Tanevkezdes-zold_tik

Sikerrel zárult a zöld beiratkozás a Szegedi Tudományegyetemen

A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ Zöld Intézménye versenyt hirdetett a beiratkozás időtartamára az egyetemi polgárok és hallgatók részére.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A legfontosabb célok között szerepelt a Zöld Intézmény és a Zöld Kommandó bemutatása az érdeklődők számára, a környezettudatos életvitel népszerűsítése, a társadalmi szerepvállalás fontosságának hangsúlyozása.


Zöld beiratkozás kampány zárórendezvény
A rendezvényen készült galéria itt tekinthető meg.
A nyolc nap során több mint 1.200 zöld kvízt töltöttek ki az érdeklődők, ebből 900 versenyző minden állomáson (kvíz, ígéretfa, ökológiai lábnyom, szemétválogatás) teljesített. Kiderült, hogy a többség jártas a környezettudatosság, környezetvédelem, klímaváltozás és egyéb globális és lokális problémák kérdéseiben, mivel a résztvevők kétharmadának összpontszáma 70% feletti volt. Nagy sikert aratott az Ígéretfa is, melynek „ágain” több mint 800 ígéretet helyeztek el, többen videóra is rögzítették környezettudatossággal kapcsolatos fogadalmaikat.


Figyelemre méltó, hogy a fiatalok ökológiai lábnyoma, amely megmutatja, hogy az életvitelük biztosításához mekkora termőterületre van szükség a Földön, összességében jóval a magyar társadalom átlaga alatt van, sőt, jelentős részük a magyar átlagnál jóval alacsonyabb világátlagot súrolja.


2012. szeptember 12-én a kampány keretében újraindult a Kazántúra is, ahol a látogatók megnézhették azokat a gépeket, melyek a Központ folyamatos fűtéséért és hűtéséért felelősek, illetve a tetőtéren megtekinthették a több mint 50 m2-es, használati meleg vizet előállító napkollektor mezőt.
A nyolc nap során az érdeklődők tájékozódhattak a központ Zöld Kommandó nevű, önkéntességen alapuló kezdeményezésről. A Zöld Kommandó célja az egyetem más egységeinek a Zöld Iroda irányelvei szerinti, környezetbarát szempontok figyelembevételével történő átalakítása. Az érdeklődők megismerhették a projekt céljait és a következő tervezett helyszínt, amely egy kollégium lesz. A kampány során több mint 230 hallgató csatlakozott a kezdeményezéshez.


A kampány végén, 2011. szeptember 15-én a Zöld filmklub által szervezett, „Az a kritikus hat fok” című filmvetítéssel egybekötött díjátadón a napi díjazottak mellett több mint 10 különdíjazott vehette át értékes és környezettudatos nyereményeit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés