SZTE JATIK

Zöld fejlesztések a Szegedi Tudományegyetem nagyberuházásainál

Az SZTE-n, Európa keleti felének legzöldebb felsőoktatási intézményében a nagyberuházásoknál is igyekeznek környezetbarát és energiatakarékos megoldásokat alkalmazni - mondta Erdélyi Evelyn, az SZTE TIK intézmény igazgatója a Föld Napja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hamarosan birtokba veszik az SZTE Mérnöki Karának oktatói és hallgatói a fakultás új Moszkvai körúti épületét. A több mint 3300 négyzetméteres oktatási tömb – amely kivitelezője KÉSZ Építô Zrt. – hűtését, fűtését hőszivattyú biztosítja, a működéshez is szükséges áram egy részét napelemek termelik meg. A technikai újdonságok alkalmazásának célja nem csak az energiafelhasználás csökkentése, az oktatásban is komoly szerepet szánnak az eszközöknek.

Az SZTE felújított Dugonics téri központi épületébe hétfőn már el is kezdődött a munka. Az egykori pompájában helyreállított műemlék tetején – a szfinxek közelében – 50 négyzetméteres napkollektor-rendszer kapott helyet, amely éves szinten a használati meleg víz igény 55-60 százalékát fedezi majd. Ezzel egy esztendő alatt a számítások szerint 2-2,5 ezer köbméter földgáz eltüzelése kerülhető el.

A 4200 négyzetméteres műemlékben a rekonstrukciót végző Ferroép Zrt. több egymással párhuzamos vízellátó és szennyvízelvezető rendszert alakított ki. A mosdók és kézmosók szennyvízét külön gyűjtik össze, és ezt az úgynevezett szürke szennyvizet szűrés után a WC-k öblítésére használják föl. Erre szolgál az épület tetőjére hulló csapadékvíz egy része is.

A József Attila Tanulmányi és Információs Központ tetején is napkollektorok működnek 2008 nyara óta. A több mint 50 négyzetméteres napkollektor mező, kedvező időjárás esetén fedezi a naponta több ezer vendéget fogadó központ teljes használati meleg víz igényét. A mintegy 20 millió forintos beruházásnak köszönhetően a 25 ezer négyzetméteres épület üzemeltetéséhez májustól szeptemberig, esetenként októberig nem használnak föl egyetlen köbméter földgázt sem.

Az SZTE által a közelmúltban elnyert 879 millió forintos uniós támogatásnak köszönhetően az egyetem huszonnégy belvárosi épületére kerülnek hamarosan elektromos energiát termelő napelemek. Bár a beruházással az universitas éves villamos energia igényének csak töredékét lehet majd előállítani, a fejlesztéstől a „villanyszámla” 6-8 százalékos csökkenését várják. Szintén pályázati támogatással, 340 millió forintból kezdődik el az SZTE régi biológiai épületének energetikai korszerűsítése.

 

uszt_logo_rgb Infoblokk3_ERFA

nfu_logo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés