2024. március 28., csütörtök

Kiemelt_szamitogepen

„Házhoz megy” az egyetemi könyvtár és az archívum

Távolról, például az otthoni asztali számítógépről is elérhető az egyetemi bibliotéka számos szolgáltatása. Ez a digitalizálás egyik legnagyobb haszna a kutató, vagy a „távolvasó” és „távhallgató” szemszögéből. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár – kivételes digitalizálási teljesítménnyel létrehozott – repozitórium-rendszerét és webes újdonságait Nagy Gyula főigazgató-helyettes villantja föl.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mit keres? – Ez az első kérdés a kedves olvasóhoz, aki az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár www.ek.szte.hu honlapjáról indul a tudomány világának a meghódítására. A felkínált 5 válaszlehetőség közül az egyik a Contenta repozitóriumok. Erre kattintva az egyetemi bibliotéka által üzemeltetett 9 féle és folyamatosan bővített intézményi repozitórium mellett a DélmagyArchív adatbázist és a Tiszatáj archívumot is elérhetjük.

 

 

SZTE-s kiadványok tárháza

 

– Az SZTE Egyetemi Kiadványok repozitóriuma esetében 2019 nyarán indítottunk egy átfogó projektet, amelynek során átvizsgáltuk a teljes egyetemhez köthető webteret. Azaz egyetemi, intézeti, tanszéki honlapokat átfésülve igyekeztünk felderíteni minden SZTE-hez valamilyen módon köthető kiadványt. Ezután felvettük e kiadványok szerkesztőivel, szerzőivel, kiadóival a kapcsolatot, hogy engedélyezzék ezen anyagoknak a repozitóriumon keresztüli szolgáltatását – engedett bepillantást az egyetemi bibliotékában dolgozó könyvtárosok munkájába Nagy Gyula.

 

Az eredmény? Több száz kiadvánnyal – önálló kötetekkel vagy könyvsorozatokkal – gyarapodott az SZTE Egyetemi Kiadványok repozitórium. Példaként említette a főigazgató-helyettes, hogy felkerült vagy a közeljövőben fel fog kerülni e dokumentumtárba az egyetemhez szorosan kötődő Belvedere Meridionale kiadó szinte összes kiadványa.

 

A nagyjából másfél éve elindult SZTE Elektronikus Tananyag Archívumban mintegy kétezer tananyag érhető el a szegedi hallgatók számára. Az archívum az elmúlt félév alatt mintegy 63 ezer letöltést regisztrált. A folyamatosan frissülő statisztikából kiderül: az egyik legnépszerűbb e-könyv Az élelmiszerek és az egészséges táplálkozás című kötet.

 

– Folyamatosan emelkedik az SZTE elektronikus tananyagainak a használata – hangsúlyozta az egyetemi könyvtár főigazgató-helyettese.– A repozitórium metaadatai terveink szerint hamarosan bekerülnek majd a nemrégen megújult Digitális Tankönyvtár szolgáltatásba, amely – az országos elérésének köszönhetően – várhatóan tovább fogja emelni az anyagok népszerűségét.

 

 

Saját publikációkkal gyarapítható a közös dokumentumtár

 

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár által működtett 9 féle intézményi dokumentumszerver közül az SZTE Publicatio Repozitórium 2019 nyarán érte el a 10 ezres rekordszámot. Ez a szám az utóbbi háromnegyed évben 25 százalékkal növekedett – tudtuk meg Nagy Gyulától. Az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár főigazgató-helyettese szerint a feltöltési intenzitás növekedéséhez nagyban hozzájárult a bibliotéka ezen repozitóriumát is népszerűsítő kampány. Ennek része egy video, amely lépésről lépésre bemutatja: Hogyan töltheti föl saját publikációját e repozitóriumba az egyetemi polgár?

 

A leglátogatottabb dokumentumtár, mintegy 2 millió 120 ezer letöltéssel, az SZTE Doktori Repozitórium. Az SZTE-bibliotéka a metaadatok minőségének a javítására törekszik az SZTE Publicatio és SZTE Doktori Repozitóriumok esetében is.

 

– Az integrált egyetem 2000-beli létrejötte után megvédett disszertációk digitalizálása megtörtént. Ezek folyamatosan elérhetővé válnak az SZTE Doktori Repozitóriumban – hangsúlyozta a főigazgató-helyettes. – Ezzel párhuzamosan az 1945 előtti doktori értekezéseket is digitalizáljuk. Ezek a következő hónapokban válnak majd elérhetővé.

 

A doktori disszertációk visszamenőleges digitalizálása mellett a szakdolgozatok feldolgozását is szorgalmazza az SZTE Klebelsberg Könyvtár. Az SZTE Diplomamunka Repozitórium bővülése folytatódott: jelenleg 56000 darab szakdolgozat érhető el. Jelenleg a kurrens szakdolgozatok archiválásában az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, az SZTE Gazdaságtudományi Kar, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar működik együtt az SZTE Klebelsberg Könyvtárral.

 

– Előzetes becsléseink alapján nem tűnik elképzelhetetlennek, hogy még az idén elérjük a 65000-es darabszámot. Az intenzív digitalizálási munka jelenleg is folyik, ahogyan a kurrens gyarapodás terén is új karok csatlakoznak a szakdolgozatok Modulo-s elektronikus feltöltéséhez. Például az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar esetében még folynak az erről való tárgyalások – sorolta Nagy Gyula. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgató-helyettese azt szeretné, ha a többi kar is csatlakozni tudna ehhez a jól kialakított rendszerhez.

 

A Diploma Repozitórium friss használati statisztikái alapján látható, hogy 2019 novemberben kiemelkedően sokan intenzív használaták, valószínűleg a közelgő szakdolgozatleadási határidők miatt.

 

 

Egyetemtörténeti egyvelegek

 

A Contenta része az egyetemi, illetve az egyetemtörténeti kiadványok gyűjteménye. Az SZTE UnivHistória „Egyetemi hírarchívum” gyűjteménye 2019 májusban lépte át a 30 ezres rekordszámot. Ez annyit tesz, hogy ennyi, az egyetemhez szorosan kapcsolódó híradást regisztráltak.

 

– Végre elindult a könyvtár digitalizált régi könyves állományának feldolgozása is – örvendezett Nagy Gyula, amikor fölvillantotta az SZTE Miscellanea „egyvelegét”, e vegyes témájú és az intézményhez lazán kötődő periodikák kincsestárának az új vonását.

 

Az SZTE-repozitóriumok rendszerének legújabb „zsebe” az SZTE Képtár és Médiatéka. Az itt tárolt képek és videók gyűjteményét mindannyian gyarapíthatjuk, ha archív és újabb egyetemi életképeket adományozunk az új rekordokhoz és jubileumokhoz közeledő bibliotékának.

 

A Kolozsvárról száműzött tudományegyetem Szegedre kerülésének 100 éves évfordulójára készülve az SZTE Klebelesberg Könyvtár meghirdette a közösségi emlékgyűjtő akciót.

 

Korábban írtuk az SZTE Contenta rendszer felhasználási lehetőségéről:

Szent-Györgyi Albert képeskönyve is bővül az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

Professzoraink: Budó Ágoston (1914-1969)


A szemináriumi dolgozatokhoz, diplomamunkákhoz is számos adalékkal szolgál, egyetemtörténeti érdekességet őriz a DélmagyArchív

 

– Adattárunkban a regionális napilap kiemelt cikkeit 2010-ig dolgozták föl az SZTE könyvtárosai. Ezt a projektet ezzel zárta le az SZTE Klebelsberg Könyvtár. Ugyanakkor a DélmagyArchív adattár elérhető a Hungaricana – Közgyűjteményi portálról is. Itt pedig 2001. október 1-je óta a Délmagyarország online változata

 

 

Online források

 

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszerének része a Tiszatáj archívuma is.

 

Az „egyetemi bibliotéka” az SZTE esetében sem csupán a kézikönyvek tárát jelenti a XXI. században. Például az Online források címszó alatt a Szegedi Tudományegyetem által megvásárolt vagy előfizetett Online folyóiratok, adatbázisok; E-könyvek; valamint az Otthonról is elérhető online források; illetve az Ideiglenesen hozzáférhető források tartoznak. Itt találja meg a „távolvasó” a Külső források közé sorolt partner bibliotékák, adatbáziskezelők honlapjainak az elérhetőségét is.

 

Így ha zárva a SZTE Klebelsberg Könyvtár, szolgáltatásainak nagy része akkor is elérhető. E kör bővítésén dolgoznak a szakemberek 2020 tavaszának rendkívüli időszakában.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Illusztráció, forrás: internet


Korábban írtuk:

SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár használati információk



 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés