nyito_ERAMUS_SZTE

Több száz diák választja az ERASMUS programot a Szegedi Tudományegyetemen

Továbbra is töretlen az érdeklődés a Szegedi Tudományegyetemen az ERASMUS program iránt: a 2023/2024-es tanév első félévében 127 külföldi hallgató kezdte meg tanulmányait Szegeden, míg az SZTE-ről 113 diák utazott az 575 európai partnerintézmény egyikébe. A fél- és teljes tanéves képzések mellett a rövid idejű mobilitások (doktori mobilitás, Blended Intenzív Programok) lehetőségét is kínálja a ki- és beutazó hallgatók számára az SZTE.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Rekordszámú külföldi hallgatót vett fel idén a Szegedi Tudományegyetem. Jelenleg több mint 130 országból tanulnak hallgatók az SZTE-n, ezzel országosan is egyedülállóan sokszínű közösséget alkotnak a szegedi egyetemisták.

– Idén több mint 1200 új külföldi hallgatót vettünk fel, ami 20%-os növekedést jelent az elmúlt évekhez viszonyítva. Ez óriási siker és öröm számunkra. A Szegedi Tudományegyetem jelenlegi hallgatóinak mintegy egyötöde külföldi. Ehhez az eredményhez jelentősen hozzájárul az ERASMUS mobilitási program évek óta töretlen népszerűsége is. A fél- és teljes tanéves képzések mellett már rövid idejű, Blended Intenzív Programokat is kínálunk a hallgatóknak – hangsúlyozta Dr. Bene Tamás, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója. Hozzátette azt is, hogy az ERASMUS programban 30 ország 575 európai partnerintézményével összesen 1196 bilaterális szerződés köti össze a Szegedi Tudományegyetemet, ezek biztosítják a hallgatói és oktatói mobilitások keretét.

A 2023/2024-es tanév első félévében az ERASMUS programmal 127 külföldi hallgató kezdte meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen, akik 11 ország 52 város 57 egyeteméről érkeztek az SZTE 9 karára. A bejövő hallgatók többsége a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karon, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon, valamint a Gazdaságtudományi Karon tanul. A legtöbben Spanyolországból, Franciaországból és Törökországból érkeztek Szegedre. 2023 szeptemberében zajlott az Állam- és Jogtudományi Kar Digicrimjus elnevezésű Blended Intenzív Programja (BIP), amelyre Németország, Törökország és Lengyelország 3 partnerintézményéből érkeztek rövid, 10 napos hallgatói mobilitásra vendéghallgatók.

Az ERASMUS program számos előnyét a Szegedi Tudományegyetem hallgatói is nagy számban kihasználják. A 2023/2024-es tanév első félévében 87 részképzéses és 15 szakmai gyakorlatos SZTE-s hallgató kezdte meg a mobilitását valamely európai célintézményben. Rövid idejű mobilitásban 10 hallgató vesz részt 2, 1-1 hetes Blended Intenzív Programon Portóban és Kolozsvárott, egy hallgató pedig Franciaországba utazik ki egyhónapos doktori mobilitásra. Az SZTE 9 karát érintő 113 mobilitás 23 ország 71 célintézményében valósul meg. A legtöbb hallgató a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karról, az Állam- és Jogtudományi Karról, valamint a Gazdaságtudományi Karról utazik külföldre, többségében spanyol, francia és német célintézménybe.

Az ERASMUS program mind a bejövő mind a kiutazó hallgatóknak kiváló lehetőséget biztosít a szakmai és személyes fejlődésre. Egy sokszínű környezetbe bekerülve a program résztvevői megismerkedhetnek más kultúrákkal, fejleszthetik idegennyelv-tudásukat, bővíthetik kapcsolati hálójukat, mindeközben pedig olyan fontos képességeket és készségeket sajátíthatnak el, amelyek munkaerőpiaci elhelyezkedésük szempontjából is fontosak.

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés