koszoruzas_nyito_Rajztabla_1

Koszorúzási ünnepség az első szegedi rektor, Menyhárt Gáspár sírjánál

Az SZTE centenáriumi tanéve Egyetem Napja ünnepség-sorozata 2021. november 12-én Prof. Dr. Menyhárt Gáspár síremléke megkoszorúzásával folytatódott. Az első szegedi rektor, az SZTE egykori jogi kari dékán és professzor munkásságát Prof. Dr. Görög Márta, a Szegedi Tudományegyetem ÁJTK dékánja méltatta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Az élet örök búcsúzás, / ó bárcsak tudnánk távozáskor / Fényt hagyni, mint a Messiás…” Mécs László: Fényt hagyni magunk után című költeményének sorai a szegedi Belvárosi temetőben, Prof. Dr. Menyhárt Gáspár, az első szegedi rektor síremléke mellett hangzottak el.

koszoruzas_7_of_20

A Szegedi Tudományegyetem centenáriumi tanéve, Egyetem Napja rendezvény-sorozata 2021. november 12-i koszorúzási ünnepségén Dr. Kosztolányi József, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar egyetemi docense tolmácsolta a költeménybe foglalt foglalt örök vágyat: Fényt hagyni magunk után...”

koszoruzas_5_of_20

Távoli madárdal... Az őszi avar illata… Tél eleji napsütés… A búcsúzás hangulata fogadta a Belvárosi temetőben a Prof. Dr. Menyhárt Gáspár sírjánál tisztelgőket.

koszoruzas_9_of_20

„Menyhárt Gáspárra emlékezünk itt, a Belvárosi Temetőben, 81 évvel a halála és 11 évvel hamvainak szegedi elhelyezése után, a szegedi felsőoktatás 100. évében. A centenárium alkalmat ad arra, hogy végig gondoljuk az egyetem történetének nagy fordulatait, és megálljunk egy pillanatra – köszönetet mondani azért a munkáért, ami lehetővé tette, hogy a Szegedi Tudományegyetem 2021-ben a hazai felsőoktatás egyik bástyájaként, nemzetközi hírű, elismert intézményként szolgálja a tudományt” – kezdte emlékező beszédét Prof. Dr. Görög Márta, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar dékánja.

koszoruzas_11_of_20

„…A Szegedi Tudományegyetemen gondját viseljük a múltnak, és szeretettel őrizzük a példaképek emlékét. Tisztelettel rójuk le kegyeletünket Menyhárt Gáspár sírjánál. Ahogy 1939-ben köszöntötték: „Mintha róla fogalmazta volna meg a klasszikus római jogász a szólás-mondást: „Honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere”. Tisztességesen élni, mást nem bántani, mindenkinek megadni, ami őt illeti.” – zárta gondolatébresztő beszédét az SZTE ÁJTK dékánja.

koszoruzas_4_of_20

Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánjának a Prof. Dr. Menyhárt Gáspár, az SZTE első szegedi rektora sírjánál elmondott beszéde teljes terjedelmében itt olvasható.

koszoruzas_13_of_20

Az első szegedi rektor síremléke előtt tisztelgett és elhelyezte az emlékezés koszorúját Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora és Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja.

koszoruzas_15_of_20

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar képviseletében Prof. Dr. Görög Márta dékán és Dr. Varga Norbert általános dékánhelyettes, valamint Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária, az SZTE ÁJTK Magyar Jogtörténeti Tanszék vezetője koszorúzott.

koszoruzas_18_of_20

A szegedi sírkertbeli emlékező ünnepségen részt vett – többek között – Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, továbbá az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar több vezetője és néhány szegedi egyetemi polgár.

koszoruzas_20_of_20

Az SZTE centenáriumi Egyetem Napja koszorúzási ünnepségén részvevőket elkísérték Mécs László verésnek záró sorai: „… Az életünk olyan tünékeny. / Óh, szent fényt hagyni volna jó!”

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés