aids_vilagnap_kiemelt

Medikusok az AIDS ellen

Felvilágosító előadás, koncert és szex-kerék is lesz az AIDS világnapján, 2014. december 1-jén délután a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete akciónapján az Agorában rendezett programon. A szakorvosok szerint a nemi úton terjedő betegségekről nagy a tájékozatlanság a fiatalok körében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az AIDS világnapja alkalmából 2014. december 1-jén prevenciós napot szervez a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete (SZOE). A 14-25 éves korosztályt sokoldalúan megszólító, a figyelemfelhívásra és a megelőzésre hangsúlyt helyező, újszerű módszereket is alkalmazó hallgatói kezdeményezésről, a rendezvényről, illetve az AIDS elleni harc pillanatnyi állásáról a SZOE medikusai és az őket támogató SZTE-oktatók sajtótájékoztatón számoltak be 2014. november 20-án.


 

  Keveset tudnak a megelőzésről


25 éve, külföldi tanulmányútján szembesült először az AIDS európai jelenlétének a megfékezésére szervezett akciókkal Bari Ferenc professzor. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja, vezetőtársai nevében is, hangsúlyozta: fontosnak tartják, támogatják a medikusok buzgalmát, a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete egészségmegőrzést célzó akcióit. Különösen lényeges, hogy az AIDS világnapján a gyógyítónak készülő orvostanhallgatók ráirányítsák kortársaik figyelmét e súlyos betegséggel kapcsolatos tévhitekre, hiedelmekre és veszélyekre.

A HIV vírus jelentette veszély Szegeden is jelen van, miközben az AIDS megelőzését szolgáló felvilágosító előadások, „központi” kampányok száma minimálisra csökkent. Így a mai középiskolások, egyetemisták a szükségesnél kevesebbet tudnak a HIV vírusról, az AIDS elleni védekezés módszereiről.

 


  Regionális központok a HIV-fertőzötteknek


A fővárosi Szent László Kórházban foglalkoznak a magyarországi AIDS betegekkel. A HIV-fertőzöttek száma 1990 óta Magyarországon közel hatszorosára, az AIDS-betegeké pedig közel háromszorosára emelkedett. A HIV-fertőzöttek ellátására és gondozására regionális centrumokat hoznak létre – tudatta Horváthné dr. Hajdú Edit, az SZTE ÁOK, Belgyógyászati Klinika Infektológiai Osztály egyetemi docense.

A medikusok képzésének részeként fél éven át foglalkoznak az AIDS-problémával. Legutóbb arra is lehetőséget teremtettek, hogy HIV fertőzött pácienssel beszélgethessenek az orvostanhallgatók. „A szakorvosok közül sokan – különböző indokkal – elhárítják, vagyis nem vállalják egy HIV fertőzött beteg gyógyítását” – idézte a doktornő, hogy milyen problémára hívta föl a HIV-fertőzött páciens az egészségügyi pályára készülő fiatalok figyelmét. „Fontos, hogy a leendő doktorok is tisztában legyenek azzal, mennyi kockázatot rejt, ha egy páciens – a hátrányos megkülönböztetéstől tartva – nem meri megmondani egy szakorvosnak, hogy HIV-pozitívként jelentkezett a rendelőben – hangsúlyozta Horváthné dr. Hajdú Edit. – Helyén kell kezelni a veszélyeket: a HIV vírusfertőzés kezelhető, a betegnek élete végéig kell szednie a gyógyszereket.”


AIDS_Vilagnap_2014_november_21_galeria
Medikusok az AIDS ellen - GALÉRIA

 

  Vagányság helyett védekezés


A fiatalok körében terjed a vagányság. A szexuális életet kezdő diákok sem tulajdonítanak jelentőséget a nemi betegségeknek, nem ismerik az AIDS elleni védekezés szabályait” – összegezte a HIV-fertőzött páciensekkel történt beszélgetéseinek tapasztalatát Gaál Magdolna. Az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika egyetemi adjunktusa a szegedi bőr- és nemibeteg gondozóban sok szorongó, mert a szexuális úton terjedő betegségekről szinte semmit sem tudó fiatallal találkozik.

Nevesített és anonim HIV-szűrésre is adott a lehetőség Szegeden. A HIV vírus által okozott fertőzés utolsó stádiuma az AIDS betegség. Az AIDS betegségben elhunytak közül csak minden harmadik volt ismert HIV-fertőzött. Óriási a jelentősége a felvilágosításnak: a HIV-fertőzését idejekorán észlelő és az orvosi utasításokat betartó páciens életkilátásai mindössze egy évvel rövidebbek annál, mintha nem lenne ilyen beteg.” – sorolta a tényeket Gaál doktornő.

 


  Szex-kerék és koncert


Az AIDS ellen a megelőzést helyezi középpontba a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete. A Szegedi Tudományegyetem medikus hallgatói küldetésüknek tekintik, hogy a fiatalokat megszólító rendezvényeken – a gólyatáboroktól kezdve a SZIN-en át a saját akciókig – az egészséges életmódra, illetve a megelőzésre irányítsák a figyelmet.

Célkitűzésünk: a tudatlanság és tévhitek eloszlatása az AIDS betegséggel kapcsolatban és megelőzési technikák népszerűsítése a szegedi lakosság köreiben. Fontosnak tartjuk a HIV fertőzött egyénekkel szembeni stigmatizáció és hátrányos megkülönböztetés enyhítését, a betegekkel szembeni tolerancia erősítését. Lényeges szempontunk a reproduktív egészségnevelés, az önvizsgálatok népszerűsítése, az egészséges szexuális élet promotálása, az abortusz-prevenció” – sorolta Verpeléti Bence. A Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete reproduktív-egészségfejlesztési koordinátora a szegedi Agorában 2014. december 1-jén délután kezdődő AIDS elleni program fő szervezője.

Három programcsoportjukra – a felvilágosító előadásokra, a jótékonysági koncertekre, az egészségügyi szolgáltatásokra és az ezekhez kötődő interaktív foglalkozásokra – várják a középiskolásokat és egyetemistákat. Szó esik majd – többek között – a HIV és az AIDS körüli tévhitekről, a HPV és a méhnyakrák kapcsolatáról. A jótékonysági koncerten föllép: a Kopott Formák, Csordás Ákos, a Set the Clocks to Infinity és a Vacsora Zsuzsival zenekar. A programok közti szünetekben véradásra és anonim HIV-szűrésre nyílik lehetőség, de lesz fogászati tanácsadás és szex-kerék is.

A SZOE AIDS-programja az SZTE egészségtudományhoz kötődő karain tanuló fiatalok, e karok Hallgatói Önkormányzata kezdeményezésére, és a medikusokat támogató oktatók összefogásaként valósul meg.

 

A Szegedi Orvostanhallgatók Egyesületének AIDS elleni világnapi programjának részletei itt olvashatók.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés