Kariko_Katalin_dedikal

Karikó Katalin: Áttörések – Életem és a tudomány. Interjúk és recenziók a sikerkönyv szegedi bemutatójához

Karikó Katalin fiziológiai és orvostudományi Nobel-díja bejelentésének hetében jelent meg magyarul az Áttörések – Életem és a tudomány című memoárkötet. Azóta több könyvismertető is napvilágot látott. A történtek összefoglalásával, illetve a 2023. november 7-én, 18 órakor, a JATE Klubban kezdődő könyves beszélgetésen azokra irányítjuk a figyelmet, akik hozzájárultak az Áttörések sikeréhez.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Elsőként a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, a 2023. szeptember 28. és október 1. közötti program látogatói vehették kézbe Karikó Katalin: Áttörések – Életem és a tudomány című művét.

Kariko_Attoresek_bpi_konyvfesztivalon_20230928_101630_j

A memoár kötet Magyarországon 2023. október 4-én, az angol változat az Egyesült Államokban október 10-én került a könyvesboltokba. Az Áttörések a legnagyobb hazai online könyváruház októberi sikerlistáján a második helyet vívta ki magának. Ki mindenki járult hozzá ehhez a kivételes könyvsikerhez?

Címlapfotó a női magazinban

„Hogyan jött az ötlet?” – kérdezte Karikó Katalint az Amerikában és itthon is megjelent önéletrajzi könyvéről a Nők Lapja. „Nagyon sokan megkerestek, hogy meg akarják írni az élettörténetemet, amivel egy ideig nem tudtam mit kezdeni. Szóltam a lányomnak, Zsuzsinak: ’Te magyarul is, angolul is jól beszélsz, írni is tudsz, az életemet is ismered, mi lenne, ha te csinálnád?’ Ő viszont azt javasolta, keressünk egy művészeti ügynökséget, ahol a könyv megírásában, szerkesztésében, kiadásában, terjesztésében segítenek” – árulta el Karikó Katalin a memoár kötet születési körülményeit.

A 74 éve viruló női magazin főszerkesztője, Akovács Éva vezércikkben ismerte el: éppen nyomdába adták a szülinapjukra utaló címlapot, amikor „érkezett a hír: magyar kutatónő kapta a Nobel-díjat! Egy pillanatra mindenki abbahagyta a munkát, és csak örültünk Karikó Katalin nagyon megérdemelt elismerésének. Aztán beindult a gépezet, telefonok, e-mailek, és már kész az új címlap.”

A Helikon Kiadó fölkérésére készítette el Dudics Emese a Nők Lapja-interjút. A kiadó sajtóreferensét, Pál Andrást összekapcsoltuk Sahin-Tóth Istvánnal, a Szegedi Tudományegyetem munkatársával, akivel együtt kiválasztottuk a Karikó Katalinról korábban készült portréi közül a „nőklapjás” címlapfotót. Ezek a fényképek, valamint egy családi archívumból származó fotó illusztrálta a patinás magazin „címlapsztoriját”.

Katalin_Kariko_Portrait-17_S-TI_j

Világpremier az első magyarországi könyvbemutató

„Exkluzív interjú – az első Nobel-díjas magyar nő, Karikó Katalin” főcímmel 2023. október 11-én került a standokra a női magazin. Véletlenül úgy alakult, hogy épp erre a napra esett a Helikon Kiadó a gondozásában megjelent kötet első magyarországi bemutatója. A Magyar Tudományos Akadémia székházába invitáló meghívó Bill Gates ajánlóját idézte: „Karikó Katalin története inspiráló erővel hat. Mindenkinek el kell olvasnia, aki valaha is kételkedett abban, hogy a tudomány, az innováció és az eltökéltség meg tudja változtatni a világot.”

2023. október 11-re „Orvosi-élettani NOBEL-DÍJ 2023” pecséttel látta el a Helikon az Áttörések könyvborítóját. „A világhírű magyar kutató önéletrajzából megismerhetjük, hogyan vezetett egy kisújszállási lány útja a Kádár-kor Magyarországáról az emberiség sorsát alakító, elsőrangú tudósok élvonalába” – utalt a fülszövegre a programajánló. A részletekről Karikó Katalint a szépkorúak által jól ismert TV-riporter, Horvát János kérdezte.

A Karikó-család barátjaként bemutatkozó riporter is hangsúlyozta: világpremier lett az Áttörések magyarországi könyvbemutatója. Ennek egyik oka, hogy az eredetileg angolul írt mű szerzője magyarországi tartózkodásának idejére esett az Áttörések promotálása. Az interjú egyik fordulópontjaként a Karikó Katalint egész életében segítő nővérét, Karikó Zsuzsát is a pódiumra hívta a moderátor. A jó hangulatú beszélgetés utólag is megtekinthető a legnagyobb videomegosztó portálon és itt.

Dedikációk a szegedi Karikó-napokon

Az első magyar Nobel-díjas nő első könyvéről szinte minden magára adó hazai médium beszámolt – a blikk.hu-tól kezdve a kultúra.hu-n és az origo.hu-n át a Qubitig.

Kariko_Katalin_MTA_W-165

Karikó Katalin az MTA székházában tartott könyvbemutatós beszélgetést követően minden érdeklődő olvasónak dedikálta a frissen megjelent memoárját. Fotó: Sahin-Tóth István

A könyvbemutatós beszélgetés ihlette élménybeszámolók közös jellemzője, hogy mindegyik médium a vélt vagy valós olvasóközönsége érdeklődési körének megfelelő elemeket emelte ki Karikó Katalin mesébe illő történetéből. A cikközön hatásának is betudható, hogy az Áttörések elindult a sikerkönyvek útján. Ahogy nőtt a mű publicitása, úgy nőtt a közönség és a leendő olvasók dedikációs igénye.

Kariko_Katalin_MTA_W-175

Az irodalmi élet rituáléja a dedikáció. Karikó Katalin száznál is több olvasónak adta át az Áttörések - Életem és a tudomány című, dedikált kötetét. Fotó: Sahin-Tóth István

A dedikáció az irodalmi élt rituáléja. A kötet belső címlapján a szerző néhány soros bejegyzése és aláírása az olvasó megtisztelése. A Nobel-díjas Karikó Katalin kivételes gesztusa volt, hogy mindenkinek, aki kérte, dedikálta az Áttörések című kötetét. Az MTA székházbeli beszélgetés után másfél órán át rótta a sorokat: autogram és dátum, autogram és dátum, autogram és dátum…

SZBK_50_eves_II._Felvonas_W-8

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont szinte minden dolgozója dedikáltatta a Nobel-díjas Karikó Katalinnal azt az önéletrajzi kötetet, amelyben a világhírű mRNS-kutató az SZBK-s időszakról is megemlékezik. Fotó: Sahin-Tóth István

Szegedi szeretetteljes fogadtatásának napján, 2023. október 12-én a Dóm téri ikonikus egyetemi épületben, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Alberttől „átvett” dolgozószobájában, majd 13-án a Szegedi Biológiai Kutatóintézet alapítása 50. jubileumi ünnepsége közben is folytatódott a dedikáció. Karikó Katalin legalább nyolcszáz dedikációs autogramot adott, becslésem szerint. Az Áttörések eladási példányszáma rekordokat döntött a szegedi „Karikó-napokon”.

SZBK_50_eves_II._Felvonas_W-17

 A szerző dedikációja és a Karikó Katalin könyvtárához való tartozást kifejező ex libris tovább növeli az Áttörések - Életem és a tudomány című mű eszmei értékét. Fotó: Sahin-Tóth István

Recenziók az alma mater közösségi oldalain

„A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni” – kezdődik hétről hétre az SZTE Alma Mater recenzió-sorozata. A Szegedi Tudományegyetem öregdiák szervezete a legnépesebb közösségi oldalon 2023. október 21-én helyezte el a Karikó-kötet ismertetőjét.

„A könyv szakít az átlagos életrajzi írások hagyományával, mivel nem terjeng évszámokban vagy száraz tényekben, hanem egy élettörténeti ív segítségével vezeti be olvasóit karrier útjába, folyamatosan párhuzamba állítja élete fontosabb állomásait lánya és az mRSN molekula történetével is” – emeli ki a kötet egyik jellemzőjét a #könyvespolc-sorozat szerzője, Lázárné Csernus Anikó. A könyvajánló magyarul itt és angolul itt olvasható.

SZBK_50_eves_II._Felvonas_W-7

Azt mondom, hogy folytatnod kell. Növekedned kell. Tovább, a fény felé. Te vagy a lehetőség. Te vagy a mag” – fogalmaz memoárjában Karikó Katalin. 

Az Áttörések – Életem és a tudomány című memoár kötet recenziója 2023. október 31-én jelent meg az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján. A főigazgató-helyettes, Kokas Károly könyvismertetőjével, a „Karikó Katalin: a tudós életének pályaíve” című esszéjével arra vállalkozott, hogy megrajzolja miként jutott el Karikó Katalin „a kisvárosi biológia szakkörtől a világ tetejéig”.

Kariko_Attoresek_-_konyvborito

„Karikó Katalinnak igen jó érzéke van ahhoz, hogy megragadja azokat a dolgokat, amelyeket aztán szinte emblematizálni lehet, azokat, amelyek túlmutatnak saját magukon, s az adott helyzet látványos metaforáivá válnak” – emlékeztet a recenzáló. Példaként említi Selye János stresszelméletének néhány tanulságát, Columbo figuráját, a Gyémánt és arany, a 67-es Metro-sláger. „Akárcsak Forrest Gump aforizmái, kedvesek s nagyon szimpatikusak ezek az életigazságok, amelyek érdekes módon mindig erősen metaforizáltak is”.

A könyv műfajáról ugyanolyan érdekes megállapításokat tesz, mint a memoár szerzőjének álláspontjáról. Kiemeli: „ez a vallomás nagyon erősen hálával teli”.

„Karikó Katalin munkájának számtalan arca van, s ehhez majd számtalan szakterület felől jövő olvasója is lesz. A fiatal kutatók a sorsukat és a kellemetlen pillanatok ellenszereit akarják kihámozni belőle, a bulvárérdeklődésű olvasók a Nobel-díjas titkait keresik, de lesz olyan is, aki az mRNS és virológia alapjait szeretné ellesni belőle. Szokták mondani, hogy nagyon bonyolult dolgokat olyanok tudnak világosan és egyszerűen elmagyarázni, akik részleteiben és szintetikusan is ’bírják az anyagot’, akiknek a tudása rétegről rétegre jött létre. Mi most az alkotóval, Karikóval együtt élhetünk át mindent, olvasva a könyvet, társai lehetünk abban is, ahogy a Covid-virológia majdani csatáihoz megszületik az ötlet, a gondolat, és számtalan kacskaringóval maga a megoldás is” – fejti ki Kokas Károly.

Kiemeli: „Ha olvasás után, kicsit eltávolodunk a részletektől és madártávlati képre váltunk, s egészében nézünk erre a 300 oldalas könyvre, jó érzéssel csukjuk be. Valamiként és szerencsés kézzel a forma, az előadás és megírás módja megtalálta az anyaghoz illő módozatot. Ez azt is jelenti, hogy – főként a sötétebb tónusú drámai részek – nem ritkán szépen, mondhatni irodalmi szinten megformáltak.”

Az egyetemi bibliotéka főigazgató-helyettese azt is megírja, hogy „Karikó Katalinról az érdeklődő olvasó sok helyen olvashat. De talán olyan precízen elrendezett és mindenre kiterjedő anyagot sehol sem találni, mint az SZTE Klebelsberg Könyvtár folyton fejlődő és gyarapodó, jól strukturált Karikó-kiállításán és archívumában.” Hozzátehetjük: az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság, valamint az SZTE Klebelsberg Könyvtár közös projektje, a virtuális Karikó-kiállítás a jelentős sajtóesemények visszhangját is összegzi.

Kokas Károly: Karikó Katalin: a tudós életének pályaíve című könyvismertetője teljes terjedelmében itt elérhető.

Kariko_Katalin_fogadas_W-15

A Nobel-díjas Karikó Katalint ovációval, vastapssal és határtalan szeretettel fogadta a Szegedi Tudományegyetem és Szeged polgársága. Fotó: Sahin-Tóth István

Műhelytitkokról a JATE Klubban

Újabb és újabb recenziók jelennek meg a világhálón az első magyar Nobel-díjas kutatónő kötetéről.

Karikó Katalin: Áttörések – Életem és a tudomány című önéletrajzi könyve szegedi bemutatójára a JATE Klubba várjuk az érdeklődőket 2023. november 7-én. A 18 órakor kezdődő program előtt, a helyszínen is megvásárolható a kötet. A könyves beszélgetésen a Karikó Katalin önéletrajzi kötetének magyarországi megjelenését és népszerűsítését is segítő személyek közül többen is reflektorfénybe kerülnek.

Kariko_Katalin_Konyvbemutato_Meghivo_foto_j

M. Nagy Miklós, a kötetet gondozó Helikon Kiadó vezetője érte el, hogy Magyarországon korábban látott napvilágot az Áttörések, mint az Egyesült Államokban.

Az eredetileg angol nyelven írt könyvet Fenyvesi Anna egyetemi docens, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Angol-Amerikai Intézet vezetője fordította magyarra. A memoár tudományos témájú részleteit Karikó Katalin egykori csoporttársa, a Szegedi Tudományegyetem – az egykori JATE – biológia szakján diplomázó, az SZBK Növénybiológiai Intézet tudományos tanácsadójaként dolgozó Szabados László lektorálta.

Az Áttörések – Életem és a tudomány című könyv értékét növeli az ex libris, amit – az SZTE ajándékaként – Biró Ildikó grafikusművész, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz és Művészettörténet Tanszék tanársegédje tervezett Karikó Katalinnak, a Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas professzorának.

A Helikon Kiadó gondozásában megjelent Karikó Katalin önéletrajzi kötetének műhelytitkairól is szó esik 2023. november 7-én (kedden) 18 órakor a JATE Klubban. Az SZTE 27. Őszi Kulturális Fesztivál programján, a Magyar Tudomány Napjához is kötődő könyvbemutatón a kiadóigazgató, a bölcsész, a növénybiológus és a grafikusművész beszélgetőpartnere: az SZTE NKI senior kommunikációs szakértője,

Újszászi Ilona

Fotók: Sahin-Tóth István

Karikó Katalin: Áttörések – Életem és a tudomány című önéletrajzi könyve szegedi bemutatójának meghívója.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés