Így fotózunk mi – a JGYPK-sok tárlata a TIK-ben

A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Szakképzési, Továbbképzési és Távoktatási Központja által immár második alkalommal indított OKJ-s alkalmazott fotográfusképzésen tanulók munkáiból nyílt kiállítás a TIK kiállítási terében.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Igy_fotozunk01Az alkalmazott fotográfusképzésen részt vevők kéthetente pénteken és szombaton sajátíthatják el a színvonalas fényképezés technikáját. Az oktatók maguk is gyakorlottak a fotográfia valamely ágában, a képzés pedig gyakorlatorientált. A fotózásban már profik és teljesen kezdők is jelentkezhetnek a tanfolyamra, a munka kisebb csoportokban zajlik. A hallgatók idáig elkészített fotóiból válogatták össze az április 15-én megnyitott, s április 27-éig látható kiállítás anyagát. Az ünnepélyes megnyitót egy Törökországból az Erasmus-program keretében érkezett egyetemi hallgató lány fuvolaszóval színesítette.

 

– Mindenki több fotót is beadhatott. A választás egyik lényege pont az volt, hogy minél szélesebb spektrumot tudjunk bemutatni. Ha nem is kiscicát vagy kiskutyát, de állatot ábrázoló képek is láthatóak. Ugyanúgy természet- vagy éppen épületfotók is megjelennek a válogatásban – fogalmazott a tárlatot megnyitó Németh György fotóművész, a képzés egyik oktatója. – A fotók mögött gondolati tartalom is van. A kiállítás a képzés fontos fordulópontja. Ahány kép a falra került, annyi személyes alkotói gondolat és látásmód van mögöttük. Ez egy megmérettetés is a tanulóknak, hiszen ki kellett választaniuk, hogy mely képeiket mutassák meg a közönségnek. Az oktatók egyben mentorok is: igyekeznek mind szakmai, mind technikai dolgokban tanácsokat adni és segítséget nyújtani – fűzte hozzá.

 

Borbola Lilla elsőéves egyetemi hallgató az iskola mellett végzi az alkalmazott fotográfusképzést.

– Televízióműsor-gyártást tanulok a Jugyun, és ott találkoztam ezzel a lehetőséggel. Viszonylag könnyen összeegyeztethető a két dolog, bár kicsit sűrű a program. Sok gyakorlati feladatot kapunk: portré- és tárgyfotókat ugyanúgy kell készítenünk, mint épület- vagy eseményképeket. A kedvenc témám mégis a természet. Már a képzés előtt szívesen készítettem természetfotókat, csak úgy saját felindulásból. Nincsenek dolgozatok vagy számonkérések. Októberben lesz a vizsga, és itt aztán mindenki megmutathatja, hogy mit tud. Bár kicsit nehéz a profikkal együtt dolgozni, azért könnyebbség, hogy kisebb csoportokban tanulhatunk – tudtuk meg tőle.

 

A képzés keretében egy esküvői fotózásról szóló workshopot is rendeznek április 21-én egész nap, mely nyílt bárki számára, tehát nem csak a képzésen tanulók vehetnek részt rajta. A délelőtti elméleti oktatás után délután menyasszonyi ruhába öltözött profi modelleket lehet majd fotózni.

 

Illés Réka Gabriella

fotozunk
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés