ellenőrzi.

 

Honnan tudom, hogy hol lehet dohányozni?

 

Az SZTE TIK-ben megállító táblák és kiírások útján jelöltük ki azon helyeket, ahol dohányozni lehet. Ez a Főbejárat előtt 5 helyet jelent.

 

Hol van a munkatársak számára kijelölt dohányzóhely?

 

A munkatársak a Zászló utcai fronton, a Gazdasági bejárattól 5 méterre dohányozhatnak. Itt található szemetes is, illetve a pad mellett is lehetséges a dohányzás. Ezen a területen szintén ki van jelölve táblával, hogy ezek a dohányzó helyek.

 

Meddig kerülhető el a bírság?

 

Bár a törvényt már 1999-ben létrehozták, 2011-ben szigorították, ami 2012. január 1-jén lépett hatályba. Három hónapos türelmi időt határoztak meg, ennek értelmében pénzbírsággal 2012. április 1-jétől azok sújthatók, akik tiltott helyen dohányoznak.

 

Kinek jelenthetem, ha szabálytalanságot tapasztalok?

 

Szabálytalanság tapasztalása esetén a Biztonsági Szolgálat munkatársait vagy a Központi Ügyfélszolgálat munkatársait kell értesíteni. Kollégáink ekkor minden esetben felszólítják a jogsértőt a törvénysértő magatartás befejezésére.

 

További információ a törvényről itt olvasgató

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés