2024. április 18., csütörtök
Untitled

Napelemes rendszer épült az SZTE épületeinek tetején

Uniós támogatással beindult a napelemes energiatermelés a Szegedi Tudományegyetemen. 24 helyszínen 2754 napelemet telepített az universitas, mely ennek révén villamosenergia-igényének 7 százalékát tudja előállítani megújuló energiaforrásból.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Évente akár 30 millió forintot is spórolhat a Szegedi Tudományegyetem egy uniós támogatásból megvalósult napelemparknak köszönhetően. A 2754 napelemet az elmúlt hónapok során a felsőoktatási intézmény 24 épületének tetejére szerelték fel, melyek között oktatási épületek, kollégiumok és laborok is találhatóak.


A projekt záró rendezvényét március 14-én tartották az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Szabó Gábor, az SZTE rektora köszöntőjében úgy fogalmazott, számára az a program legfontosabb üzenete, hogy a hallgatók találkoznak a környezettudatos szemlélettel, és akarva-akaratlanul is továbbviszik majd magukkal ezt a hozzáállást. „Úgy gondolom, az oktatás minőségére is hatással van, hogy milyen körülmények között dolgozik az ember. Ez természetesen nem mindig rajtunk múlik, de az egyetem számára a környezettudatos stratégia kiemelt jelentőségű. Remélem, a nem is olyan távoli jövőben további hasonló, például geotermikus energiát érintő fejlesztéseknek lehetünk majd a tanúi. Az egyetem számára ez a stratégia hosszú távú, alapküldetésének tekinthető folyamat” – fejtette ki köszöntőjében az akadémikus.

 

A most lezárult beruházásnak köszönhetően az SZTE mint a legzöldebb hazai egyetem mintegy 330 lakás éves villamosenergia-fogyasztását takarítja meg. Az intézmény évi tíz gigawattórás villamosenergia-igényének hét százalékát állítják elő megújuló forrásból – közölte Rovó István műszaki főigazgató-helyettes. Megtudtuk: a 880 millió forintból, teljes egészében uniós támogatással megvalósult fejlesztés során 24 helyszínre összességében 0,66 megawatt kapacitású napelem került. A napelemek telepítésének helyszíneit (oktatási épületek mellett kollégiumokat, laborokat) úgy választották ki, hogy a megtermelt energiát helyben fel tudják használni.

 

Rovó István elárulta, az SZTE évente mintegy 3 milliárd forintot fordít energiabeszerzésre, ennek harmadát elektromos áramra. Az egyetemi épületek energetikai korszerűsítése folyamatosan zajlik, az egyre bővülő műszerpark és a nyári hőségek miatt szükséges klimatizálás egyre nagyobb villamosenergia-igényt eredményez. A Közép-Európa legzöldebb egyetemének választott universitas folyamatosan keresi a környezetbarát fejlesztéseket lehetővé tevő pályázati forrásokat, így a tervek között szerepel többek között geotermikus fűtésrendszer vagy a szennyvíz „hulladékhőjét” hasznosító hőszivattyús megoldások kialakítása is.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés