Március 22. - a Víz Világnapja

Központunk, mint a természeti és társadalmi környezet elkötelezett híve, a Víz világnaphoz kapcsolódva szeretné még erőteljesebben felhívni a figyelmet a körülöttünk végbemenő eseményekre, s arra, hogy az egyes egyének mit tudunk tenni!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Víz Világnapja

„Tiszta vizet az egészséges világért!”[1]

 

Az ENSZ 1994-ben nyilvánította március 22-ét a Víz Világnapjává, azóta világszerte ezen a napon ünneplik egyik legféltettebb kincsünket, a vizet.

Az SZTE TIK is csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek egyik fontos célja, hogy a jövő generációiban tudatosítsa a víz szerepének, védelmének jelentőségét.

Ahhoz, hogy a jövőben is mindenkinek jusson tiszta ivóvíz, hogy megmaradhassanak a folyók és tavak, erőfeszítéseket kell tennünk vizeink megóvásáért, állapotuk javításáért.

 

Étel nélkül 1 hónapig élhetünk, de víz nélkül csak 5-7 napig bírjuk!

 

vizA Föld vízkészletének 97%-a tengervíz, ami emberi fogyasztásra alkalmatlan, a teljes vízkészlet kevesebb, mint 1%-a áll rendelkezésre ivásra, egyéb célokra, beleértve az ipar és a mezőgazdaság vízigényét is!

A jelenlegi igénynövekedés alapján nagy valószínűséggel 2025-re az emberiség 2/3-a komoly vízhiánnyal fog küzdeni, így nem kérdés, hogy miért kell fokozott figyelmet szentelnünk a vízfelhasználásunkra!

 

Néhány víztakarékos ötletünk:

 

 • Vásároljunk víztakarékos WC-tartályt VAGY a régi tartályokba belehelyezhetünk kiürült ásványvizes palackokat, amiket földdel töltöttünk meg. Ezeket úgy helyezzük, hogy ne zavarják a működést! Amennyi vizet kiszorítanak, annyival kevesebb vizet használunk öblítésenként.
 • Ne tűrjünk meg csöpögő csapot a lakásunkban! Például a percenként 10-20 cseppet áteresztő vízcsap egy hét alatt egy kádnyi vizet elpocsékol.
 • A csapokra szerelhetünk áramláskorlátozót (perlátort, légkeveréses csapfej). Ez a néhányszáz forintos szerkezet gondoskodik arról, hogy kisebb vízmennyiség felhasználásával ugyanolyan kényelmesen tudjunk pl. kezet mosni.
 • Praktikusabbak az egykaros keverőcsapok, amikből azonnal a kívánt hőmérsékletű víz folyik.
 • Gondoljuk át: fürdés helyett sokszor elég egy gyors zuhany! Egy kádban fürdés 140 liter vizet igényel, míg egy 5 perces tusolás csak 70-80 liter vizet fogyaszt. Ha szappanozáskor nem folyik a víz, már nyertünk. Ezt hívják matrózfürdőnek.
 • Fogmosáskor, borotválkozáskor csak akkor folyassuk a vizet, amikor használjuk is, így ez a művelet 2 liternyi vizet kíván, ellenkező esetben akár 15-20 litert is.
 • Mosogatáskor, ha lehet, állóvízben mosogassunk, és folyóvízben öblögessük az edényeket.
 • Mossunk alacsony hőmérsékleten, s mindig rakjuk tele a mosógép dobját. Ha tehetjük, használjunk biológiailag lebomló mosószert vagy akár mosódiót. Ilyen szereket a nagyobb áruházakban, bio boltokban már lehet vásárolni Szegeden is.
 • Kertünkben, ha tehetjük, gyűjtsük az esővizet!
 • Ha tehetjük fogyasszunk csapvizet a palackozott ásványvíz helyett. A csapvíz az esetek többségében legalább olyan jó, mint a palackozott víz, DE ha Szeged, akkor gondoljunk az Anna vízre is. Ha ilyet fogyasztunk, akkor (persze, ha tehetjük, tudjuk hol tárolni) nagyobb mennyiséget vigyünk haza, így csökken a szállítási költség és a környezet terhelése is.
 • Ne csak otthonunkban, hanem munkahelyünkön is figyeljünk a vízfelhasználásra![1] . A Világnap idei mottója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés