egyetem bora, 2023 SZTE

XI. alkalommal rendezett borversenyt az MTA SZAB, az SZTE és az SZBK

16 pincészet 48 féle borát kóstolta végig a zsűri a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága, a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont által szervezett borversenyen 2023. október 16-án, a SZAB Székházban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A borkóstolót Prof. Dr. Krisztin Tibor, az MTA rendes tagja, a SZAB elnöke, az SZTE TTIK tanára és Prof. Dr. Tóth Gábor, az MTA doktora, az SZTE SZAOK tanára, a borbíráló testület elnöke nyitotta meg. A szervezők előbb köszöntötték a részvevőket, majd ismertették a szabályokat. Az eseményen az első években csak a régió pincészetei képviseltették magukat, ám a verseny pillanatok alatt országossá nőtte ki magát, ennek köszönhető többek között az is, hogy 2023-ban több mint 40 féle bor került a zsűritagok elé.


egyetem bora, 2023 SZTE

 Ismertették a szabályokat.


Magyarországon a változatosan tagolt tájnak és az éghajlati adottságoknak köszönhetően az összes borstílus megtalálható, a könnyed pezsgőtől kezdve a testes vörösboron át, egészen a nemes édes borokig. Ezt a sokszínűséget még izgalmasabbá teszi az őshonos szőlőfajták, a világfajták és az ebből készült borok egyensúlya, amely a megmérettetés során is megmutatkozott.

 

A kóstoló előtt Prof. Dr. Tóth Gábor kiemelte: egy-egy ilyen versenyen a borok általában 70-80 pont között mozognak, 50 pont alatt hibás a bor, a legjobbak pedig maximum 94-95 pontot érnek. (A zsűri 0-tól, 100-ig pontozhatta a borokat.) Emellett hangsúlyozta azt is, hogy a tévhitekkel ellentétben ilyenkor csak és kizárólag vizet és kenyeret szabad fogyasztani, a sajtok ugyanis torzítanak az ízeken.


egyetem bora, 2023 SZTE

 A választék igen nagy volt...


A bírálók között helyet foglalt: Prof. Dr. Tóth Gábor, az MTA doktora, az SZTE SZAOK tanára, a borbíráló testület elnöke, valamint a bizottság tagjai: Dr. Csernus Sándor, az MTA doktora, a SZAB Tudósklub egyesület titkára, az SZTE BTK magántanára, Prof. Dr. Deli Mária, az MTA l. tagja, a SZAB alelnöke, az SZBK kutatóprofesszora, Prof. Dr. Dékány Imre, az MTA r. tagja, az SZTE TTIK, SZAOK tanára; Prof. Dr. Forster Tamás, az MTA doktora, az SZTE SZAOK tanára; Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja; Prof. Dr. Krisztin Tibor, az MTA r. tagja, a SZAB elnöke, az SZTE TTIK tanára; Dr. Mikó Edit, az SZTE MGK dékánja; Prof. Dr. Párducz Árpád, az MTA doktora, az SZBK tudományos tanácsadója; Prof. Dr. Szakonyi Zsolt, az MTA doktora, az SZTE GYTK dékánhelyettese; Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese, az MTA doktora; Dr. Vilmányi Márton, a SZAB tudományos titkára, az SZTE GTK docense; Prof. Dr. Zupkó István, az MTA doktora, az SZTE GYTK dékánja.


egyetem bora, 2023 SZTE

 Több kar is választott saját bort magának.


A megízleltekből több bor kerül a dobogó legfelső fokára, amelyek közül nemcsak az MTA SZAB és az SZTE, hanem az SZBK, valamint az SZTE GYTK, a SZAOK, az ÁJTK, illetve az MGK is választott egy-egy bort. Az egyetem borára mellettük igényt tart majd a TTIK és az MK is, ők azonban kari bort nem választottak maguknak.

 

A friss, illatos és zamatos italokat két kategóriában díjazzák. Kiválasztottak egy prémiumkategóriás fehér és vörösbort, illetve egy rendezvény fehér és vörösbort is. Az idei verseny különlegessége, hogy prémium kategóriás pezsgővel is lehetett nevezni. A 16 pincészet közül 5 küldött összesen 6 féle pezsgőt.


egyetem bora, 2023 SZTE

A pezsgőket külön értékelték.


Az eredményeket a szervezők még nem közölték. Ígérjük, amint kihirdetik a győztes borokat, beszámolunk róla.


Pósa Tamara

Borítókép: XI. alkalommal rendezett borversenyt az MTA SZAB, az SZTE és az SZBK.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés