szemun

Negyedszer vitáztak a SzeMUN-on különböző országok hallgatói

Negyedik alkalommal rendezték meg a Szegedi Tudományegyetemen március 27. és 29. között a SzeMUN-t, vagyis a Szeged Model United Nations elnevezésű rendezvényt, amely a tavalyi évhez hasonlóan idén is többtucat hallgatót számlálhat. A konferencia idei központi témája a Kongói Demokratikus Köztársaság.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


szemun1A SzeMUN-t 2010-ben rendezték meg először, négy szegedi, nemzetközi tanulmányok szakon tanuló diák ötlete nyomán, idén pedig már negyedik alkalommal gyűltek össze a nemzetközi politika iránt érdeklődő hallgatók a világ minden részéről. Az angol nyelvű konferencia lényege, hogy a hallgatók azEgyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) munkáját szimulálják, és bizottságokba tömörülve képviseljék az ENSZ országainak különböző álláspontjait, érdekeit, és így keressék a megoldást a 21. század legégetőbb problémáira. A rendezvény egyik alapszabálya, hogy a saját országát nem képviselheti senki.


A SzeMUN nemcsak a politológus és a nemzetközi tanulmányok szakos hallgatókat várja, mindenki részt vehet rajta, országtól, egyetemtől és szaktól függetlenül. A konferenciát az elmúlt évekhez hasonlóan az SZTE EHÖK is támogatta: segítséget nyújtott többek között az előkészületekben, a szervezési folyamatokban, illetve a külföldi hallgatók elszállásolásában.


szemun2A tavalyi 130 hallgatóhoz képest idén kevesebben vettek részt a SzeMUN-on, aminek Kohlmann Dávid, a rendezvény főszervezője szerint több oka is lehet. Egyrészt a Szegedi Tudományegyetem a SzeMUN-nal szinte egy időben adott otthont egy másik nagy horderejű rendezvénynek, a XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferenciának (OTDK), másrészt idén a hallgatókra nehezebb feladatok vártak, melyek nagyfokú interaktivitást, több önálló munkát és gyors döntéshozó képességet igényeltek. A konferencián a tavalyi évhez hasonlóan részt vett volna Tisovszky János, az Egyesült Nemzetek Bécsi Információs Szolgálatának (UNIS) igazgatója is, de idén az időjárási körülmények miatt nem tudott megjelenni, szavait videóüzenetben közvetítette a hallgatóknak.


Idén valamivel több, mint hetven fő jelentkezett a SzeMUN-ra, ebből körülbelül ötvenen érkeztek külföldről, többek között Ausztriából, Szlovákiából, Szlovéniából, Olaszországból, Romániából, Csehországból és Izraelből – tudtuk meg Kohlmann Dávidtól. A magyarországi intézmények közül a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Közszolgálati Egyetem és természetesen a házigazda Szegedi Tudományegyetem diákjai képviseltették magukat. A hallgatók a létszámból adódóan idén nem hat, hanem az ENSZ négy tanácsát modellezték: a Biztonsági Tanácsot, a Fejlesztési Programot, Békefenntartási Műveletek Főosztályát és az Emberi Jogok Tanácsát. A bizottságok működése megfelel azENSZ-ben lefektetett eljárási szabályoknak.


A rendezvény középpontjában a Kongói Demokratikus Köztársaság állt. A közép-afrikai országban fennálló helyzet komoly aggodalomra ad okot, egyszerre aktuális és az ENSZ évek óta megoldásra váró, összetett problémája. Kohlmann Dávid szerint nem elsősorban az a fontos, hogy megtalálják a megoldást Kongó ügyében, hiszen nem mindig lehet minden kérdést megválaszolni, a konferencia lényegét az együttműködés, a szakmai vita és a diplomácia területén megszerezhető gyakorlati tapasztalat adják.


A konferenciát a József Attila Tanulmányi és Információs Központban és a Gazdaságtudományi Kar épületében bonyolították le, a résztvevőket a Szegedi Tudományegyetem kollégiumaiban helyezték el. A szervezők a szabadidő tartalmas eltöltéséről is gondoskodtak, a résztvevők a Tiszavirág Vendéglőbe és az Anna Fürdőbe is ellátogathattak.


Vrazsovits Rita

Fotók: Kozák Máté


forrás: www.ehok.u-szeged.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés