2024. március 28., csütörtök

kutatas

A sikeres ötlettől a sikeres EU-pályázatig

Információs napot tartott október 29-én az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban az Európai Unió egyik kutatási keretprogramjáról a Nemzeti Kutatási és Technológia Hivatal (NKTH) és az Innogrant Consulting.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Hogyan legyünk sikeresek az Európai Unió FP7 kutatási keretprogramjában?” – szólt a nap témája. Az FP7 az Európai Unió 7. Kutatási és Technológiafejlesztési Keretprogramjának elnevezése – ez a program az EU fő kutatásfinanszírozási eszköze, amely a 2007-től 2013-ig terjedő időszakban valósul meg, összesen mintegy 53 milliárdos költségvetéssel. A K+F+I tevékenységet támogató hazai források beszűkülésével ugyanis a kutatói szféra és az innovatív vállalkozások figyelme egyre inkább olyan alternatív forrásbevonási lehetőségek irányába koncentrálódik, amelyek közvetlen EU-s források bevonási lehetőségével kecsegtetnek.

Az információs nap jelentősége az FP7 keretprogrammal kapcsolatos eddigi tapasztalatok megosztásában, a program által nyújtott lehetőségek megismertetésében állt, ami hozzájárul a dél-alföldi régió K+F+I tevékenységének ösztönzéséhez, a technológia-transzfer megélénküléséhez, a kis- és középvállalkozások megerősödéséhez. A K+F+I tevékenység élénkülése a közgazdasági törvényszerűségek szerint hozzájárul magas minőségű munkahelyek teremtéséhez, és a térség versenyképességének növekedéséhez.

Az információs napon újszerű megközelítésben, nem csupán a pályázatokra fókuszálva, hanem komplex szemléletben, az ötlet – projekt – pályázat logika mentén, interaktív módon keresték a résztvevők a konstrukcióban elérhető siker titkát, miközben kapcsolatépítésre, konzorciumok létrehozására is lehetőség nyílik.

A rendezvényen Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke mondott megnyitóbeszédet. Elmondta: a pályázati rendszerben két fő hiba fordulhat elő, az, ha a jó ötletből nem lesz projekt, vagy ha a rossz ötletből projekt lesz. A rektor hangsúlyozta, elvárják a kormányzattól, hogy az innovációs területtel kapcsolatban egyértelmű kommunikációba kezdjen. Nem világos ugyanis például, hogy az NKTH két minisztériumba való bontásában hogyan oszlanak meg harmonikusan a feladatok. Az akadémikus kifogásolta, hogy a hazai sajtóban gyakorlatilag nincs nyoma az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso október 6-án meghirdetett „Innovation Union” nevet viselő projektjének, mely 2010-ig határozza meg, hogy az unióban milyen szerepet szánnak az innovációnak.

Szüdi Gábor az NKTH-tól elmondta, az FP7 kiválósági alapon kutatókat, alapkutatásokat is támogat, például a Marie Curie-ösztöndíjakon keresztül.

Az eseményen az NKTH magyarországi kiemelt kapcsolattartóin felül hazai és nemzetközi szinten is ismert és elismert kutatók és szakemberek tartottak előadásokat az egyes témákban.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés