2024. április 18., csütörtök

Rászorulóknak gyűjtöttek adományt a szegedi egyetemen

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) több intézménye is karácsonyi gyűjtést szervezett a rászorulók számára. Az ünnepi akcióknak köszönhetően – többek között – a nagyszalontai Béke Királynője Gyermekvédelmi Központ, a szegedi ÁGOTA Alapítvány és a Máltai Szeretetszolgálat is részesült az egyetemi polgárok adományaiból.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A karácsony közeledtével a társadalmi szerepvállalás nagy hangsúlyt kapott a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), hiszen az universitas több intézetében, egységében is adománygyűjtést szerveztek. Az egyetemi polgárok – vagyis az oktatók, dolgozók és hallgatók – által összegyűjtött ajándékok elosztását karitatív szervezetekre bízták. Így számos rászoruló család, hátrányos helyzetű vagy árva gyermek jutott tartós élelmiszerekhez és játékokhoz a szeretet ünnepén.

Például az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) a nagyszalontai Béke Királynője Gyermekvédelmi Központ kis lakói és az ÁGOTA Alapítvány által támogatott veszélyeztetett fiatalok számára gyűjtött tartós élelmiszereket. Akciójukban – többek között – az SZTE Gazdaságtudományi Kar (GTK) is részt vett, hiszen a karral együttműködő Magyar Közgazdasági Társaság Csongrád Megyei Ifjúsági Bizottsága szintén támogatta a kezdeményezést.

Az SZTE Bölcsészettudományi Kara (BTK) ugyancsak adománygyűjtést szervezett: ott a Máltai Szeretetszolgálat által pártfogolt rászoruló családoknak gyűjtöttek játékokat és könyveket. A szeretetszolgálatot mindemellett a JUGYU Klub Hattyas sori épületében lezárult akció is segítette.

Az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság két munkatársának ötlete alapján adománygyűjtő akció indult a karácsony előtti utolsó héten az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért (ÁGOTA) Alapítvány gyermekei megajándékozására. A kezdeményezést az SZTE Rektori Hivatal dolgozóin kívül a Gazdaságtudományi Kar és a Bolyai Intézet munkatársai is támogatták. Az összegyűjtött játékokból, könyvekből, édességekből és ruhákból álló karácsonyi ajándékcsomagokat 2011. december 21-én adták át Kothencz Jánosnak, az ÁGOTA Alapítvány elnökének a Rektori Hivatal aulájában lévő karácsonyfánál. A www.u-szeged.hu kérdésre válaszolva Kothencz János elmondta: az ÁGOTA Alapítvány, illetve a Szent Ágota Gyermekvédő Szolgálat hatókörében csak Csongrád megyében 1300 gyerek neveltetéséről gondoskodnak. A spontán kezdeményezésre összegyűlt ajándékokon keresztül a nehéz sorsú fiatalok megérezhetik a szeretet erejét; az ajándékozók megtapasztalhatják az adományozás örömét; az intézmények pedig bizonyíthatják a társadalmi szerepvállalás jelentőségét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés