2024. április 18., csütörtök

szesz

Szabadegyetem - Szeged VI. szemeszter

Szeptember 22-től indul a Szabadegyetem-Szeged, az egyetem népszerű előadássorozata, ahol a hallgatóság megismerkedhet a legújabb kutatási módszerekkel és eredményekkel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A félév során a hallgatók 12 alkalommal találkozhatnak a Szabadegyetem előadóival. Ez a szemeszter különösen a természet-és orvostudományok iránt érdeklődőknek kedvez, hiszen az előadások nagy része (9 előadás) ehhez a két területhez kapcsolódik.

Az első óra viszont a humán tárgyak szerelmeseit szólítja meg, hiszen szeptember 22-én A vallási élmény sokfélesége- William James halálának 100. évfordulója címmel hallhatunk előadást az SZTE BTK Vallástudományi Tanszékének vezetőjétől, Máté-Tóth Andrástól. Majd szeptember 29-én Homoki Nagy Mária a Magyar Jogtörténeti Tanszék vezető egyetemi tanára ad elő Az erkölcs, a jog és az igazság összhangja a rendi magyar magánjogban címmel.

SzE_hirdetesA következő hónap Az alternatív tudományok „Kész átverés show”-jával kezdődik október 6-án, majd a „COPD- az alattomos gyilkos” című orvostani előadással folytatódik október 13-án, ahol a gyilkos nem más, mint egy krónikus obstruktív légúti betegség.

Október 20-án szintén az orvostudományé a főszerep, hiszen a téma a Magzati genetikai diagnosztika lesz. November 3-án pedig fény derül arra, hogy mit is eszünk valójában, vagyis mik azok az E-számok egy élelmiszertechnológus szemszögéből nézve.

November 10-én a Lausanne-i Műszaki Egyetem előadója tart előadást a nanotechnológiáról, majd november 17-én a Matematikával a járványok ellen című előadáson megtudhatjuk, hogy milyen kapcsolat van a matematika és a járványok között. A természetvédelem új paradigmája zárja a hónapot november 24-én.

A december a XXI. század új kihívása: a minimálisan invaziv sebészet című előadással kezdődik, majd december 8-án választ kaphatunk rá, hogy Mikor érzik jól magukat sejtjeink?. A félév december 15-én zárul egy nagyon érdekes előadással, melynek címe Az ásványok és kőzetek mint a képzőművészetek és a kultúra hordozói.

Érdekfeszítő előadásból ebben a félévben sem lesz hiány. Valószínűleg ennek köszönhető a kurzus népszerűsége is, melyet igazol a nagy kurzuslétszám is. Ebben a félévben 600 hallgatónak nyílik lehetősége, hogy általánosan művelő tárgyként felvegye, és elvégezze a Szabadegyetem kurzust, és megkapja a háromfokozatú minősítés valamelyikét.

Megfelelt minősítést az a diák szerezhet, aki a félév során részt vesz legalább 9 előadáson, és ezt személyes regisztrációval igazolja. A kiválóan megfelelt minősítést már nehezebb megszerezni, hiszen ehhez -a kötelező részvétel mellett- az előadásokhoz kapcsolódó on-line kurzustesztek közül legalább kilencet kell kitölteni hibátlanul.

A Szabadegyetem előadás nemcsak az egyetemisták között népszerű, Szeged város lakói is előszeretettel látogatják, vagy nézik meg a tv-ben. A nézők szeretik, mert nívós előadókat és nagyon érdekes témákat mutat be úgy, hogy az előképzettség nélkül, bárki számára érthető legyen.

S hogy hol és mikor találkozhatnak a Szabadegyetem előadóival? Szerdánként 18.00 órakor a József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi termében, illetve a VTV Szeged adón. De az se keseredjen el, akinek nincs lehetősége megnézni személyesen, vagy a TV-ben, hiszen az előadás után két héttel megtekinthető a videofelvétel on-line a www.u-szeged.hu/szabadegyetem weboldalon. A cél, hogy mindenki megnézze, és gazdagodjon vele!

Tóth Boglárka

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés