okologikus

Szegedre is ellátogatott az Ökologikus építészet konferenciasorozat

A szakmai rendezvény célja, hogy bemutassák a költséghatékony és környezetbarát építészet mesterfogásait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Ökologikus építészet ökonómiája címmel rendezett konferenciasorozatot a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete és a Metszet kiadója, az Artifex Kiadó. A tavalyelőtt indult program egyik állomásaként május 16-án korszakalkotó megoldásokat mutattak be a szakmának és az érdeklődőknek az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

 

Számos konkrét újszerű projektet és elméletet érintett a továbbképzés és a szakmai fejlődés szellemében zajló rendezvény, bemutatták például az Ertsey Attila által tervezett passzívház, aktívház, autonóm ház mintaterveit. Megismerhettük „A Magyar Ház 2020” mintatervét is a környezettudatos szempontok és energetikai vizsgálatok tükrében. Az előadás-sorozaton az egyes megoldások gazdaságossági kérdéseit vizsgálták a háromféle variációban kidolgozott mintaházon keresztül. Reith András HuGBC-elnök épületszimulációs analízis alkalmazásával mutatott rá a főbb megoldási stratégiákra, de a tipikus tervezési vagy kivitelezési hibák költségkihatásaira is. Ezenkívül az Archikon Építésziroda költségelemzésekkel vázolta fel az általuk tervezett első nagy léptékű, Budapesten XIII. kerületébe lokalizálható magyar passzív társasház terveit, költségelemzését is.

 

Bemutatták a „felelősségépítészet” kifejezés mibenlétét, mely gyakorlatilag paradigmaváltást jelent a nemzetközi építészeti pályázatok tükrében, előrevetítve egy egészen új típusú „építészeti jövőt”, emellett a „Hogyan feleljünk meg a jövő építészeti és társadalmi követelményeinek?” problémakör került terítékre. Szó volt még arról, hogy hogyan alakítsuk ki tetőtérben energiahatékony szigetelést, továbbá az energiahatékony kéményrendszer alapkérdéseiről és a gyorsan megtérülő, kreatív homlokzati hőszigetelési megoldásokról hallhattunk. Megismerhettünk különleges és innovatív „energiatermelő” ablakokat, ezek tulajdonságait, hasznosítását, illetve a természetes szellőzés, természetesen zárás alapkérdéseit.

 

Hasznos és új információk hangzottak el a CAD-programban készülő energiahatékony tervezési módszerekről, illetve számos videó-előadást tekinthettek meg a résztvevők, köztük a helyi érdekeltségű nyolclakásos szegedi passzív társasházról, Abou-Abdo Tamás építésztől, továbbá az aktív és passzívházak építéséről a mai Magyarországon, új épülettechnológiák kutatásáról Németországban vagy a futurisztikus ökoházról Würzburgban. A napot vitafórum zárta.

 

Veres Imre

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés