Bezár

Újság

Print - 2012. szeptember

Print - 2012. szeptember

2013. szeptember 12.
11 perc

36. hét

(2012.09.03.- 2012. 09.09.)

 

Szegedi egyetemista a londoni International Youth Science Fórumon
Nemzetközi tudományos fórumon a hőlégmotoros napkollektor rendszer, avagy Londonban is bemutatkozott a fiatal magyar kutató találmánya.

Magyar Nemzet

 

 

7235 gólya kezd a szegedi egyetemen - Az első körben 6584, a pótfelvételis fordulóban 651 diák jutott be a Szegedi Tudományegyetemre. 7 karon nőtt, 5 karon csökkent a gólyák száma a múlt évhez képest - így 1369 elsőssel kevesebb hallgató kezdi meg tanulmányait.

Délvilág

Új Ász

Délmagyarország

 

 

Változások tanéve a felsőoktatásban - A Szegedi Tudományegyetem professzori karának menetével kezdődött szombaton az universitas tanévnyitója. Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjának kongresszusi termében Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora köszöntötte a megjelenteket. - A felsőoktatás átalakulása közepette vagyunk, idén sok mindent másképpen csinálunk majd, mint korábban. Az egyetem évszázados intézmény, amely körül mindig változások zajlottak, mégis máig fennmaradt - jelentette ki.

Délvilág

Délmagyarország 

 

 

Biztonságban - otthon és az iskolában - A Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve az első félévben két bűnmegelőzési témájú kurzust indítunk. Szeptember 12-étől drogprevenciós témában huszonnégy órában tizenkét alkalommal vehetnek részt előadásokon a Juhász Gyula Pedagógusképző kar hallgatói. Szeptember 13-ától pedig a bölcsészkar hallgatói kapcsolódhatnak be a 20 órás, 10 alkalmas "Fiatalok biztonsága - jövőnk záloga" bűnmegelőzési műhelymunkába - tette hozzá M. Toronykőy Márta.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

Földrajzi konferencia - A belvíz és aszály okozta környezeti problémákról szól a ma kezdődő és pénteken záruló VI. Magyar Földrajzi Konferencia, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai, valamint Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszéke szervez. A 14 órakor kezdődő konferencia célja, hogy a kutatók bemutathassák új tudományos eredményeiket, és a különböző tudományterületek szakemberei megvitathassák az aktuális földrajzi problémákat.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

Magyar áttörés az epilepszia kezelésében - A kutatást vezető Berényi Antal, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Élettani Intézetének tanársegédje rámutatott: a lakosság 1 százaléka szenved epilepsziában, ami 100-150 ezer embert jelent Magyarországon. A páciensek 20 százaléka gyógyszerekkel nem kezelhető, rajtuk segíthet az új eljárás. A humánpróbák előtt álló módszer alkalmas lehet más jellegű betegségek, például depresszió és más pszichiátriai kórképek kezelésére is, ha célzottan más agyterületeket ingereinek az elektródákkal.

Heti Válasz 

 

 

Tanulmányi verseny közép - iskolásoknak - A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt hirdet 3 fős középiskolás csapatok számára. Az első helyezett külföldi utazást nyer, a legjobb eredményt elérő három csapat tagjai pedig pénzjutalomban részesülnek. A résztvevők bepillanthatnak az SZTE és Szeged életébe, bekapcsolódhatnak az egyetem által szervezett programokba. A verseny második fordulóját - 8 csapat küzdelmét - a televízió is közvetíti.

Délvilág

Délmagyarország 

 

 

Újabb kínai kapcsolat az egyetemen - Gazdaság, befektetések és egyetemi együttműködés. Ez volt a témája a szegedi egyetemen működő Konfuciusz Intézet és a Tianjin város delegációja közötti tárgyalásoknak. A Parlamentben hétfőn találkozott Tianjin város Kínai Népi Politikai Konzultatív Tanácsának elnöke, Xing Yuanmin és negyvenfős delegációja Ujhelyi Istvánnal, az Országgyűlés alelnökével, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Konfuciusz Intézete társadalmi testületének vezetője, valamint Szentmártoni Líviával, az intézet igazgatójával.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

Az egyik aláír, a másik nem - Szeptembertől magyarországi munkavállalásra kötelező hallgatói ösztöndíjszerződést kell aláírnia az egyetemre, főiskolára felvételizőknek. Ez idén a Szegedi Tudományegyetemen 4474 gólyát érint. Aki nem ír alá, az önköltséges képzésre kerül, aki nem teljesíti a szerződési feltételeket, annak vissza kell fizetni taníttatása összegét az államnak. Tegnap az aláírók között többen azt mondták: fogalmuk sincs, mit írnak alá, pedig a szerződés szövege hetek óta nyilvános a világhálón.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

37. hét

(2012. 09. 10.- 2012. 09. 16.)

 

Szegedre vonz az egyetem - Nem csupán a dél-alföldi régióból, hanem az egész országból és külföldről is vonz fiatalokat a szegedi universitas - derül ki a gólyák adataiból. Minden harmadik-negyedik szegedi gólya a Tisza-parti városban érettségizett. A Szegedi Tudományegyetem elsőéves diákjainak lakhely szerinti második legnépesebb csoportja a kecskemétieké, a harmadik az ugyancsak a szomszédos megye központjából érkezett békéscsabaiaké.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

Orvosavatás az egyetemen - A Szegedi Tudományegyetem Szenátusa ma 12 órakor a József Attila Tudományegyetem és Információs Központban rendkívüli ülés keretében, prof. dr. Rácz Béla rektor helyettes elnökletével orvosdoktorokat avat. A doktoravató ünnepségeken prof. dr. Leprán István oktatási dékán helyettes, dr. Turzó Kinga fogorvoskari és dr. Zupkó István gyógyszerészkari dékán helyettes társaságában a következőket fogadja orvosdoktorrá-.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

42 ösztöndíjas a gazdasági karon - A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán 42 hallgatónak nem kell önköltségen tanulnia. Vilmányi Márton, a kar dékánja tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: meglepetésként érte, amikor kiderült: nem lesz állami támogatású hely a gazdasági karokon, ezért azonnal felvették a kapcsolatot vállalati és intézményi partnereikkel. Ennek eredménye, hogy 276 felvett hallgatóból 42-nek részben vagy egészben fizetik az önköltségét.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

Környezettudatos lesz az AGORA Szegeden - Nemcsak zöld felületekkel bővíti Szeged belvárosát, de az épület fűtését és áramellátását is megújuló energiákkal oldja meg a Szent-Györgyi Albert AGORA. A Gogol utca-Jósika utca-Londoni körút-Kálvária sugárút által határolt tömbbelsőben épülő új kulturális, tudományos és közösségi központban rendkívül korszerű építészeti megoldásokkal találkozhatunk majd. A hűtést és a fűtést főként napkollektoros és hőszivattyús megoldásokkal biztosítják, az elektromos áramot napelemek szolgáltatják majd.

Magyar Nemzet

 

 

Forradalmi gyógyítási módszert kutatnak - A Szegedi Tudományegyetem három intézete is részt vesz egy nemrégiben kezdődött, két évig tartó kutatásban. Azt vizsgálják, lehet-e genetikai oka a hüvelygomba kialakulásának. A nanomedicinai kutatás célja pedig egy olyan forradalmi módszer kidolgozása, amely kevés hatóanyaggal, célirányosan hat erre a nők életét megkeserítő problémára. Forradalmasíthatja a hüvelygomba kezelésének módszerét az a kutatás, amely nemrégiben indult a Szegedi Tudományegyetemen.

Délvilág 

Délmagyarország

 

 

Esti úszás hallgatóknak - Ingyenes esti úszást biztosít a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata nappali tagozatos hallgatóknak az újszegedi sportuszodában. Sátormentes, nyári időszakban hétköznapokon 21 és 23 óra között, hétvégenként 20 és 22 óra között, míg sátorfedéses, téli időszakban hétköznapokon 21 és 23, hétvégén 18 és 21 óra között úszhatnak az egyetemisták érvényes diákigazolványuk felmutatásával. A Hallgatói Önkormányzat évente másfél millió forintból biztosítja az esti úszást csaknem húsz éve a szegedi egyetemistáknak.

Délvilág

Délmagyarország



Előadások, tanulmányi verseny és emlékérem bemutató a Szent-Györgyi emlékév programjai közt - Változatos és színvonalas programok teszik emlékezetessé ősszel is a Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából megrendezett emlékévet a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). Pál József az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese kedden sajtótájékoztatón elmondta, Szent-Gyögyi Albert kitűnő tudós, sportember, felkészült kultúrember, filozófus, költő, azaz egy valódi polihisztor volt, akit szeretnének méltóképp a közönség és az érdeklődők elé állítani.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

Egyetemet támogatott a GDF SUEZ - PE-labort ajándékozott a Szegedi Tudományegyetemnek. A világszínvonalú polietilén labor eszközállományának ajándékozásáról szóló szerződést július 23-án, Szegeden, az egyetem rektori hivatalában írták alá. Csiba Péter, a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. általános vezérigazgatója az átadáson többek között elmondta, hogy a cégcsoport már 2003 óta együttműködik a Szegedi Tudományegyetemmel. Társadalmi felelősségvállalásuk fontos része az innováció, a tudományos kutatás, a jövő generációi iránti elkötelezettség, ezért döntött úgy a GDF SUEZ vezetősége, hogy támogatják az egyetem kutatómunkáját és kutatásfejlesztési tevékenységét egy világszínvonalú labor átadásával.

Energia Fogyasztók Lapja 

 

 

QS -rangsor: az SZTE a legjobb magyar egyetem - A világ legjobb 501-550 egyeteme közé helyezte a Szegedi Tudományegyetemet a brit Quacquarelli Symonds (QS) cég friss rangsorában. Itt a szegedi a legjobb magyarországi egyetem. A leginkább elfogadott toplista a brit QS Ranging, amelynek 2012-2013-as világrangsorában a magyar intézmények közül a Budapesti Corvinus Egyetemet és az Eötvös Loránd Tudományegyetemet a következő, vagyis az 551-600. közötti csoportba helyezte.

Délvilág

Délmagyarország

 

 

38. hét

(2012.09.17-2012.09.23.)

 

Szegedi szociológushallgatók Dudaron - A Szegedi Tudományegyetem Szociológia Tanszékének településkutató szakiránya több éve szervez falukutatási terepgyakorlatot hallgatók számára. A korábbi években főleg Szeged környéki településekre és a környező tanyavilágba mentek, például Mórahalomra, Üllésre és Öttömösre. Az idén 75 éves jubileumához érkezett a falukutatás, ezért szegedi szociológusok és pszichológusok szeptember 18. és 23. között - az 1937-es nemzetközi rendezvény után - újra Dudaron végeznek kutatómunkát Rácz Attila és Szokolszky Ágnes vezetésével.

Délvilág

Délmagyarország 

 

 

Egon Londonban is bemutatta ötletét - A Szegeden tanuló vajdasági fiatalember napkollektorhoz készített áram nélkül is működő szivattyút. Kecsenovity Egon, az SZTE TTIK harmadéves, anyagmérnök szakos hallgatója (képünkön) Angliában járt, az 54. London International Youth Science Forumon. Több száz hallgató közül kiválasztott legjobb tíz között bemutathatta a hazai ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyen már díjazott újítását. Kecsenovity Egon Londonban is bemutatta ötletét.

Délvilág 

Délmagyarország

 

 

Szent László visszatér - Az antropológiai vizsgálatok előzetes eredményei összecsengenek, a talált jellegek közül sok mutat arra, hogy az ereklye tényleg I. László magyar királytól származhat"- foglalja össze főbb megállapításaikat Pálfi György antropológus, a Szegedi Tudományegyetem kutatója. - Még egyértelműbb lehetne az azonosítás, ha mód nyílhatna genetikai vizsgálatokra. Ám a feladat korántsem egyszerű. Nem biztos ugyanis, hogy a majd ezeréves mintákból, az ereklyéből eltávolított fogból és csontdarabból sikerül használható minőségű férfiági dns-anyagot nyerni.

National Geographic

 

 

Utazzatok ti Cambridge-be! - A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyt hirdet középiskolás diákok 3 fős csapatainak. Aki megnyeri a fődíjat, tanárával Cambridge-be utazhat. A verseny különlegessége, hogy a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, így több tudományterületet is érint (biológia, kémia, fizika).

Petőfi Népe 

 

 

Átadták a szegedi egyetem felújított Dóm téri épületeit – Átadták a Szegedi Tudományegyetem 1,5 milliárd forintból felújított Dóm téri oktatási épületeit; a rekonstrukció a természettudományi képzés megújítását célzó program részeként valósult meg. - Szabó Gábor akadémikus, az egyetem rektora - aki az átadóünnepség részeként rendhagyó fizikaórát is tartott - elmondta, a Dóm tér oktatási épületei az 1920-as, 1930-as években külföldi példák alapján, az akkori legkorszerűbb színvonalon készültek el.

Délvilág

Délmagyarország 

 

 

39. hét

(2012.09.24-2012.09.30.)

 

Itt a SZTEtv és a SZEM televíziós híranyaggal gazdagodik - a szegedi egyetem hírszolgáltatása. Az SZTE Média Centrum SZTEtelevíziója szeptembertől heti rendszerességgel mozgóképes beszámolót készít az egyetem kiemelkedő jelentőségű eseményeiről. Az egyetemi híradót szerdánként 19 órától a Tisza (p) ART Tv közvetíti, majd az SZTE hivatalos honlapján tekinthetik meg a nézők. A honlapon folyamatosan olvasható a Szegedi Egyetem Magazin: ahogy kikerül a nyomdából, napvilágot lát a legújabb összeállítás, az internetre kerül a korábbi lapszám.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

Ingyen tanulhat kínaiul - Honlapon, füzetben kínál programokat az SZTE Konfuciusz Intézete. A www. szegedi konfuciuszintezet. hu is közzéteszi: tandíjmentes és kedvezményes árú kínai nyelvtanfolyamokra jelentkezhetnek az érdeklődők.

Délvilág

Délmagyarország

 

 

Vállalkozás a tangazdaság – 50 éves az SZTE Mezőgazdasági kara - Agrár- és iskolatörténeti kiállítással, emlékfa ültetéssel, ünnepi tanácsüléssel is emlékeztet arra október elején a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara, hogy 50 éves a hódmezővásárhelyi felsőfokú agrároktatás. A mintegy 500 hallgatót oktató kar jövőképének része az idegen nyelvű képzés elindítása.

Délvilág 

Délmagyarország

 

 

Ellenőrizhető szoftverek - Világviszonylatban is új, a szoftverek forráskódjának vizsgálatára épül az a minősítési eljárás, amely a szegedi egyetem eredményeihez köthető. Az SZTE szoftverfejlesztési tanszékével együttműködve 12 hónapos projektbe kezdett a FrontEndART Kft. Közös munkájuk eredménye egy új, objektív kódminősítési eljárás. Alkalmazásával a szoftverfejlesztő cégek számára mérhetővé és fejleszthetővé válik termékeik karbantarthatósága.

Délvilág 

Délmagyarország

 

 

Ultramodern sebészeti központ - Az ország legmodernebb sebészeti központját alakítják ki Szegeden, az egyetem új, uniós támogatással épülő klinikai tömbjében - közölte a Szegedi Tudományegyetem klinikai központjának elnökhelyettese kedden. Lázár György sebészprofesszor a beruházásról tartott sajtótájékoztatón elmondta, a tervek szerint 2013 őszére elkészülő klinikai tömb tizennégy műtőjének mindegyikébe a jelenleg elérhető legkorszerűbb nagyfrekvenciás sebészeti vágó kerül, amely lehetővé teszi a lényegében "vérmentes" operációt, jelentősen csökkentve a beavatkozások kockázatát.

Népszabadság

 

 

200 éves ötlet - Nyár végén a fiatal kutatók nemzetközi fórumán, Londonban is bemutathatta ötletét, a hőlégmotoros napkollektorrendszert Kecsenovity Egon, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának hallgatója. A Vajdaságból származó fiatal kutató arra keresett megoldást, hogyan lehetne áram nélkül működtetni a napkollektort, hiszen a tetőn keletkező forró folyadékot egy szivattyúval juttatja a bojlerbe.

Demokrata

 

 

22 millió forint értékű műszer a női klinikának - Több mint 22 millió forint értékű műszert kapott a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája egy magyar- román közös pályázatnak köszönhetően. A két ország orvosai meddőségi műtéteket végeznek közös, bemutató operációk keretében. Szegeden ez már rutinműtétnek számít - mostantól többet tudnak belőle vállalni. - Magyar-román közös pályázatnak köszönhetően komoly eszközparkbővítésre volt lehetőség a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján.

Délvilág

Délmagyarország

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek