8-án szerdán ismét filmvetítés a TIK-ben

A globális felmelegedés elleni kampány keretein belül ismét egy témába vágó dokumentumfilmet tekinthetnek meg a kedves látogatók a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


Kellemetlen igazság

(An Inconvenient Truth)

színes, amerikai dokumentumfilm, 100 perc, 2006

IMDB értékelés: 7.8/10

Vetítés 2011. június 8. szerda, 18.00, SZTE TIK Kongresszusi terem

Várunk mindenkit sok szeretettel! 

Az emberiség egy ketyegő időzített bombán ücsörög. Ha a Földön dolgozó tudósok túlnyomó többségének igaza van, csak tíz évünk maradt, hogy megakadályozzunk egy óriási katasztrófát, amely egész bolygónk klímarendszerét örvényszerű pusztítássá változtatja, extrém időjárást, árvizet, aszályt, járványokat és halálos hőhullámokat szabadít ránk, nagyobbakat mindennél, amit valaha megtapasztaltunk. Ezt a katasztrófát mi magunk fogjuk előidézni.
Ez a film szenvedélyes és lelkesítő alkotás egy emberről, akinek feltett szándéka, hogy eloszlatja a globális felmelegedést övező mítoszokat és téveszméket, és a megelőzés érdekében tettekre buzdít. Az Egyesült Államok volt alelnöke, Al Gore a 2000-es választási vereségből felocsúdva életét újfent annak szentelte, hogy segítsen a bolygót megmenteni a maradandó változásoktól. Ebben a gondolatébresztő, döbbenetes alkotásban Gore és az ő "utazó globális felmelegedés műsora" vicces, lebilincselő, és kertelés nélkül közölni akarja a felkavaró igazságot a világméretű vészhelyzetről az átlagemberekkel, mielőtt még túl késő lenne.
2005-ben Amerika átélte fennállásának legrosszabb viharos időszakát, akkor úgy tűnt, ez a csúcspont, és Gore kíméletlenül vázolja a szörnyű helyzetet. Ezenközben tanúi lehetünk Gore személyes útjának is: az idealista egyetemista felismeri a közelgő környezeti katasztrófát; az ifjú szenátor szörnyű családi tragédiát él át, és ez megváltoztatja világlátását; a férfi, aki majdnem elnök lett, de ehelyett visszatért élete legfontosabb céljához, és meg van győződve arról, hogy még van idő változtatni a dolgokon. Többé nem engedhetjük meg magunknak, hogy a globális felmelegedést politikai kérdésnek tekintsük: ez a legnagyobb morális kihívás, mellyel globális civilizációnk szembenéz.


Díjak és jelölések:
Oscar-díj (2007) - Legjobb dokumentumfilm
Oscar-díj (2007) - Legjobb filmdal: Melissa Etheridge

Rendező: Davis Guggenheim
Zeneszerző: Michael Brook
Operatőr: Davis Guggenheim, Robert Richman
Producer: Michael Brook, Melissa Etheridge
Vágó: Jay Lash Cassidy, Dan Swietlik

Szereplő:
Al Gore
Billy West
George Bush
George W. Bush
Ronald Reagan

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés