Polar_plakatkezdo

Globális felmelegedés elleni kampány a TIK-ben - értékelés

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ elkötelezett híve a környezettudatosságnak, és követendő példa kíván lenni nemcsak az egyetemi polgárok, hanem a szegedi lakosság számára is.

2011. május-június a Globális felmelegedés elleni küzdelem hónapja a TIK-ben. Ennek keretében egy tudatformáló, elsősorban kommunikációs kampány szervezése mellett döntött a TIK Igazgatósága.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A kampány célja, hogy segítséget adjon a környezettudatos magatartás eléréséhez, és felhívja a figyelmet környezetünk problémáira, elsősorban a globális felmelegedésre és annak következményeire. További kampánycél, hogy tudatosítsuk, a TIK ajtaja mindenki előtt nyitva áll, élvezetes és hasznos programokkal várja az érdeklődőket minden korosztályból. Cél, hogy a szegedi lakosság a TIK-re ne csak úgy gondoljon, mint Egyetemi Könyvtárra, hanem egy olyan helyre, ahova bármikor bejöhet és találkozhat másokkal. A hallgatók monoton, tanulással eltöltött vizsgaidőszaki napjait is szeretnénk változatosabbá, „elviselhetőbbé” tenni a közösségi programok által.


A kampány célközönsége az egyetemi polgárok és a szegedi lakosság, akik nyitottak a „zöldülés” felé, és érdeklődnek a környezettudatosság iránt.


A kampány időtartama: 2011. május-júniusi időszakban 6 hét.

A kommunikációs kampány mellett közösségi programokat is szerveztünk heti rendszerességgel 6 szerdai napon, amelyet az SZTE TIK hivatalos Facebook oldalán és egyéb felületeken való intenzív kommunikációval egészítettünk ki.


A kampány projektfelelősei Gyarmati László és Ambrus Bettina.


Beszámoló a 2 hónap eseményeiről

A TIK bejárati forgóajtaján és az épület forgalmasabb pontjain kezdetektől fogva fent voltak a kampányt népszerűsítő plakátok, ahol szerepelt a TIK hivatalos facebook profiljának elérhetősége is. A TIK facebook oldala volt a kampány elsődleges támogató oldala: minden héten feltettünk egy „zöld tippcsomagot”, amelyben hasznos környezetkímélő tippeket adtunk a közlekedés, utazás, vásárlás, otthon, munkahely és szórakozás témakörökben.

Az aktuális programjainkat a facebook oldalunkon, a Délmagyarországban, különböző egyetemi levelezőlistákon és a kollégáknak kiküldött rendezvény hírlevélben is hirdettük, illetve az ügyfélszolgálaton dolgozó hölgyek is készségesen tájékoztatták az érdeklődőket.


„Zöld Filmklub” - filmvetítés

A programsorozat keretében kéthetente filmvetítést szerveztünk a TIK Kongresszusi termében, ahol a globális felmelegedés szempontjából releváns dokumentumfilmeket vetítettünk le:

· 2011. május 23. - Az utolsó óra – kb 60 fő részvételével

· 2011. június 8. - Kellemetlen igazság - kb 60 fő részvételével

· 2011. június 22. - Otthonunk - kb 75 fő részvételével


A résztvevőket minden alkalommal pattogatott kukoricával, és bioszörppel vártuk. A kukoricát újrahasznosított csomagban adtuk, a szörpöt első és második alkalommal az Egyetemi Füvészkertben virágzó bodzafák virágaiból készítettük el, és mindhárom filmvetítésen bögrékben kínáltuk a frissítő szörpöket, csökkentve ezzel a hulladék-kibocsátást. A filmvetítések előtti napokban kikerültek épületünkben az eseményt népszerűsítő plakátok, amelyek minden alkalommal felkerültek a kabineti számítógépek monitorára is, bejelentkezést kísérő felugró ablak formájában.


Kazántúra

A filmvetítések közötti heteken - a Föld napján korábban nagy sikert arató - kazántúrákat szerveztük a TIK-ben. A 60 perces túra alatt a résztvevők számára világossá vált, hogyan működik egy 25 ezer négyzetméteres modern épület. A túra egy rövid ismertetőből, a kazánház végigjárásából és a mélygarázsban lévő áramelosztó megtekintéséből állt, a legbátrabbak pedig saját felelősségükre felmehettek a TIK legtetejére - ahonnan rendkívüli kilátás nyílik a belvárosra - és megnézhették a használati meleg vizet előállító több mint 50 négyzetméteres napkollektor mezőt is.

A három alkalomból kettőn - a nagy érdeklődésre való tekintettel - két kazántúrát is indítottunk. A részvétel előzetes jelentkezéshez volt kötve, jelentkezni a facebook oldalunkon, a zoldhirek@tik.u-szeged.hu címre küldött e-mailben, vagy az ügyfélszolgálaton lehetett. Kazántúrák az alábbi időpontokban indultak Szűcs István műszaki főmunkatársunk vezetésével:


2011. július 1., 16:00 óra- kb. 30 fő részvételével

2011. július 15., 16:00 és 18:00 óra– kb. 30-40 fő részvételével

2011. július 29., 15:00 és 17:00 óra– 25 és 27 fő részvételével

 

Ezúton is köszönjük Szűcs Pista kollegánk lelkes és készséges közreműködését!
 

Összegzés

A programokat kísérő aktivitás alapján utóértékelésként elmondhatjuk, hogy céljaink eléréséhez sikeresen hozzájárult 6 hetes kampányunk. Számokban mérve összesen több mint 190 fő vett részt a filmvetítéseken, és több mint 150 fő a kazántúrákon. A TIK hivatalos facebook oldal rajongóinak száma több mint 300-al gyarapodott az elmúlt 6 hét alatt.

 

Az események sajtómegjelenéseit is követtük a kampány időszaka alatt, és a következő cikkeket találtuk:

(A hökkentő TV forgatott az utolsó alkalmon, ennek az anyagát még várjuk.)

· http://www.hokkentotv.hu/?pageid=1&vcat=0&vid=b3129a26ac5f

· http://szegedcafe.hu/2011/05/23/ujabb-fronton-harcol-a-tik/

· http://szegedcafe.hu/2011/06/02/kulisszatitkok-a-tik-rol/

· http://www.u-szeged.hu/egyetemrol/globalis-felmelegedes/globalis-felmelegedes

· http://www.epresso.hu/site/index.php?option=com_content&view=article&id=2102:a-globalis-felmelegedes-ellen-kampanyol-a-tik&catid=106:epresso

· http://greenfo.hu/hirek/2011/05/23/te-is-segithetsz-globalis-felmelegedes-elleni-kampanyt-inditott-az-szte-tik

· http://onkormanyzat.mti.hu/hir/11401/kampany_a_globalis_felmelegedes_ellen

· http://jegyezdmeg.hu/kozlemenyek-felhivasok/1/te-is-segithetsz-globalis-felmelegedes-elleni-kampanyt-inditott-az-szte-tik--

· http://hir6.hu/cikk/54250/110523_globalis_felmelegedes_elleni_kampanyt_inditott_az_szte_tik

· http://szegedma.hu/hir/szeged/2011/05/globalis-felmelegedes-elleni-kampanyt-inditott-az-szte-tik.html

· http://www.greenmania.eu/magazine/article/zoldules_szegeden

· http://hir6.hu/cikk/54250/110523_globalis_felmelegedes_elleni_kampanyt_inditott_az_szte_tik

· http://wwf.hu/friss-hirek/aktual/4/zoldules-szegeden


Ezek alapján sikeresnek ítéljük kampányunkat, és terveink között szerepel, hogy újabb kampányok keretében újabb közös programokat szervezzünk, és hasznos információval lássuk el a „zöldülni” vágyókat.

 

Készítette:

Ambrus Bettina

Gyarmati László

 

Szeged, 2011. július 7.


Az értékelés pdf formában itt letölthető

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés