Biologusok_festmenykiallitasa_a_27_Oszi_Kulturalis_Fesztivalon

Biológusok festménykiállítása a 27. Őszi Kulturális Fesztiválon

Dr. Sinka Rita és Prof. Dr. Gácser Attila, az SZTE Biológia Intézet munkatársainak kiállításmegnyitója volt látható október 17-én a 27. Őszi Kulturális Fesztiválon. Mind a ketten elhivatottak az oktatói-kutatói munka mellett, de a képzőművészetek iránt is érdeklődnek. Az általuk készített festményekből most először láthatott válogatást a nagyközönség.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Biológusok a festőállványnál: Két kutató vizuális kalandozásai címmel tartottak kiállításmegnyitót az SZTE TTIK Biológia Intézet I. emeleti kiállítóterében. A képzőművészeti festményekről szóló megnyitón Dr. Poór Péter, az SZTE TTIK docense köszöntötte az érdeklődőket a 27. Őszi Kulturális Fesztiválon.

– Sokaknak talán meglepő ez a kiállítás, és a képeket nézve meghökkentő is lehet, így voltam ezzel én is. Soha nem felejtem el azt a pillanatot, amikor Prof. Dr. Gácser Attila megemlítette, hogy fest. Később megmutatta néhány alkotását és teljesen elképedtünk. Dr. Sinka Rita munkáival egy rendezvényen találkoztam először, és akkor is megdöbbentettek a képek. Rögtön magával ragadott a festményeinek a lágysága, természetessége és a képek szépsége – mondta el Dr. Poór Péter.

20231017-20231017-DCM_0222

A megnyitón elhangzott, hogy a festményekben felfedezhetjük a tudományos részletességet, a mikroszkopikus alaposságot és egy tanulmány igényességét. A képek fényárnyékjátéka, a finom pasztellszínek, a hangulatok, az ecsetvonások lágysága által mégis többet jelentenek ezek az alkotások, mint kalandozás, expedíció vagy tanulmány.

– A kiállított képek a két kutató vizuális alkotásai. Nem csak biológiai értelemben vizuális látványosságok, hanem lélektani értelemben is azok. Olyan művek, amelyek megmutatják, amit láthatunk, de feltárják nekünk azt, amit talán nem mindig veszünk észre, a valóság és a lét egy pillanatát – tette hozzá Dr. Poór Péter.

20231017-20231017-DCM_0243

A megnyitót követően egy rendkívüli tárlatvezetés következett, majd kötetlen beszélgetésre volt lehetőség az alkotókkal. A kiállítás megtekinthető egészen november 17-ig munkanapokon 08.00–18.00 óráig az SZTE Biológia Intézetben.

Mátó Gábor

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés