IMG_0064

Kihirdették a „tudósok borait”

A Szegedi Akadémiai Bizottság, a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont 2021. szeptember 2-án kilencedik alkalommal rendezte meg borversenyét. 17 pincészet 53 bora versenyzett a „Vinum Academiae at Universitatis” címért. A Bíráló Bizottság 13 nedűt díjazott. Az elismeréseket a 10 nyertes pincészet képviselőinek 2021. október 22-én, az MTA SZAB Székházában adták át.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az eseményen az első években csak a régió pincészetei képviseltették magukat, ám a verseny idővel országossá nőtte ki magát, ennek köszönhető az is, hogy 2021-ben több, mint 50 féle bor került a zsűritagok elé – tudtuk meg Prof. Dr. Tóth Gábortól, az SZTE SZAOK tanárától, a borverseny főszervezőjétől a megmérettetésen.


Borverseny
Képgaléria az eredményhirdetésről


A 2021-es ünnepélyes sajtótájékoztatón és oklevélátadón részt vett Prof. Dr. Tóth Gábor, a borbíráló testület elnöke, Prof. Dr. Krisztin Tibor, akadémikus, a SZAB elnöke, Prof. Dr. Párducz Árpád, tudományos tanácsadó, SZBK és Prof. Dr. Dékány Imre, akadémikus valamint a pincészeteket képviselő, valamennyi borász.


IMG_0030

 

A bizottság megjelent tagjai ismertették: a megízleltekből 13 bor került a dobogó legfelső fokára, amelyek közül nemcsak a Szegedi Tudományegyetem és az MTA SZAB, hanem az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, valamint az SZTE GYTK, a SZAOK, az ÁJTK, illetve idén először az MGK is választott magának egy-egy bort.

 

A friss, illatos és zamatos italokat négy kategóriában díjazták. Kiválasztottak egy prémiumkategóriás fehér és vörösbort, illetve egy rendezvény fehér és vörösbort is.

 

Vinum Academiae at Universitatis cím:

 

 • prémiumkategóriás fehérbor: Kerekes Szőlőbirtok és Pince – Heritage Cuvée 2018
 • prémiumkategóriás vörösbor: Szende Pince – Villányi Franc 2017
 • rendezvény fehérbor: Áts Családi Pincészet – Birtok Furmint 2020
 • rendezvény vörösbor: Balla Géza – Fekete Leányka – Cabernet Sauvignon 2017

 

Szegedi Biológiai Kutatóközpont bora:

 

 • Áts Családi Pincészet – Szent Tamás Furmint 2018
 • Koch Borászat – Villányi Csanád Cuvée 2015

 

Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar bora:

 

 • Áts Családi Pincészet – Birtok Furmint 2020
 • Tüske Pince – Merlot 5bb 2017

 

Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar bora:

 

 • Áts Családi Pincészet – Furmint 2020
 • Bodri Pincészet és Szőlőbirtok – Optimus Cuvée 2018

 

Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar bora:

 

 • Cseri Pincészet – Quartus Rajnai Riesling 2020
 • Kősziklás Borászat – Hárslevelű 2020
 • Takler Borbirtok – Cabernet Franc 2018

 

Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar bora:

 

 • Kerekes Szőlőbirtok és Pince – Hárslevelű 2017

 

„Vinum Academiae at Universitatis” - ez a címke hívja fel majd a borkedvelők figyelmét arra, hogy a palackba a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága közös bora került.


IMG_0039


Magyarországon a változatosan tagolt tájnak és az éghajlati adottságoknak köszönhetően az összes borstílus megtalálható, a könnyed pezsgőtől kezdve a testes vörösboron át, egészen a nemes édes borokig. Ezt a sokszínűséget még izgalmasabbá teszi az őshonos szőlőfajták, a világfajták és az ebből készült borok egyensúlya, amely a megmérettetés során is megmutatkozott.


IMG_0042

 

A zsűri 0-tól, 100-ig pontozhatta a borokat.

 

A bírálók között foglalt helyet: Prof. Dr. Krisztin Tibor, akadémikus, a SZAB elnöke; Dr. Csernus Sándor, a SZAB Tudósklub Egyesület titkára; Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Prof. Dr. Dékány Imre, akadémikus; Prof. Dr. Lázár György, az SZTE SZAOK dékánja; Prof. Dr. Szakonyi Zsolt, az SZTE GYTK dékánhelyettese, Dr. Mikó Edit, az SZTE MGK dékánja; Prof. Dr. Pál József, egyetemi tanár, SZTE BTK; Dr. Forster Tamás, egyetemi tanár, SZTE SZAOK, Prof. Dr. Párducz Árpád, tudományos tanácsadó, SZBK; Buza Mihály, UniServ SZTE Kft., Kondorosi Éva, biológus kutató, SZBK, Prof. Dr. Tóth Gábor, a borbíráló testület elnöke; Pápai Róbert, borkereskedő.


SZTEinfo - Pósa Tamara
Fotó: Bobokó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés