2023. március 30., csütörtök

videk_forr_3

A vidék forradalma – Szeged 1956

Kiállítás az 1956-os forradalom 60. évfordulója tiszteletére

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


videk forradalmaAz SZTE Klebelsberg Könyvtár Társadalomelméleti Gyűjteménye által összeállított kiállítás bemutatja a forradalom fontosabb szegedi eseményeit, szereplőit és dokumentumait, kiemelve a városi emlékhelyeket és a MEFESZ újjáalakulását. Áttekintést ad az 1956-os szegedi események szakirodalmáról és válogatást annak fotódokumentumaiból, valamint a korabeli szegedi sajtó anyagán keresztül nyomon követhetővé teszi a forradalmi események kibontakozását. A kiállítás különlegessége, hogy először kerülnek bemutatásra eredeti ’56-os röplapok és plakátok, illetve a MEFESZ dokumentumai és pecsétje, amelyek az SZTE Klebelsberg Könyvtárban őrzött hagyatéki dokumentációból kerültek elő.

Jobbára kevéssé ismert tény, hogy a forradalom egyetemi színterei közül a szegedi volt az első, ahol lángra lobbant a parázs. A szegedi egyetemisták által megalakított (újjászervezet) MEFESZ, illetve és az ezen alkalomból 1956 október 16-án az SZTE BTK Aud. Max-ban megfogalmazott követelések katalizátor szerepet játszottak a forradalmi láng terjedésében. Éppen ezért a kiállítás elsősorban a szegedi eseményekre és a forradalom szegedi dokumentumaira koncentrál.

A vidék forradalma

A paravánokon és tárlókban elhelyezett kiállítás anyaga digitalizált formában a bezárását követően virtuális kiállításként lesz megtekinthető a Társadalomelméleti Gyűjtemény honlapján.

Helyszín: SZTE Klebelsberg Könyvtár, Átrium.
A kiállítás megtekinthető: 2016. december 8-ig.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés