Az SZTE Klebelsberg Könyvtár mIsidore kórusa. Fotó: Nemes Réka

A könyvtáros nem csak pisszegni tud - örömkórus az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

Ha a Kedves Olvasó körülnéz a munkahelyén, és úgy találja, hogy munkatársaival örömmel énekelne közös kórusban, akkor valószínűleg jó helyen dolgozik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár kórusának már a neve is játék: a mIsidore név Sevillai Szent Izidort idézi, aki 1999 óta az információs tudás védőszentje, szótagjai jelzik az alaphangjegyek középkori latin jelképességét (Mi miraculum, Si siderae, Do Dominus, Re rerum), a „mi” pedig külön a kórus közösségét is.

A mIsidore kórus a 2010-es évek környékén népszerű Könyvtári éjszakák idején született. Kiszely Zoltán, az SZTE Klebelsberg Könyvtár Zenei Gyűjteményének gondozója a kezdetekről szólva azt idézte fel, hogy az egyetemi könyvtár ekkor még nem tartott nyitva este 10-ig, így varázsa volt annak, hogy a dolgozók évente egyszer hajnali kettőig könyvtári túrákat, előadásokat, könyvbörzét, vetélkedőket tartottak évente más-más témát választva, sőt jelmezes kabaréjelenetekkel is készültek. 2012-ben az 1920-1930-as évekről szóló műsorban korabeli kuplékat énekeltek együtt, és ez olyan jó élmény volt, hogy innentől más eseményekre is terveztek. Mindig volt alkalom, kiállításmegnyitó, amihez dalt lehetett választani, így lassanként alakult a repertoár, idézte fel Várnai-Vígh Adrienn, aki a kórus egyik alapítója, később vezetője is volt.

Énekeltek könyvtári közösségi eseményeken, négy szólamban ők búcsúztatták a nyugalomba vonuló Dr. Mader Béla főigazgatót, 2014-ben pedig a retró témájú Könyvtári éjszakán egész táncdal-repertoárt tanultak meg egy zenei totójátékra. Utóbb kiderült, mondta Puskás Nikolett, a könyvtár főigazgató-helyettese, maga is a kórus tagja, hogy mindegyik Könyvtári éjszaka nagy csapatépítő is volt, és ahogy lenni szokott, mindez utólag tudatosult bennük, amikor a könyvtári feladatok megnövekedtek, és ekkora esemény megrendezésére már idejük sem volt.

Mindenkit elborított a munka, nem találtak időt a próbákra, a fellépések száma lecsökkent, és a kórus végképp a régi szép emlékek közé került volna, ha az SZTE Gazdaságtudományi Karról 2022-ben érkező Ambrus Bettinának nem éppen a kóruséneklés a kedvtelése. A Sándorfalvi Kamarakórus tagjaként is éneklő Bettina beszélgetni kezdett új kollégáival, jött a „szemcsillanás”, hogy újra lehetne éleszteni a mIsidore kórust; és mindenki kedvet érzett a folytatáshoz. A könyvtár 2023-as év eleji batyusbáljára próbálták újra a régi dalokat, majd Ambrus Bettina hatására a repertoár megzenésített versekkel épült tovább; idén áprilisban felléptek az SZTE TTIK Növénybiológiai Tanszék növényanatómiai tablóit bemutató kiállításon, májusban a Petőfi 200 kiállításon, október elején a zene világnapján.


Emlékezetes volt idei meglepetés flashmob előadásuk, amelyet a vizsgaidőszak utolsó hetében a tanulásban már elcsigázott hallgatóknak adtak a könyvtár három szintjén. A Nyár kánont azért énekelték el, hogy a hallgatókat egy kicsit kizökkentsék a vizsgák stresszéből, de azért mégsem annyira, hogy ne tudjanak visszaülni tanulni. A flashmob, mondta Várnai-Vígh Adrienn, egy kicsit azt is üzente: menő dolog énekelni, a könyvtárosok pedig némely sztereotipiával ellentétben kreatív, jó fejek, nem csak arra vannak, hogy mindenkit lepisszegjenek.

- Azért is szeretünk együtt énekelni, mert nincsenek elérhetetlen céljaink, olyanokat tűzünk ki, amit meg tudunk valósítani – mondta a kollégák helyeslése közepette Várnai-Vígh Adrienn.

- Fő, hogy hangzásban egyben legyen és a kórus tagjai is jól érezzék magukat, mert mindkettő átüt a közönség felé – fogalmazta meg Ambrus Bettina az örömkórusban éneklés titkát.

A jó hangzáshoz persze próbálni is kell, az előadások előtt akár naponta is, és a tagok egyetértenek, hogy a kóruséneklés közös élménye nem ilyen felszabadító, ha zeneileg nem pontos az előadás. Ambrus Bettinának otthoni szabadidős feladata a repertoár összeállítása, igény szerinti módosítása, kórusra “hangolása”, amire külön készülnie kell: a női kórussal szerzett tapasztalatait itt vegyeskarra kell alkalmaznia.

Cserében a Klebelsberg Könyvtár együtt él kórusával, a fellépéseket a kollégák is számontartják, a zene világnapjára például a könyvkötő kollégák új kórusmappákat is készítettek a mIsidore kórusnak.

A kórus jelenlegi tagjai (a fotón balról jobbra): Ambrus Bettina, Sóti Lilla, Kádár Ágnes, Babos Júlia, Kobolák Andrea, Molnár Andrea, Puskás Nikoletta, Mezey András, Várnai-Vígh Adrienn, Kiszely Zoltán, Matuska Ágota, Szügyi-Szűcs Judit, Kiss Edit, Sümeginé Lehotai Edit..

Panek Sándor

A borítóképen: Az SZTE Klebelsberg Könyvtár mIsidore kórusa. Fotó: Nemes Réka

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés