2024. március 28., csütörtök

Szaz_eves_a_Szegedi_Egyetemi_Konyvtar_nyito

„Egyetlen, amit tudnod kell, hogy hol a könyvtár”!

A Szegedi Tudományegyetem centenáriumi ünnepségsorozatához csatlakozva konferenciát szerveztek az SZTE Klebelsberg Könyvtárban, „Száz éves a Szegedi Egyetemi Könyvtár címmel”. A konferenciát december 9-én tartották, ahol az Örökös Könyvtári Tag címeket is kiosztották.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ Európa méltán híres, szabadpolcos rendszerben működő, több mint 1.5 millió példányszámmal rendelkező Klebelsberg Könyvtára a mai egyetemisták közkedvelt „tanulószobája”. Száz évvel ezelőtt, 1921-ben a trianoni békekötést követően Kolozsvárról Budapestre majd Szegedre menekült a Ferenc József Tudományegyetem, ugyanekkor alapították meg az egész tudományegyetemet kiszolgáló könyvtárat. A „Száz éves a Szegedi Egyetemi Könyvtár címmel” az SZTE Klebelsberg Könyvtár konferenciát szervezett, ahol a centenáriumi ünnepségsorozathoz csatlakozva az érdeklődők megtudhatták, milyen is volt a szegedi könyvkultúra múltja, és milyen volt az elmúlt száz év a szegedi könyvtárban, nem csak az oktatás, de a tudomány szolgálatában.

Prof. Dr. Rácz Béla, az SZTE volt rektorhelyettese felidézte megnyitóbeszédében, hogy fizikusként milyen műveket olvasott a könyvtárban és Einstein néhány mondatát hozta erre a száz éves megemlékezésre, mert nem csak az egyenletei, hanem az észrevételei is meghatározók. Ez így szól: „Egyetlen, amit tudnod kell, hogy hol a könyvtár”-mondta. A volt rektorhelyettes kiemelte, hogyszerencsés helyzetben vagyunk, hiszen ha ezt az épületet egyszer látjuk, akkor soha nem felejtjük el, mert Európa szerte is egyedi.

Prof._Dr._Racz_Bala

A megnyitót követően a szakmai vezetés kiosztotta az Örökös Könyvtári Tag címeket. Az Örökös Könyvtári Tag címmel azokat az egyetemi polgárokat, külső tagokat tüntetik ki, akik támogatták az intézmény munkáját. Az illusztris társaság közé tartozás jutalmaként az „örökös tagok”, egész további életükben beiratkozás nélkül, kiemelt olvasókként vehetik igénybe a könyvtári szolgáltatásokat.

Orokos_Tagok

Ebben az évben két egyetemi munkatársunkat: Lengyelné Katona Tímeát, a Gazdasági Főigazgatóság irodavezetőjét, és Dr. Pászkáné Újszászi Ilonát, a Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság sajtóreferensét vette fel a könyvtárosok javaslatai alapján a tagok sorába.

A konferencia két nagyobb blokkból állt, a szegedi könyvkultúra múltja és az egyetemi könyvtár múltja.A szegedi kolostorok könyvkultúrája mellett választ kaptunk arra kérdésre is, hogy a könyvtár az egyetemé vagy az egyetem a könyvtáré? A válasz profán egyszerűséggel bír, hiszen nem számít hova soroljuk, csak az összhang legyen meg közöttük. Az összhang legékesebb bizonyítéka a 16. századból származó ereklye Philipp Melanchthon német teológus kötetének egyetlen példánya, ami a Klebelsberg Könyvtár tulajdonában áll és a folyamatos kutatások táptalaját képezi.

A második blokk a Klebelsberg Könyvtár 100 évét taglalta, egészen a Ferenc József Tudományegyetem Szegedre költözésétől, a mai magyar Integrált könyvtárig.

–Száz évvel ezelőtt ezekben a hetekben már zajlott az első tanév a Szegedi Tudományegyetemen, és ezen a napon az egyetemnek könyvtára is lett. Akkor kettő szobával működött, most pedig 14.600 nm2 áll rendelkezésünkre –árulta el Dr. Keveházi Katalin, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója.

Dr._Kevehazi_Katalin

A múlt megismerése és az aktuális „helyzetjelentést” követően megtudhatták a résztvevők, hogy mi várható az elkövetkező 100 évben. Az új irány betekintés ad a könyvtár falai mögé és a könyvek borítói alá. A konferencián debütált, a Klebelsberg Könyvtár által készített és szerkesztett blog, ahol kulisszatitkok, történetek, olvasmányajánlók, és érdekességek sorakoznak a virtuális „polcokon”.

A blog célja, hogy az olvasók hogy azonnal értesülhessenek, egy adomány érkezéséről, vagy egy kiállítás megnyitójáról. Misszióként tűzte ki továbbá, hogy kultúrtörténeti, könyvészeti érdekességekről írt cikkek tárházává váljon. Az igazi innovációt, pedig rövidebb az olvasók által írt könyvajánlók bemutatása jelenti ezen a felületen.

SZTEinfo – Kovács – Jerney Ádám

Fotó: Sahin – Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés