2024. március 28., csütörtök
DSC_1110_2

Átadták a hallgatói díjakat

Az SZTE Kulturális Iroda által szervezett Hallgatói Díjkiosztó Ünnepségre, a Szegedi Egyetemi Énekkar és az Universitas Szimfonikus Zenekar évzáró hangversenyére és egyéb elismerések átadására került sor december 9-én a TIK-ben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ünnepséget Szabó Gábor rektor nyitotta meg, ennek során elmondta, nagy tisztelettel adózik a teljesítményeknek, örömmel tölti el a sok megszületett műalkotás és a versenyek iránti nagy érdeklődés. A rektor méltató beszédét az 1925-ben alakult Szegedi Egyetemi Énekkar előadása követte Szász Krisztina és Kohlmann Péter vezényletével.

A Sófi József által alapított alapítvány kitüntetéseit Szabó Gábor rektor és Király Levente, a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja adta át. Sófi-különdíjban részesült 2010-ben Bobanj Rebeka (ZMK); Égerházi Lilla (TTIK), végül két ÁOK-s rezidens, Pásti Emese és Vojcek Eszter. Kiemelt kuratóriumi dicséretet Kálmán János (ÁOK) kapott. Az egyetem és a Sófi Alapítvány számára nagy megtiszteltetés volt Király Levente közreműködése, ezért Szabó Gábor rektor egy Lapis András szobrászművész által készített Egyetemi Emlékéremmel köszönte meg részvételét.

Rektori oklevelet, serleget és pénzjutalmat kaptak a SZTE Sport- és Rekreációs Bizottságtól a Jó tanuló – Jó sportoló-díjazottak: Szerencsi Ildikó (tájfutás, GYTK), Soós Zsófia (modern tánc; ÁJTK) és Gémes Ivett (vízilabda; JGYPK); illetve Radics Bence (evezés, ÁOK), Vida György (társastánc; TTIK) és Tóth Péter (súlyemelés; BTK).

A Szent-Györgyi Albert-ösztöndíjra pályázók közül a Rotary Club Szeged és a SZTE képviselői Bódi Nikolett (TTIK), Palotai Miklós (ÁOK), Fráter Márk (FOK) és Máthé Tímea (JGYPK) pályázatát minősítette eredményesnek.

A SZTE Kulturális Iroda által kiírt hallgatói versenyeket rektori oklevéllel és pénzjutalommal honorálták. Az „Itt van az ősz, itt van újra” versírópályázat első helyezettje Új Krisztina (JGYPK) lett, őt követte Pál Sándor (BTK) és Gellérfi Bence (BTK). A „Szerelem, szerelem” című pályázat első két helyezettje szintén Új Krisztina és Pál Sándor, a harmadik legszebb költeményt Bártfai Rita (GTK) írta. A „Top Secret” pályázatra beérkezett negyvenhárom napló közül a három legjobb Nyári Imre (JGYPK), Verebélyi Virág Leila (BTK) és Forgács Viktória (ÁJTK) írása.

Az Egyetemi Vers- és Prózamondó Verseny zsűrije prózamondó kategóriában Karácsonyi Évát (TTIK) és Juhász Csillát (BTK) tartotta a legjobbnak. A verselők között jutalomban részesült Korponai Hajnalka (JGYPK), Iovanovici Afrodita (BTK) és Pócs Dávid (ÁOK); első helyezett lett Nagy Róbert (BTK), második Simonyi Lili (JGYPK), harmadik Czékus Andrea (BTK).

A legnépszerűbbnek tartott előadói megmérettetésen, az Egyetemi Zenei Versenyen idén több kategóriában is indulni lehetett, a zsűri közel ötven versenyző közül választott. A komolyzenészek között nem hirdettek első helyezettet, második lett Fazekas Flóra Franciska (fuvola; TTIK), harmadik Nagyapáti Noémi (magánének; BTK). A népzenecsoport nyertesei: Székej Égető Krisztián (citera; TTTIK), Szűcs Bálint (koboz; ÁJTK), illetve Molnár Eszter Ágnes (népdalének; JGYPK). Jazz, musical és sanzon kategóriában jutalomban részesült Tajti Zoltán (ének; BTK), Hodur Sára Veronika (ének; GTK) és a versmondók legjobbika, Nagy Róbert (ének). A megosztott első díjat Tóth Jonatán (ének; BTK) és a Mezzo 3 (Soós Enikő, Vidovenyecz Mihály, Gyöngyösi Barna és Gergő) nyerte el, második lett Patkós Ibolya (ének; MK), harmadik Huszár Sándor (zongora; GTK).

A díjátadást követően az Universitas Szimfonikus Zenekar Dvorak Új világ szimfóniájának IV. tételét, a Szegedi Egyetemi Énekkarral közösen egy Vivaldi-művet adott elő.

Szekeres Nikoletta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés