Az SZTE Szabadegyetemen a családbarát városról

Családbarát város – városbarát család. Többek között erről is szó esett a Szabadegyetem XI. szemeszter előadássorozatát megnyitó rendezvényen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Érdekes volt, érdemes volt!” E szavakkal nyitotta meg Rácz Béla rektorhelyettes a Szabadegyetem – Szeged XI. szemeszterét. Ezzel visszaemlékezve a Mindentudás Egyeteme szegedi előadássorozataira, amely a Szabadegyetem – Szeged új sorozata előtt számított sikernek. Az előadások hagyományaihoz híven most is vendég előadót hívtak a tudománynépszerűsítő sorozat nyitányára: Körmendy Imre tudományos munkatárs (BCE Tájépítészeti Kar) személyében, aki „A házasság és a város” cím alatt rendezte gondolatait. Mert a Szeged-Csanád egyházmegye Pasztorális Helynökség CsaládKözPontja által szervezett Házasság hete rendezvényeihez is kötődött az SZTE Szabadegyetem – Szeged XI. szemeszterének 2013. február 6-i nyitó előadása.


Elsőként a városban élő családok kihívásairól esett szó. Majd megismerkedett a hallgatóság a NIMBY (not in my backyard, vagyis "nem az én udvaromban") szindrómával. Másodsorban az előadó magát a várost helyezte el a történelemben és napjainkban. Itt szó esett az igazi városok előképeiről (péládul Ninive, Jeruzsálem) és az ideális városok (például kertvárosok) kialakításának a történetéről is.


„Amilyen a család, olyan a társadalom” – indította utolsó gondolatmenetét Körmendy Imre. Itt – többek között – szó esett arról, hogy a társadalom feladata a családbarát város megteremtése. Befejezésül a hallgatóság feltetette kérdéseit az előadónak, aki elárulta: Arisztotelész üzenetét szeretné eljuttatni és megértetni: „A város nem a puszta együttélés kedvéért alapíttatott, hanem az emberhez méltó élet céljából.”


A Szabadegyetem megnyitó rendezvényén készült videofelvétel itt megtekinthető

Cs. B.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés