zoldrendezvenyek_tik

Tavaszi zöld programok a TIK-ben

A március 21-én újrainduló zöld filmklub első vetítésével múlthéten elindítottuk a TIK tavaszi zöld programjait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

filmklubA tavaszi félében négyszer jelentkező zöld filmklub első adása után másnap az érdeklődők megtekinthették a Víz Világnapja alkalmából felállított látványos standunkat, illetve szombaton az SZTE TIK már harmadik alkalommal csatlakozott a Föld Órája világméretű eseményez, ahol tartalmas programokkal vártuk az érdeklődőket.


A tavaszi Zöld Filmklub sorozat első vetítésén „A vad Magyarország - A vizek birodalma” című dokumentumfilmet tekinthették meg az érdeklődők a Kongresszusi teremben. A Zöld Filmklub további három vetítéssel jelentkezik még a tavaszi félév során: április 11-én, április 25-én és május 9-én.


A csütörtöki filmvetítést követően pénteken újabb látványossággal készültünk: a Központba látogatókat egy impozáns stand várta, hiszen - amellett, hogy az ENSZ a 2013-as évet hivatalosan a Vízi Együttműködés Nemzetközi Évének nevezte ki - március 22-e minden évben a Víz Világnapja. A két időpont alkalmából színes programokkal készültünk a Központba érkezők számára a „vízi oázisunknál”. A standnál, illetve a Központ több pontján, látványos infografikákat helyeztünk ki, amelyeken az érdeklődők tájékozódhattak a világméretű vízpazarlás mértékéről. Emellett a standra látogatók hálózati csapvíz- és ásványvízkóstoláson tesztelhették az eltérő árkategóriákba eső vizek ízei közötti különbséget. Elmondható, hogy a tesztelők általában felismerték a csapvíz ízét, viszont a vakteszten nem tudtak különbséget tenni a prémium kategóriájú, és az alacsonyabb árfekvésű ásványvizek között. A stand további érdekessége egy mágnes tábla volt, ahol bárki megtippelhette és összepárosíthatta, hogy a különböző ételek, italok, mint például ez csésze kávé, előállításához mennyi ivóvíz felhasználás szükséges. E mellett lehetőségünk volt bemutatni a Bánffi és Bánffi Kft. antik szódásszifon gyűjteményéből egy kiállítást és egy kisebb csoport magát az üzemet is meglátogathatta.

 

foldorajaA zöld programok március 23-án este 20.00-kor tovább folytatódtak: az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ ismét lekapcsolta a fényeit 20:30 órakor, és az egy óra „sötétség” idejére érdekes és látványos programokkal készültünk az egyetemistáknak, középiskolásoknak, családoknak és a városi polgároknak egyaránt. A Föld Órája rendezvény nyitóbeszédében Erdélyi Evelyn intézmény igazgató elmondta, hogy a lámpaoltás szimbolikus az Intézmény számára, hiszen az már évek óta nincs kivilágítva éjszaka, csak a kültéri kandeláberek lámpái égnek. A köszöntőben elhangzott, hogy a Központ életében a környezettudatos működés alapvető fontosságú, és ezt jól példázza, hogy évről évre csökken a Központ energiafelhasználása.

 

A nyitóbeszéd és a szimbolikus lámpaoltás után tűzzsonglőrök bemutatóját tekinthették meg a látogatók, a saját maguk által felmatricázott poharakból teázhattak, és részt vehettek egy ügyességi elemmel egybekötött szelektív hulladékgyűjtési feladaton is. A kisgyermekes családokra gondolva társasjátékokkal, kifestővel és firkafallal készültünk. Az érdeklődők továbbá megtekinthették a QR kód fát, amely kódjait megfejtve vagy egy környezettudatos tanáccsal, vagy egy apró ajándékkal gazdagodtak, továbbá csillagászati távcsőn kémlelhették a Holdat, miközben élőzene kísérte az egyórás rendezvényt.zold tik
A rendezvényeken készült képeket itt tekinthetik meg


A rendezvény egyik leglátványosabb programpontjaként a látogatók teamécsesekből formálták meg a Föld Órája hivatalos szimbólumát, a 60-as számot, és a villany visszakapcsolása előtt egyszerre fújták el őket.

 

A tavaszi kellemes idő beköszöntével további zöld programokat is tervezünk, amelyekről a TIK hivatalos facebook oldalán, a www.facebook.com/SZTETIK oldalon tájékozódhatnak.

 

A Zöld Filmklub további programjai és a vetítés időpontjai ITT megtalálhatóak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés