Elektronikus könyvkeresés, számítógépes vizsgáztatás a könyvtárban

Több új informatikai megoldással - köztük elektronikus könyvkéréssel, számítógépes vizsgáztatási lehetőséggel is - könnyíti a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtára a hallgatók munkáját. A fejlesztésekre TÁMOP pályázati forrásból volt lehetősége az intézménynek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az olvasói terekben és a számítógépes kabinetekben elhelyezett nagyméretű monitorokon ellenőrizhetik elektronikusan leadott könyvkéréseiket a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár látogatói. A szabadpolcokon nem elérhető, raktári köteteket bármely kölcsönzőpulthoz kérhetik a hallgatók, a kijelzőkről megtudhatják, mennyi idő van hátra az átvételig. A könyvtárban már régóta működő integrált informatikai rendszerben azt is megadhatják, hogy milyen célra igényelnek egy dokumentumot, helyben olvasásra vagy kölcsönzésre. A kijelzőkön a Klebelsberg Könyvtár hírei mellett olyan hasznos információkról is értesülhet a könyvtárhasználó, mint például a számítógépes kabinetek foglaltsága. Ez alapján könnyű megítélni, hogy melyik emeleten érdemes szabad számítógépet keresni a munkához vagy tanuláshoz.

A könyvtár másik elektronikus újítása főleg a vizsgákra készülő hallgatóknak szolgálhat segítségül, ugyanis már egy szegedi antikvárium adatbázisa is csatlakozik a katalógushoz. Így, ha egy könyv minden könyvtári példányát kivették, az antikváriumi példány még mindig előjegyezhető, vagy az antikváriumi adatbázisba átlépve azonnal megvásárolható. Jó alternatíva lehet ez a szakirodalom beszerzésére akkor, amikor a vizsgaidőszakban minden felkészülésre szánt perc számít.

Ha már vizsgákról van szó, meg kell említeni az Elektronikus Vizsgáztató Rendszert (EVR) is, mely a pályázat időszaka alatt érte el végleges formáját. Egyes kurzusok hallgatóinak vizsgáztatását már évek óta könnyíti az e-vizsga elektronikus környezete. „A Bolognai rendszer bevezetésével olyan nagy létszámú kurzusok alakultak ki, hogy esetenként több száz diák vizsgáztatására van szükség szemeszterenként” – foglalta össze Sándor Ákos a Klebelsberg Könyvtár Automatizálás Fejlesztés Osztályának vezetője, hogy mi tette nélkülözhetetlenné a számítógépes vizsgarendszer kialakítását. Az új megoldást olyan kurzusokon alkalmazzák, amelyeken egy megfelelően összeállított teszt kitöltése alkalmas a számonkérésre. Az EVR-ben véletlenszerű sorrendben jelennek meg a kérdések, pontkategóriák és nehézségi fokok szerint. Sőt, két egymás mellett vizsgázó hallgató esetében még a válaszlehetőségek sincsenek egyforma rendben. Ez a gyakorlatban lehetetlenné teszi a puskázást. Nem meglepő, hogy az oktatók jó véleménnyel vannak a vizsgáztatás 21. századi módjáról, de a hallgatók jelentős része is szereti az e-vizsgákat, hiszen a kitöltést követően azonnal láthatják az eredményüket. Több száz hallgató írásbeli számonkérése esetén ez akár hetekbe is telhetne. A Klebelsberg Könyvtár munkatársai ezt az eszközt a felhasználóképzésben, a 21. századi könyvtár elektronikus eszközei használatára való felkészítésben is használni fogják.

A mindennapokban kevésbé érzékelhető, de a könyvtár szempontjából meghatározó előrelépés, hogy mára a dokumentumok 95 százaléka megtalálható az elektronikus adatbázisban. Szintén a pályázat időszakában volt mód a muzeális értékű dokumentumok nyilvántartásba vételére: közel nyolcszáz külső szakkönyvtárban tárolt kötetet térképeztek fel. Ezek katalogizálása és digitalizálása folyamatos. Az értékes dokumentumok digitalizált formában könnyebben elérhetőek, számítógépes felületen lapozhatóak.

A könyvtár továbbfejleszti a pályázat eredményeként kialakított elektronikus megoldásokat és folytatja a hatalmas munkát igénylő adatfeldolgozást. Az egyik fő cél a hallgatók és látogatók számára minél átláthatóbb és egyszerűbben, távolról is használható könyvtár, élve az informatika adta lehetőségekkel.

B. T.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés