KJA-4644

77 középiskola diákjai érkeztek az SZTE-re a XII. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre

A budapesti Városmajori Gimnázium és a Baár-Madas Református Gimnázium, valamint a dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium diákjai végeztek az első három helyen a XII. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen, amelyet november 30-án és december 1-én rendezett meg a Szegedi Tudományegyetem. Nagy tétje volt a versenynek, hiszen a 2024-es felvételin a szegedi egyetem bizonyos karai intézményi plusz pontokat adnak a legjobb csapatok tagjainak. Díjazták azokat a pedagógusokat is, akik már évek óta felkészítik és elkísérik tanulóikat a versenyre. Kreatív kategóriában is lehetett pályázni, idén a slam poetry műfajában nyújthatták be alkotásaikat a fiatalok.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A XII. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt rendezte meg november 30. és december 1. között a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága az SZTE oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak bevonásával.

 

A tanulmányi verseny zsűrijének elnöke Prof. Dr. Dux László, az SZTE SZAOK Biokémiai Intézet egyetemi tanára volt, a zsűri tagjai pedig szintén az SZTE elismert oktatói: Prof. Dr. Wölfling János tanszékvezető egyetemi tanár (SZTE TTIK Kémiai Intézet, Szervetlen, Szerves és Analitikai Kémiai Tanszék) és Dr. Makra Péter egyetemi adjunktus (SZTE SZAOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet).


szent-gyorgyi_tanulmanyi_verseny_megnyito_4

Több száz diák és felkészítő tanáraik vettek részt a XII. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny megnyitóján az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ kogresszusi termében. Fotó: Kovács-Jerney Ádám


A vetélkedő kérdéssorait a Szegedi Tudományegyetem oktatói és PhD-hallgatói állították össze: Dr. Siposné Dr. Musza Katalin tudományos munkatárs (SZTE TTIK Kémiai Intézet, Szervetlen, Szerves és Analitikai Kémiai Tanszék), Dr. Nagy Lászlóné dr. Antal Erzsébet egyetemi adjunktus (SZTE TTIK Biológia Intézet, Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék), Dr. Makra Péter egyetemi adjunktus (SZTE SZAOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet), Boruzsné Bodnár Tünde tanügyigazgatási munkatárs (SZTE SZAOK Biokémiai Intézet), valamint Szenci-Kaszás Balázs, az SZTE SZAOK hallgatója, aki 2016-ban csapatával megnyerte a versenyt.

 

Plusz pontokat érhet a felvételin a dobogós helyezés

 

– A korábbiakhoz képest több mint 50 százalékkal több csapat indult a versenyen. Ez azt mutatja, hogy a magyar középiskolákban szép számmal vannak a természettudományok iránt érdeklődő diákjaink és természetesen nagyon elkötelezett, kiváló pedagógusaik – mondta el Prof. Dr. Dux László a csütörtök esti megnyitón a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében. Az ország minden szegletéből és a határon túlról 77 középiskola diákjai és pedagógusai érkeztek, hogy bizonyítsák felkészültségüket.

szent-gyorgyi_tanulmanyi_verseny_megnyito_16

Prof. Dr. Dux László, a zsűri elnöke. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

– A 2024-es felvételitől az intézmények saját hatáskörükben 100 intézményi pontot tudnak kiosztani. Örömmel mondhatjuk, hogy egyetemünk a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny helyezettjeinek (kartól függően az első három vagy az első hat helyezettnek) plusz pontokat ad – közölte a jó hírt a zsűri elnöke. Prof. Dr. Dux László köszönetet mondott azoknak a kollégáknak, akik a kérdések összeállításában, a verseny lebonyolításában segítséget nyújtottak. Különösen nagy öröm, húzta alá, hogy a 6-8 évvel ezelőtti győztes csapatok tagjait immár mint a verseny előkészítésében részt vevő PhD-hallgatókat is üdvözölhették.

– Ők példát is mutatnak mindazon fiataloknak, akik még gondolkoznak, hogy hogyan folytassák a tanulmányaikat. A természettudományok iránti érdeklődésüket őrizzék meg! Nem könnyű pálya, de nagyon szép karriert biztosíthat, ha ezen az úton maradnak. Tavalyhoz képest az is változás, hogy a Szent-Györgyi verseny kapcsán most már nem „a” Nobel-díjasáról beszélünk a Szegedi Tudományegyetemnek, hanem az egyik Nobel-díjasunkról. Örülünk, hogy idén is szép számmal köszönthetjük határon túli magyar középiskolák csapatait. A verseny tematikája, kérdései Szent-Györgyi Albert életére és munkásságára vonatkoznak, valamint az elmúlt öt esztendő kémiai, fizikai, illetve orvosi-élettani Nobel-díjakhoz kapcsolódó kutatásokra – sorolta Prof. Dr. Dux László.

 vacsora_szent-gyorgyi_verseny_SZTE_12

Díszvacsorát rendeztek 11. 30-án, a megnyitó után a versenyzőknek. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Inspirálódjanak Karikó Katalin példájából!

A felkészítő tanárok nevében Bodorné Misley Tünde, a mátészalkai Esze Tamás Gimnázium pedagógusa köszöntötte a megnyitóra egybegyűlt diáksereget és a vendégeket. Karikó Katalin, az SZTE Nobel-díjas kutatóprofesszora gondolatait idézte. – Olyan hivatást válasszanak, amit szeretnek, hiszen az életük nagy részét munkával fogják eltölteni. Tanulják meg a stresszkezelést és próbáljanak meg azokra a dolgokra koncentrálni, amelyeken tudnak változtatni. Tanulni kell a jó és rossz dolgokból egyaránt! Elegendő figyelmet fordítani a személyes és munkakapcsolatokra! Mindenkinek hinnie kell önmagában, hogy munkával, tanulással elérheti a céljait! – mondta, majd kihangsúlyozta, hogy azoknak, akik részt vesznek a versenyen, lehetőségük van arra, hogy inspirálódjanak Karikó Katalin példájából.

szent-gyorgyi_tanulmanyi_verseny_megnyito_20

Bodorné Misley Tünde az SZTE Nobel-díjas kutatóprofesszora, Karikó Katalin gondolatait idézte. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

– Az ilyen versenyek nemcsak a személyes sikerekről szólnak, hanem arról is, hogy olyan közösségben vagyunk, ahol mindenki támogatja és biztatja egymást. A jelenlévők számára a tudomány az az életforma, amely sosem áll meg, mindig változik és fejlődik. Legyen ez a verseny mindenki számára egy olyan út kezdete, ahol a tudományos kíváncsiságát követve felfedezhet valami újat, érdekeset. Önök, akik ma itt versenyeznek, a jövő feltalálói, kutatói lehetnek majd – lelkesítette a középiskolásokat Bodorné Misley Tünde.

vacsora_szent-gyorgyi_verseny_SZTE_13

Xbox-szal és társasjátékokkal kapcsolódhattak ki a versenyre érkezett csapatok. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Tehetséggondozásért díjakat vehettek át a tanárok

Minden évben díjazzák azokat a pedagógusokat, akik időt és fáradságot nem kímélve felkészítik és elkísérik a diákjaikat erre a versenyre. Ezt a díjat az kaphatta meg, aki legalább három éve jár a megmérettetésre csapataival.


tehetseggondozasert_dij
Díjazták a felkészítő tanárokat és a kreatív pályázat legjobb csapatait is. GALÉRIA a képre kattintva

Tehetséggondozásért díjat vehetett át a csütörtöki megnyitón: Bán Sándor (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium), Daróczi Tamás (Nógrád Vármegyei SZC Szent-Györgyi Albert Technikum, Balassagyarmat), Domokos Éva (Nagyboldogasszony Iskolaközpont, Kaposvár), Kalydi György (Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium), Marczona Tamásné (Dunaújvárosi SZC Lórántffy Zsuzsanna Technikum és Kollégium), Pressing Katalin (Barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium), Gabnai Edit (10. alkalommal vett részt a versenyen; Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium) és Gőz József (11. alkalommal vett részt a versenyen; Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen).

Slam poetry tudományos felfedezésekről

A tanulmányi versenyhez kapcsolódva minden évben kreatív kategóriában is pályázhatnak a csapatok. Idén a műfaj a slam poetry volt, két téma közül választhattak a pályázók: az egyik az „1893-as év tudományos felfedezései” volt, a másik pedig a „130 éve született Szent-Györgyi Albert” címet viselte.

Nagyon sok pályamunka érkezett be. A munkákat a versenyt szervező SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság munkatársai, valamint a zsűri tagjai zsűrizték. Mindkét kategóriában egy-egy csapatot díjaztak.

Az 1893-as év tudományos felfedezései kategóriában a Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum Meggyógyulsz nevet viselő csapata pályamunkája lett a legjobb. A csapat tagjai: Baróthy Zoé, Mile Lilien, Lupó Patrik.

A 130 éve született Szent-Györgyi Albert kategóriában a Dunaújvárosi SzC Lorántffy Zsuzsanna Technikum Két pasi meg egy kicsi csapata nyerte el az első díjat. Az alkotók: Süveges Fanni, Toronyi Barnabás, Slinszki Marcell.

Baktériumok, gyógyszerfejlesztés és antibiotikum rezisztencia – Prof. Dr. Pál Csaba előadása

A díjátadót követően Baktériumok és antibiotikumok címmel Prof. Dr. Pál Csaba, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa tartott előadást. A diákok megtanulhatták tőle, hogy 90 fokos hőforrásokban, mélytengerekben és savas környezetben is jelen vannak baktériumok. Megemlítette a világ legkeményebb baktériumát, a Deinococcus radiodurans-t, amely 5000 Gray radioaktív sugárzást is kibír. Mivel mindenhez tudtak alkalmazkodni a baktériumok, ezért sajnos a gyógyszerekhez is. Így fel van adva a lecke a kutatóknak, hogy olyan antibiotikumokat fejlesszenek, amelyek nem hatástalanok a baktériumok ellen.


eloadas_palcsaba
Baktériumokról és antibiotikumokról tartott előadást Prof. Dr. Pál Csaba. Galéria


Mik a szuperbaktériumok? Miért lassú és rendkívül költséges az antibiotikumok fejlesztése? Miért olyan gyakori az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia? – ezekre a kérdésekre is választ kaphattak a fiatalok és tanáraik Prof. Dr. Pál Csaba előadásán. A prezentáció végén már terített asztalok várták a díszvacsora helyszínén, a József Attila Tanulmányi és Információs Központban a csapatokat, de ők nem siettek annyira, hogy ne kérdezzenek az előadótól. A számos okos kérdés és a tudomány iránti érdeklődés is bizonyította, hogy tudatos, szorgalmas és motivált fiatalok érkeztek a versenyre.

Győzött a Városmajori Gimnázium „Még nem tudjuk” csapata

Az elődöntőt december 1-jén, pénteken délelőtt tartották az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Ez egy számítógépes forduló volt, amelynek eredményei alapján eldőlt, hogy melyik hat csapat jutott a döntőbe. A finálénak délután az SZTE SZAOK Dóm téri épülete adott otthont, ahol a legjobb hat csapat állt ki egymással. A döntősök a felkészítő tanárokkal együtt ösztöndíjban és értékes jutalmakban részesültek.


szgytv_donto_dijatado
A döntőbe a legjobb hat csapat jutott be. Galéria


Az eredmény: (csapatnév/iskola)

1. helyezett: Még nem tudjuk (Városmajori Gimnázium, Budapest)

2. helyezett: BMRG 1 (Baár-Madas Református Gimnázium, Budapest)

3. helyezett: Visszamaradottak (Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium)

4. helyezett: Németh László Gimnázium, Budapest

5. helyezett: Csak vállalható legyen (Városmajori Gimnázium, Budapest)

6. helyezett: Anonim Anatómisták (PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium, Pécs)

 

A verseny támogatói

A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny szponzorainak támogatásával díjazták a döntős csapatokat, valamint a kreatív kategóriák győzteseit.

Arany fokozatú együttműködő partnerek: Akadémiai Kiadó Zrt., Diákhitel Központ Zrt., UniCorp Biotech Kft.

Ezüst fokozatú együttműködő partnerek: Egis Gyógyszergyár Zrt., Givaudan Hungary Kft., Goodwill Pharma Zrt.

Bronz fokozatú együttműködő partner: Varian Medical Systems Hungary Kft.

További támogatók: Maxim Könyvkiadó Kft., Pick Szeged Zrt.

 

Vida-Szűcs Imre

Borítókép: Hat csapat mérte össze a tudását a XII. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny döntőjében. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés