Svájc, a képregény hazája - Kiállítás nyílik az SZTE TIK-ben

Az első rajzregényt 1827-ben megjelentető Rodolphe Töpffertől napjainkig mutatja be a svájci képregénykultúrát az a kiállítás, amely szerdán este nyílik az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

expo_BD_typiquement_suisse-67a24A svájci képregény története címet viselő, április 12-ig látható tárlat a frankofón kultúra egyik kiemelkedő fontosságú és egyedülálló részét mutatja be. A magyar nyelvű kiállítási anyag arra a tényre emlékezteti a nézőt, hogy a frankofónia fogalma világszerte 220 millió franciául beszélő embert takar. Szegeden a látogatók ezúttal az ő közös nyelvükön, azaz franciául élvezhetik a képregény nyújtotta apró örömöket.


A tárlat tizenkét táblán 1827-től Rodolphe Töpffer Les Amours de Monsieur Vieux-Bois című rajzregényének megjelenésétől kezdve napjainkig mutatja be a svájci képregény történetét. A mai alkotók – akik elsősorban Genfben és Zürich-ben különböző kiadóknál keresik egyéni útjukat, és különböző érdekes újításokkal járulnak hozzá a művészetben eddig nem látott újdonságok megszületéséhez – munkáit huszonnégy tablón ismerhetik meg az érdeklődők. A vendégek láthatják, milyen Svájccal kapcsolatos klisék – többek között hegyek, tehenek, bankok és Tell Vilmos – jelennek meg a képregények lapjain, s kiderül az is, miként születik meg egy album.


A Svájci Nagykövetség és a ProHelvetia Alapítvány kiállítása a Frankfónia Ünnepe 2011 programsorozat része.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés