foldkaracsony

„Zöld karácsony!"

Néhány tipp ahhoz, hogyan tudjuk környezetbarát módon megvalósítani a karácsonyt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldésA József Attila Tanulmányi és Információs Központ, mint a társadalmi és természeti környezet és a fenntarthatóság elkötelezett híve különös figyelmet szentel mind a munkatársak, mind az egyetemi hallgatók, és az egyes egyének környezettudatos gondolkodásának és magatartásának a formálására, folyamatos fejlesztésére. Ennek fényében szeretnénk ajánlani a téli ünnepekre néhány megfontolandó tanácsot, hogy a karácsony a családi meghittség mellett a környezettudatosság jegyében is teljen.

 

  • konyvkaracsonyKezdjünk el időben felkészülni! Készítsünk tervet, hogy ne az utolsó napokra hagyjunk mindent.
  • A vásárlást lehetőleg a tudatos vásárlás elvei alapján végezzük, elsősorban hazai és szezonális termékek vásárlásával. Vigyünk magunkkal környezetbarát, többször használható bevásárlótáskát, vagy kosarat, hogy ne kelljen újabb zacskókat vásárolni a boltokban.
  • Készítsünk saját kezűleg karácsonyi üdvözlőlapokat! Akinek lehet, küldjünk e-lapokat interneten: Ajánlott karácsonyi e-üdvözlőlapok.
  • Mindig kérdés, vajon melyik a környezetkímélőbb, a műfenyő vagy az igazi fenyő? A műfenyő több szempontból sem környezetbarát: valamilyen PVC alapanyagból készül, sok energia kell az előállításához és nagyon nehezen bomlik le. A műfák átlagos élettartama 6 év, ami nem túl sok, és a nagy részük Kínában készül, úgyhogy az ideszállítás is okoz környezetszennyezést. Ökológiai szempontból a legjobb a gyökeres fenyő vásárlása, vagy a visszaváltható fenyőfa, amit az ünnepek után visszavihetünk az eladónak. Fenyőfa tippek>>
    Ha nem ragaszkodunk a hagyományos karácsonyfához, készíthetünk könyvekből és egyéb tárgyakból ötletes, újszerű, mégis ünnepi karácsonyfát! További tippek, ötletek itt!
  • polckaracsonyÉgősorok helyett használjunk hangulatos gyertyákat, de vigyázzunk, ne hagyjuk őket őrizetlenül! Ha mégis szeretnénk karácsonyi világító dekorációt, akkor válasszuk energiatakarékos változataikat! Ne hagyjunk semmit felkapcsolva éjszakára, csak addig legyenek bekapcsolva az égősorok, amíg gyönyörködhetünk bennük!
  • Készítsünk saját kezűleg ajándékokat, karácsonyi díszeket! Rengeteg ötletet gyűjthetünk az interneten! A legjobb, ha a rég nem használt tárgyakat vesszük elő és varázsoljuk újjá, mássá, újrahasznosítva azokat. Az ily módon készült tárgyak nemcsak környezetbarátok, hanem egyediek is!
  • Használjunk minél kevesebb csomagolópapírt, amit lehet, hasznosítsuk újra! Készítsünk tasakokat, táskákat, amiket gond nélkül többször is fel tudunk használni!

 


csomagolo


Ne csak az ajándékozásra gondoljunk, hanem az együtt töltött időre, közös élményekre is! Ne vesszünk el a karácsonyi őrületben, néha álljunk meg, és koncentráljunk inkább arra, hogy a karácsony valóban békés és meghitt legyen!

 

Kellemes Ünnepeket Kívánunk!

SZTE TIK Igazgatóság

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés