A statisztikaoktatás kihívásairól tanácskoztak az SZTE-n

Kihívások és innovációk a statisztikaoktatásban címmel rendezett 2017. szeptember 7-9. között nemzetközi konferenciát az SZTE Gazdaságtudományi Kara.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A GTK és a ProCivicStat közös szervezésében lezajlott nemzetközi konferencián – többek között – a szoftverek és adatbázisok használatáról, a vizualizáció témaköréről, a társadalmi és gazdasági jelenségek vizsgálatáról, a statisztika helytelen használatának felismeréséről és az innovatív tanulási módszerekről tanácskoztak. A rendezvényre 14 országból érkeztek szakemberek, például Németországból, Izraelből, Törökországból és az Egyesült Államokból. A plenáris előadások mellett nyolc workshop nyújtott lehetőséget arra, hogy a résztvevők megismerjék és a gyakorlatban is kipróbálják egymás innovatív megoldásait.


- A konferencia a statisztikaoktatás kihívásait és innovatív megoldási lehetőségeit taglalja. A rendezvény alapja a Gazdaságtudományi Kar nemzetközi oktatásfejlesztési projektje, melynek célja hogy valós adattáblákat, valós problémákat vigyünk be a tanterembe. A való élet társadalmi, gazdasági problémái nagyon összetettek, a kérdés az, hogyan lehet ezeket érthetőbbé tenni egyetemisták és középiskolások számára. A projektben új oktatási anyagokat, vizualizációs és adatforrási kollekciókat dolgozunk ki – mondta el a Civil Hang Stúdiónak Dr. Kovács Péter, az SZTE Gazdaságtudományi Kar dékánja. Az elméleti ismeretek mellett a statisztikai jártasságot is fejleszteni kell. Cél a gyakorlat centrikusság is, vagyis még gyakorlatiasabbá tenni a statisztika oktatást. Az oktatási anyagok közvetlenül a hallgatóknak szólnak, de ezzel egyidőben komplex látásmód fejlesztés is történik, amit a későbbi elhelyezkedésükkor tudnak kamatoztatni, még ha nem is statisztikai területen dolgoznak majd. A valós problémák feldolgozása miatt pedig az anyagok többsége a laikusok ismereteit is fejleszti- tette hozzá.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés