Arany János kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János vándorkiállítása

A kiállítás szabadon látogatható június 2-áig a könyvtár nyitvatartási idejében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


„Jártam a jelenben, éltem a jövőben”
A Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János vándorkiállítása az épület átriumában kapott helyet.


A kiállítás könyvtárunk nyitvatartási idejében szabadon látogatható június 2-áig.


A múzeum leírása a kiállításról:
Arany János a magyar kulturális közösségi tudat egyik sarkköve, alakját kivételes konszenzus övezi: a tisztesség, a mérték, a költői helytállás példaképe. Nem csupán a közoktatásnak része, de a közgondolkodásnak is, kultusza áthatja hétköznapjainkat.
Az Arany Emlékévre készülve mindezzel tisztában voltunk, számítottunk a különleges figyelemre, a felfokozott érdeklődésre. Mégis, amikor 2017 nyarán a múzeumban nyílt nagy Arany János-kiállítás után elindítottuk az Arany200 buszt, egészen váratlan volt a jelentkezők nagy száma. Ezért is döntöttünk amellett, hogy még egy, más típusú vándorkiállítást is létre hozunk.


A „Jártam a jelenben, éltem a jövőben” címmel összeállított tárlat Arany János életét, pályáját, költészetét mutatja be fotók, dokumentumok, kéziratok és idézetek sokaságán keresztül. A tabló-szerű kiállítás 10 nagy témát dolgoz fel. (Arany János származása, családja; költői indulása; a nagykőrösi évek; a forradalmi időszak; Petőfi barátsága; az Akadémia titkára; folyóiratok szerkesztője; műfordításai; időskori költészete.)


A vándorkiállítást 2017 augusztusában, a Tokaji Írótáborban mutatták be először be, és már ott olyan sok meghívást kapott, hogy további sorozatok készültek az Emlékbizottság támogatásával. A mai napig 15 helyre hívták meg a vándorkiállítást (Magyar Tudományos Akadémia; Nagyszalonta: Arany János Emlékmúzeum; Széphalom; Budapest: Babits Gimnázium; Hajdúböszörmény; Várpalota; Gyula; Szarvas; Kétegyháza; Geszt; Biharugra; Százhalombatta; Diósd; Kápolnásnyék; Debrecen; stb.)


Örülünk, hogy mi is elhozhattuk olvasóinknak a kiállítást, köszönjük a Petőfi Irodalmi Múzeumnak a lehetőséget és a Somogyi-Könyvtár munkatársainak akik nélkül nem valósulhatott volna meg.


Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A helyszínről készült képek galériája ITT tekinthető meg.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés