2024. március 28., csütörtök

agora_kiemelt

Informatórium: partnertalálkozón mutatkozott be a „jövő könyvtára”

A Szent-Györgyi Albert Agóra (Szegóra) és a Szegedi Tudományegyetem Informatoriumának lehetséges üzleti partnerei találkoztak június 28-án, a DEAK Zrt. szervezte bemutatón. Virtuális séta, prezentációk és kerekasztal beszélgetés terepbejáráson nézhették meg az Informatorium termeit a Szegóra épületében.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mintegy ötven féle tevékenységtípust köt majd össze a teljesen újszerű koncepcióval készülő szegedi Informatorium. Hasonló intézmény Nyugat-Európában részleteiben már létezik, de a Szegóra szuperintegrált információs tere a világon teljesen egyedi. Az információs műveltség és kultúra házának egyik alapvető célja az Szegedi Tudományegyetem tudományos aktivitásának bemutatása és a tudomány szereplőinek összehozása, legyen szó tudósról, kutatóról, diákról illetve az eredmények alkalmazásában a gazdasági szféra résztvevőiről. Az Informatórium kiállítótér, bemutatóhely, a kutatás, fejlesztés és oktatás, valamint szolgáltatások színtere lesz.

A legmodernebb vizualizációs technikákat bemutató és alkalmazó Képernyőfal, a legújabb informatikai eszközök a Kütyüfarmon, intelligens otthon, okos szoba – ezek az Informatorium leglátványosabb pontjai. Emellett kutatólaborok, cégek munkaállomásai és különböző szolgáltató pontok is helyet kapnak majd a kétszintes, 400 négyzetméteres térben, ahová évi 300 ezer látogatót várnak.

A gyerekek nem ismerik az élet bonyolult és szép működését. Érdekesnek, megérthetőnek, használhatónak kell megmutatnunk nekik a világot. Az Informatorium segíthet visszaállítani a természettudományok becsületét.” – nyitotta a meg a bemutatkozó prezentációkat Rácz Béla általános rektorhelyettes. Fotonikai előadással és kísérletekkel, a fény számtalan tudományos alkalmazásának és megjelenésének bemutatásával adott ízelítőt az Informatorium különlegességeiből Tóth Zsolt, az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék tudományos főmunkatársa és Hanyecz István PhD hallgató.

Lukovics Miklós, stratégiai és fejlesztési igazgató az SZTE 2012-2016-os intézményfejlesztési tervét ismertette, amelyet június 25-én fogadott el az egyetem szenátusa. Oktatás, kutatás, gyógyítás és az úgynevezett harmadik misszió, azaz a tudáshasznosítás és ipari kapcsolatok építése alkotják az SZTE működésének alappilléreit. Utóbbiba illeszkedik az Informatórium törekvése is a helyi gazdasághoz való kapcsolódással.

Az információs kultúra tudásteremtésének, tudásterjesztésének integrált, interaktív és innovatív tere lesz” – fogalmazott Z. Karvalics László, az SZTE Könyvtár- és Humán Információtudományi Tanszék docense, az Informatorium kitalálója. Kiemelte, jóval túlmutat a tervezett intézmény egy a csodák palotájához hasonló kiállításnál.

Z. Karvalics László a cégeknek kínált lehetőségeket is bemutatta. Pályázással elnyerhető ingyenes iroda-négyzetméterekkel segíti az Informatorium az induló vállalkozások első lépéseit. Irodabérlésre is lehetősége lesz az informatikai profilú cégeknek. Tárgyalások és reprezentatív megbeszélések helyszíne lehet az Okos Szoba. Reklámfelület-bérlés, elektronikus, multimédiás marketinganyagok készítése csupán néhány a számtalan szolgáltatás közül, amit az Informatorium leendő üzleti partnereinek kínál.

2012. utolsó negyedévében készülhet el a Szegóra Susányi Tamás, a Deák Zrt. vezérigazgatója szerint. A „Jövő háza” a város új kulturális és közművelődési központja, az Informatorium mellett helyet ad majd a Százszorszép Gyermekháznak, a Szegedi Tudományegyetem Informatikatörténeti Gyűjteményének és az SZBK látványlaboratóriumának is.

Borbola Terézia

 

Agora galéria
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés