IMG_3783

Hallgatói kérdésekre válaszolt Prof. Dr. Stumpf István a Szegedi Tudományegyetemen

„Középpontban a hallgatók” mottóval kötetlen beszélgetés formájában nyújtott tájékoztatást az Egyetem finanszírozói modellváltásáról, illetve annak a hallgatókra gyakorolt hatásáról Prof. Dr. Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos 2022. február 22-én, a Szegedi Tudományegyetemen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A 21 modellváltó egyetemből a Szegedi Tudományegyetem a tizenhetedik, amelyre ellátogattam. A 17 egyetemen 680 hallgatóval találkoztam, akik közel 300 kérdést tettek fel. Az volt a célom, hogy visszajelzést kapjak arról, hogyan élik meg az intézmények a modellváltást – kezdte bevezető beszédében Prof. Dr. Stumpf István. A felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos arra hívta fel a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak figyelmét, hogy az egyetemi éveik azok, amelyeket a legszabadabban tudnak eltölteni. – Sosem lesz lehetőségük ekkora szabadságban élni és olyan tudást gyűjteni, amely a saját személyiségükhöz, igényükhöz képest a leginkább használható. Később a munka világa komoly kompromisszumokra késztet. A tudásért való harc kiélezett, de a tudástőke az egyetlen olyan tőketípus, ami a legkönnyebben konvertálható a piacon. Ezért érdemes befektetni a tudásba és ezért nem mindegy, hogyan működik az intézmény ahol, a hallgató tanul.


IMG_8311 IMG_8400


Prof. Dr. Stumpf István elmondta, hogy a modellváltás lehetővé tette az intézményi, szervezeti és tudományos autonómiának a kiszélesedését, nagyobb lehetőséget adott az egyetemeknek a belső erőforrások felszabadítására, a helyi társadalommal és üzleti szférával való kapcsolattartásra. – A modellváltás eszköz, az egyetemek versenyképességének, globális tudás szerző és átadó képességének, termelőképességének a megvalósításához. Az eredmény függ a kuratóriumoktól, az egyetem vezetésétől és a hallgatóktól. Egy év tapasztalatai alapján azt látom, hogy a modellváltás mára sikertörténet lett – zárta a gondolatmenetet Prof. Dr. Stumpf István.


IMG_8362 IMG_8409


A tájékoztató az SZTE Youtube csatornáján erre a linkre kattintva visszanézhető: https://youtu.be/1uzHPmzLN2E


SZTEinfo

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés