Foldoraja

Több mint négyszázan látogattak el az SZTE TIK-be a Föld Órájára

Több mint négyszázan látogattak el szombaton este a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjába, és vettek részt a Föld Órája programjain, csatlakozva ezzel a világ legnagyobb önkéntes, klímavédelmi mozgalmához.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

wwf_logoA Föld Óráját immár ötödik alkalommal szervezte meg a Természetvédelmi Világalap (WWF), mind a hat kontinensen, hivatalosan 133 országban. Azt kérték a résztvevőktől – a becslések szerint 1,3 milliárd embertől –, hogy egy órára kapcsolják le a villanyt és azokat a háztartási eszközöket, melyre nincs feltétlenül szükségük.


A kezdeményezés célja a személetformálás, hiszen hatvan perc alatt nem lehet nagyon sok energiát megspórolni – mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója. Éppen ezért szerették volna elérni, hogy mindenki tegyen konkrét ígéreteket arra, a fények visszakapcsolása után is igyekszik környezettudatosan élni.


A magánemberek mellett természetesen a cégek, önkormányzatok is csatlakozhatnak a klímavédelmi mozgalomhoz. Ennek fényében számos nagyváros tartós környezetkímélő megoldások bevezetését is tervezi. Az ausztráliai Sydney utcáin és parkjaiban LED-es közvilágításra váltanak. A kínai Shenyangban 38 000 hektár földet fognak újraerdősíteni, Svédország városai pedig egymással versenyeztek a Föld Órája főváros 2011 címért. Malmö városa kapta végül a kitüntetést a néhány évtizeden belüli zéró szén-dioxid-kibocsátás elérésére benyújtott tervéért. Ez még azonban csak a kezdet, a városvezetés célja, hogy Malmőt 2030-ig kizárólag megújuló energia lássa el.


foldoraja2010A SZTE TIK-ben – ahogy március utolsó szombatján este fél kilenckor az ország és a világ más ikonikus épületeiben – kialudtak a fények, igaz csak néhány másodpercre, hiszen sok száz kézben lobbantak föl a gyertyák. Ezzel egy időben Magyarország olyan ismert épületeinél kapcsolták le a világítást, mint a Lánchíd, a Parlament, a Duna Korzó, a New York Palota, az egri székesegyház, az egri Minaret, a Nemzeti Színház, a kecskeméti Cifra Palota, a siófoki Víztorony és a kaposvári Nagyboldogasszony Székesegyház is. A pislákoló fények mellett zenélt a Mambira ütőegyüttes, a központ főbejárata előtt bemutatót tartottak a tűzzsonglőrök, a vállalkozó szelleműek környezettudatos életmóddal kapcsolatos kvízeket tölthettek ki, a Szegedi Vadasparknak köszönhetően a gyerekek állatokat simogathattak, s a legbátrabbak pedig még egy kígyót is a vállukra vehettek. A WWF helyszínre érkező klímabuszának köszönhetően egy áramtermelő kerékpár segítségével bárki azt is kipróbálhatta, mennyit kellene tekerni háztartási eszközeink működtetéséhez.


A résztvevőket teával és forralt borral várták, s ahogy egy zöld rendezvényhez illik, a forró italokat nem műanyagpoharakban, hanem évekig használható bögrékben szolgálták föl, amihez mindenki kaució ellenében juthatott hozzá. A tea elfogytával a bögre visszaváltható, akinek pedig tetszett, megvásárolhatta azt.


A szervezők kérésének megfelelően sokan papírra vetették környezetvédelemmel kapcsolatos vállalásaikat: akadt, aki arra tett ígéretet, takarékoskodni fog az árammal és a vízzel, lekapcsolja maga után a villanyt, más pedig azt határozta el, ezentúl – ha csak teheti – kerékpárral jár órára.


Majó Zoltán, a SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója, a központ korábbi vezetője elmondta, Európa keleti felének legzöldebb felsőoktatási intézménye nem csupán a Föld Órája alkalmával tartja fontosnak a természet és a környezet védelmét. Az elmúlt években számos zöld beruházás valósult meg az SZTE-n, elkészült például a Mérnöki Kar új tömbje, ahol az épület hűtését és fűtését geotermikus energia biztosítja.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés