zoldegyetem

Magyarországon az SZTE a legzöldebb egyetem

Negyvenkilenc ország 215 egyeteme közül az 52. helyen – Magyarországot tekintve az élen – végzett a szegedi universitas az Indonéziai Egyetem által meghirdetett „UI Green Metric Ranking of World Universities 2012"-es felmérésben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2012. évi Zöld egyetem rangsor eredményeit mutatta be január 23-i tájékoztatóján az SZTE TIK-ben Erdélyi Evelyn, a központ igazgatója. Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója pedig ismertette a Szegedi Tudományegyetem környezettudatos törekvéseit a beruházások, energetikai megtakarítások szemszögéből.

Negyvenkilenc ország 215 egyeteme közül az 52. helyen végzett a szegedi universitas az Indonéziai Egyetem által meghirdetett úgynevezett „UI Green Metric Ranking of World Universities 2012"-es felmérésben. A vizsgálat célja, hogy zöld mérőszámok mentén rangsorolja a részt vevő felsőoktatási intézményeket.

 

- Az SZTE TIK-ben 2008-óta bontakoztak ki a zöld irányba mutató folyamatok, azóta számos díjat is nyertünk. A felmérés jó visszajelzés arról, hogy teljesítjük a zöld törekvéseket – fogalmazott Erdélyi Evelyn. A TIK-ből induló „zöldülés” évről évre egyre több egyetemi egységet ért el. Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója példákon keresztül ismertette az universitas környezettudatos törekvéseit.

Energiatakarékosságra törekszik az egyetem, a 2010-es adatokhoz képest kevesebb a gáz-, a villamosenergia- és a vízfogyasztása is. Míg 2010-ben több mint 12 millió köbméter gáz fogyott, addig 2012-ben kevesebb mint 8,5 millió köbméter. Köszönhető ez a meglévő berendezések korszerűsítésének: a kazánház-felújításoknak, az új kondenzációs kazánok beépítésének. Nem beszélve a kéthetes szénszünetről.

 

A villamosenergia-felhasználásban is jelentős megtakarítást ért el az SZTE. A Mérnöki Kar új épülete alá például modern hőszivattyúrendszert építettek, így geotermikus energiával oldják meg az épület hűtését és fűtését. A takarékossághoz hozzájárul az a 2754 napelem, melyet 24 egyetemi helyszínen helyeztek el. Ezáltal éves szinten több mint 25 millió forint megtakarítást ért el az egyetem. A vízfogyasztás 22 százalékkal csökkent 2009-hez képest. Ez azonban annak tudható be, hogy 1400 hallgatóval kevesebb jár most az SZTE-re.


Az Indonéziai Egyetem felmérése hat témakörre épült: zöld statisztika, energia és klímaváltozás, hulladékgazdálkodás, vízgazdálkodás, közlekedés, oktatás. Az SZTE utóbbiban is kimagasló eredményt ért el, hiszen közel 1600 olyan kurzust kínál, amely a környezettel és a fenntarthatósággal kapcsolatos. A világ egyetemei közül a legzöldebb a connecticuti lett. Az SZTE az európai egyetemek rangsorában a 15. helyen végzett. A magyarországi universitasok között az első helyen szerepel, megelőzve a debreceni és az óbudai egyetemet, valamint az ELTE-t.

 

Bobkó Anna


Zold_egyetem galéria
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés