kallai

Kállai '90 vándorkiállítás a TIK-ben

A Kállai '90 című vándorkiállítás Kállai Ferencet a Nemzet Színészét mutatja be Keleti Éva Balázs Béla-díjas fotóművész képeinek segítségével.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


Megnyitó: 2017. február 22-én (szerda) 15.00 óra. Köszöntőt mond: Dr. Keveházi Katalin, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója. A kiállítást megnyitja: Kiszely Zoltán és Dr. Szonda István, a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány elnöke. Közreműködik: Vizsolyi Lívia fagottművész.


Kállai '90A tárlat a gyomai Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítványnak és a Kállai Ferenc Alapítványnak köszönhetően 2015. október 3-án indult útjára Gyomaendrődről és azóta országos körutat járt be. Budapesten először a Magyar Színházban, majd a Nemzeti Színházban, a Bajor Gizi Színészmúzeumban, végül pedig a Vígszínházban nézhették meg az érdeklődők. A Dél-Alföldre 2016 novemberében tért vissza. A Békéscsabai Jókai Színház nézői február közepéig csodálhatták, most pedig Szegedre érkezett, hogy az SZTE Klebelsberg Könyvtár látogatói előtt is feltáruljon e két egymást is tisztelő, szerető nagyszerű művész munkássága. Keleti Éva fotói hűen mutatják a legjellegzetesebb alakítások, a legismertebb szerepek mellett a magánélet meghitt pillanatait is.


Kállai Ferenc Kossuth és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész Gyomán született, majd tizenkét éves korában Budapestre költözött családjával. Fél évszázados pályafutása alatt közel kétszáz színházi premieren lépett színpadra. Mozifilmjeinek száma majdhogynem elérte a százat. Hasonlóan magas tévészerepléseinek száma is. Rádiófelvételei szinte leltározhatatlanok.


2014-ben Kállai Ferenc özvegye létrehozta Gyomaendrődön a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítványt, melynek feladata, hogy a nemzet kimagasló értékeit, valamint a térség jellemző termelési kultúráját felkarolja, kutassa. Az alapítványi népfőiskola Kállai Ferenc hagyatékával is foglalkozik.


Keleti Éva Balázs Béla-díjas fotóművész, érdemes és kiváló művész, a magyar színházi fotózás iskolát teremtő személyisége, már 1960-tól a magyar színházfotózás meghatározó szereplője volt, képei a magyar színháztörténet közelmúltjának kiemelkedő művészeit és előadásait örökítette meg. 1954-1976 között riporterként dolgozott a Magyar Fotónál, majd jogutódjánál, az MTI-nél, 1976-1989 között az Új Tükör fotóriportere, képszerkesztője, főszerkesztő helyettese, majd a Színházi Élet képszerkesztője volt. 1991-1992 HT Press sajtóügynökség, a Gamma Képügynökség fotós főszerkesztője, majd 1993-tól a Ferenczy Europress vezető munkatársa, fotószerkesztőségének vezetője volt. 1976-ban sajtófotót tanított Indiában. Több alkalommal tagja volt az Interpress, valamint a Photo World Press Photo zsűrijének. Az Országos Színháztörténeti Múzeum Színházi Adattárában több mint háromezer felvételét őrzik.

A kiállítás ingyenesen látogatható a könyvtár nyitva tartási idejében. Mindenkit szeretettel várunk!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés