Szent-Gyorgyi

Szeged a tudományos élet fellegvára - 9 Nobel-díjas az SZTE Kongresszusi Központjában

2012. március 22-én egyszerre 9 Nobel-díjas kutató érkezett Szegedre, Szent-Györgyi Albert Nobel díjának 75. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő nagyszabású nemzetközi tudományos konferenciára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


Egyidőben ennyi Nobel-díjjal kitüntetett tudós még soha nem tartózkodott Magyarországon. Velük együtt több mint 30 országból ide érkező 1.000 kutató vesz részt a 2012. március 22. és 25. között megrendezésre kerülő tudománytörténeti jelentőségű eseményen.

 

A négy napig tartó programsorozat központi helyszíne a Szegedi Tudományegyetem Kongresszusi Központja. A konferencia sajtótájékoztatóval kezdődött meg a csütörtöki napon a Központ impozáns Kongresszusi termében, ahol ismertették a konferencia programját, a fontosabb tudnivalókat, a kulturális programokat, és bemutatták a támogatókat.

 

A szekcióülések a tegnapi napon már el is kezdődtek és egészen vasárnap estig zajlanak, ahol több mint 420 előadásban ismerhetik meg a résztvevők a tudományos élet újdonságait, melyek a Szegedi Tudományegyetemen kutatott témák köré szerveződnek.

 

A konferenciát minden nap kulturális programok kísérik, így tegnap díszvacsorával egybekötött megnyitó gálaműsor került megrendezésre közös családi fotóval, majd a Magyar Állami Népi Együttes zenekarának, a Duna Művészegyüttes, a Szeged Táncegyüttes és Sebestyén Márta művésznő közös produkciója tette feledhetetlenné az estét.

 

A Szegedi Tudományegyetem Kongresszusi Központja teljes kihasználtsággal biztosítja Szeged város eddigi legnagyobb presztízsű tudományos rendezvényének színvonalas lebonyolítását.

 

A Nobel ülésszakok a Kongresszusi teremben zajlanak, továbbá a mai napon kerül megrendezésre az Orvostanhallgatók Egyesületének interjúja, beszélgetése Ole Petersen professzorral, valamint az MTA és az Angol Tudományos Akadémia tagjaival, majd a szombati napon Somogyi Péter professzorral.

 

A mai kora délutáni órákban egy pályázat keretében kiválasztott középiskolás fiatalok mutatják be a közönségnek a Nobel díjas tudósokat. Az eseményen a több száz középiskolásnak lehetősége lesz a Nobel díjas tudósoktól kérdezni is.

 

A tudományos programok mellett az Átriumban a poszter szekció tekinthető meg, valamint folyamatosan nyitva tart Szent-Györgyi Albert és a magyar Nobel díjasok kiállítása is, ezen túlmenően sajtószoba, internetszoba, wifi kapcsolat, tárgyalók állnak rendelkezésre a résztvevők számára.

 

A Kongresszusi Központ parkjában szombaton kerül felavatásra a rendezvény emlékére készült emléktábla, illetve a 9 Nobel-díjas tudós közösen elülteti a Tudomány Fáját, ezzel állítva emléket Szent Györgyi Albert munkásságának és a konferenciának.

A konferenciát záró gálavacsorára vasárnap kerül sor, ahol Szentpéteri Csilla ad zongorakoncertet.

 

A Kongresszusi Központ, mint a konferencia kiemelt helyszíne hivatalos facebook oldalán folyamatosan frissülő beszámolókkal és képgalériával informálja az érdeklődőket az eseményekről.

 

A képgaléria megtekinthető: itt.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés