Bezár

Az Egyetemről

Dr Dombi József (fotó Dorkó Dániel)

100 éve született Dr. Dombi József, az SZTE címzetes egyetemi tanára

100 éve született Dr. Dombi József, az SZTE címzetes egyetemi tanára

2020. február 07.
4 perc

Születésének 100. évfordulóján, 2020. február 5-én, tartottak megemlékezést dr. Dombi Józsefről, címzetes egyetemi tanárról, fizikusról és fizikatanárról, nemzedékek oktatójáról.

Dombi József 1920. február 5-én született Nagylengyelben. Általános iskolás és gimnáziumi diákéveit Zalaegerszegen töltötte. Matematikai-fizikai szakos tanári diplomáját 1943-ban szerezte meg az akkori szegedi Ferenc József Tudományegyetemen. Egyetemi doktori fokozatát 1950-ben kapta meg, fizikából kanditátusi fokozatát 1968-ban szerezte meg. 1950-től a Szegedi Tudományegyetemen a Kísérleti Fizikai Tanszékén molekuláris lumineszencia-vizsgálatokkal foglalkozott 1989-ig. Nyugdíjas éveiben is aktívan részt vett az oktatásban, egészen 2016-ig. 99. születésnapja előtt, 2019. január 6-án hunyt el dr. Dombi József.


Prof_Dombi_Jozsef_01
Dombi József (jobbra) a szegedi Kísérleti Fizikai Intézetben tartotta első előadását


Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága székházában 2020. február 5-én tartott megemlékezésen számos elismert fizikus, oktató, akadémikus, kolléga, családtag és barát is megjelent. Prof. Dr. Hopp Béla, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Optikai és Kvantumelméleti Tanszékének vezetője, aki több, mint 30 éven át ismerte Dr. Dombi Józsefet, meleg szívvel emlékezett vissza néhai kollégájára. – Sosem ment el úgy mellettem a folyosón, hogy valami kedvességét, valami humoros, vidám megjegyzést ne mondott volna, (…) vagy a jól ismert Dombi-féle poénját, amivel vidámabbá tette az emberek napját.


Dr. Gyulai József akadémikus úr levelét Prof. Dr. Hopp Béla olvasta fel, melyből kiderült, hogy 1956-ban ismerkedtek meg Dr. Dombi Józseffel, aki elsők között fogadta be az Elméleti Fizika Tanszékre. „Bizalommal ismertük meg egymás nézeteit a világról. Jóska el-el jött az évfolyamtalálkozóinkra, még a félévszázados utániakra is. Ezeken sok-sok történetet ismerhettünk meg. Megtudhattuk, hogy mekkora szeretettel figyelte a volt tanítványai életét.”


Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE prorektora a fizikus tudományos eredményeiről beszélt. Bemutatta a Domboszkóp eszköznek a működését, melyet magáról Dr. Dombi Józsefről neveztek el. – Dombi tanár úr elmondta, hogy ehhez a készülékhez négy ember kellett. Egy, aki a spektrállámpának az áramát folyamatosan mérte és ellenállással beállította, egy másik, aki tekerte a monokromátort és állandóan figyelte a hullámhosszt, egy harmadik, aki a galvanométert itt leolvasta, és mivel ezt az egészet sötétben lehetett, egy negyedik, aki egy olyan asztalnál ült, ahol még írni lehetett és felírta a mérési eredményeket.


Dr. Ormos Páltól megtudhattuk, hogy a Dombi gyerekek a Ságvári Gimnáziumba jártak, ő pedig a Radnóti Gimnáziumba, és egy fizika szakkör kapcsán került Dombi Gáborral kapcsolatba, majd jóban lett az egész Dombi családdal, így ismerte a fizikust. – Nagyon jellegzetes egyéniség volt, kemény ember, aki nagyon katonás, ugyanakkor rendkívül jó humora van és nagyon kedves. Terelgette a négy élettel teli fiát. Jóska bácsi ezt remekül intézte. Ez végig kísérte a gimnáziumot is és az egyetemet is. Végül én is fizikus lettem.


dombi
Részlet a Szegedi Egyetem 1963. november 27-i számából


– A Kísérleti Fizikai Tanszéken kezdtem dolgozni. Ő volt az intézet vezetője. Bárhol találkoztam vele, mindenhol mindenkinek a problémáit intézte. Mint egy jó gazda, mindenkiről gondoskodott. „A jó Dombi kartárs megoldja” – mondták. Valóban a tanszéknek egyik legaktívabb mozgatója volt. Szédületes memóriával rendelkeztt, fantasztikusan tudott emlékezni és ezt át is tudta adni nekünk – idézte a múltat Dr. Bálint Erzsébet, aki 1960-ban ismerte meg a fizikust.


Dr. Papp Katalin a megemlékezést fotóösszeállítással és személyes élményekkel tarkította. Nyilatkozatából kiderül, hogy a fizikus szinte egy polihisztor volt. – Lehetne sorolni, amit tanultunk tőle, nagyon szerencsés embernek érzem magam, hogy a közelében lehettem, hiszen tanultunk tőle zenét, fizikát, történelmet, irodalmat, művészetet, emberséget nagyon, mai szóval a kommunikációt.


A család részéről egyik fia emlékezett meg édesapjukról. – Nem ismert lehetetlent. Nem a tananyagot adta át, hanem először megszerettette a fizikát. A vasárnapi boszorkányszigeti biciklikirándulásokról, Zalaegerszegen a közös vargánya és ibolyaszedésről, pipahegyi napokról mesélt. Így mutatta be, hogy Dr. Dombi József miként élt szeretett családja körében.


dombi_1
Részlet a Szegedi Egyetem 1975. év 15. számából


Dr. Farkas Zsuzsanna zárta az emlékezők sorát, aki elmesélte, hogy tarokk tudását a fizikusnak köszönheti, amely szenvedélynek élete végéig élt Dr. Dombi József, tarokk kártyapartik formájában.


A visszaemlékezések alapján egy jóhomorú, közvetlen oktató portréja rajzolódott ki. A fizikus és pedagógus dr. Dombi Józsefet hallgatói is nagyon szerették, nem hiába hívták meg több évfolyamtalálkozóra is. A megemlékezést a Szegedi Tudományegyetem TTIK Fizikai Intézete és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei csoportja rendezte meg.


SZTEinfo - Újvári Gréta

Fotó: archív felvételek


Korábban írtuk dr. Dombi Józsefről:


Gyászhír

Az SZTE Professzorok sorozatban dr. Dombi Józseffel készült interjú megtekinthető az SZTE honlapján a Videogalériában itt.

A „Dr. Dombi József a tanárok tanára” című beszélgetésen (2015. január 12-én) készült videofelvétel megtekinthető itt. Az egyetemi oktatót egykori tanítványa, dr. Farkas Zsuzsanna főiskolai tanár (SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar) kérdezte 2016. június 26-án. Az e programon készült video megtekinthető a Szegedi Fizika című Youtube csatornán itt.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek