csomagolasmentes

Csomagolásmentes nap

A Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, az ELTE, a Debreceni Egyetem és az Óbudai Egyetem közösen lép fel a nylonszatyrok ellen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


Előadónk nem más, mint Dr. Gulyás Ágnes (Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék), aki "Hétköznapi klímavédelem" avagy Klímaváltozás? Mi közöm nekem ehhez? címmel mutatja be bolygónk jelenlegi egyik legnagyobb problémáját, a klímaváltozást. Ennek egyik fő oka a rengeteg felhalmozott szemét....


TUDTAD például, hogy a

  • műanyag szatyor 200-1000 év,
  • pet-palack 450 év alatt

bomlik le?


csomagolasmentes3

http://www.erdekesvilag.hu/mennyi-ido-alatt-bomlanak-le-az-altalunk-hasznalt-anyagok-a-kornyezetben/


Napjainkban egyre többet hallunk a médiában a környezettudatosságról, hogy minél több “szemetet” hasznosítsunk újra, szelektáljuk a hulladékot. Az üvegnek 1-2 millió év, a műanyag szatyornak 200-1000 év, az eldobható pelenkának pedig 550 év a lebomlási ideje. Látva az adatokat nem árt komolyan elgondolkodni az egyes anyagok újrahasznosítási lehetőségén, hiszen annyi mindent megteszünk a Földünkért, ugyanakkor sokat ártunk is, így nem árt ezen a téren tudatosabban odafigyelni. Reméljük, hogy az alábbi lista sokaknak segít megérteni az újrahasznosítás és a környezettudatos élet elfogadásának és alkalmazásának fontosságát.

Közismert tény, hogy Magyarországon a hulladékok kb. fele csomagolóanyag. Túl sok csomagolt terméket vásárolunk, és túl sok rétegű csomagolást használunk. Évente egy átlagos ember több száz db nejlonszatyrot használ el. Egy kis odafigyeléssel ez a szám azonban radikálisan csökkenthető lenne.


csomagolasmentes4


Van olyan termék is, amit nem is szükséges becsomagolni. Pl. a zöldséget, gyümölcsöt jobb, ha darabonként vesszük és nem kilós csomagban. Árban persze legtöbbször jobban megéri a kilós csomag, de ottmarad a csomagolóanyag. (Még jó, ha csak hálóban van az alma, répa, hagyma, és nem nejlonban…) Persze a fagyasztott árut pl. be kell csomagolni, de azt is elég egy rétegben.

Általában a műanyag csomagolás a legrosszabb, mert azt lehet a legkevésbé újra használni, az bomlik le leglassabban a környezetben, és annak a gyártása kerül a legtöbb energiába és szennyezésbe, mégis egyre inkább terjed, mert egyszerű használni, mindenféle termék formájára igazítható, olcsó és megvédi a terméket a külvilágtól. Mégis kerüljük, ha lehet, mert a műanyagokkal a természet nem tud mit kezdeni, sokat ártunk a környezetnek, ha műanyag tárgyakat vagy műanyagba csomagolt termékeket veszünk.

A csomagolásnál tehát fontos szempont, hogy minél kevesebb réteg legyen, minél többször használjuk újra, és lehetőleg ne műanyag legyen. Így ártunk legkevesebbet a környezetnek. És erre hívja fel a figyelmet minden évben a csomagolásmentes világnap (09.30.), melynek alkalmából, 2018. szeptember 28.-október 5. között ne használj nejlonszatyrot!


Mottó: Környezetbarát megoldások a nejlonszatyron túl!


csomagolasmentes2

https://felsofokon.hu/kornyezetvedelem/csomagolasmentes-vilagnap/

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés