IMG_8078

„A kreativitás szintjén mindenki egyforma” – festőmaraton a TIK-ben

A Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Debreceni Egyetem pszichiátriai klinikái együtt rendezték meg a PsychArt24 művészeti maratont, amely szeptember 24-én délben indult és egészen másnap délig várta a résztvevőket a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az eseményen készült művekből vándorkiállítást szerveznek, majd az alkotások árverésre kerülnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Festőmaratont szervezett az SZTE SZAKK Pszichiátriai Klinika az SE Pszichiátriai Klinikájával és a DE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájával.  Az esemény 2021. szeptember 24-én délben vette kezdetét és 24 óráig várták az amatőr és profi művészeket a szervezők.


Festomaraton_20210924BA
Képgaléria a festőmaratonról


A megnyitót egy Zoom konferencia segítségével tartották egyidőben a három helyszínen, ezzel is erősítve annak a jelentőségét, hogy az egyetemek ilyen programon együtt tudnak dolgozni.  A rendezvényt már harmadik éve szervezik meg azért, hogy a fogyatékkal élő, outsider művészek minden előítélet nélkül alkothassanak egészséges profi és amatőr művészekkel együtt.


IMG_8079


A művészet terápiás megközelítése abban segít, hogy a zárkózottabbak is megismerjék a világot.


- A rendezvényt, teljesen nyitottra terveztük, minden városlakó számára elérhető volt, aki a 18 életévét betöltötte, és rendelkezik védettséget igazoló kártyával. Vártunk orvostanhallgatókat, egyetemi polgárokat, bölcsészeket, és klinikai dolgozókat is. Az elmúlt két év során sok kreatív élménnyel gazdagodtak a jelenlevők. Az elmúlt alkalommal 150-nél is több mű született. Hatalmas élmény a résztvevők számára ezen az eseményen közösen alkotni. Nagyon szeretnénk, hogy országossá válhasson ez a rendezvény azért, hogy rávilágítsunk arra, hogy a mentális betegségben szenvedők és az átlag polgárok közötti különbségek minimálisak – mondta Prof. Dr. Kálmán József, a Szegedi Tudományegyetem SZAKK Pszichiátriai Klinika vezetője.


IMG_8086


Az eseményen készült művekből zsűri választja ki a legjobbakat, amelyet vándorkiállításon mutatnak majd be. Később a művek „kalapács alá” kerülnek. Az árverésből befolyt összegből a mentális betegeket segítő alapítványokat támogatják. 

Ezek a betegek zárkózottak, nehezen kommunikálnak a környezetükkel. A művészet segítségével fejlesztik önismeretüket, az alkotás segít, hogy kifejezzék magukat, érzéseiket.


IMG_8089


A műhelyekben gyakran sokkal hozzáférhetőbbek a betegek. A kommunikáció, a türelem kifejlesztésére is alkalmas a közös festés. A legutóbbi rendezvényen 200-an vettek részt. Nem kell művésznek lennünk ahhoz, hogy leüljünk és nekiálljunk festeni. Csak egyszerűen vegyünk a kezünkbe egy eszközt és álljunk neki korlátok nélkül. A kreativitás szintjén mindenki egyforma és mindenki előtt határ a csillagos ég – mondta Higyisáné Magyar Anikó művészetterapeuta az SZTE SZAKK Pszichiátriai Klinika dolgozója.


IMG_8068


Az egyik résztvevő Vörös Henrietta Elina, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar (SZAOK) 5. éves hallgatója elmondta, hogy nagyon örül a kezdeményezésnek, mert kiskora óta szeret festeni és jól esik neki egy olyan kikapcsolódás, amely teljesen feltölti. Az eseményről Kálmán professzor pszichiátria óráján hallott. Örült a lehetőségnek: hogy fessen és új emberekkel ismerkedhessen meg.


SZTEinfo - Kovács Ádám Gábor

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés